Kranslegging door burgemeester Mark Buijs en echtgenote Christel (Foto: Ruud van Nooijen).
Kranslegging door burgemeester Mark Buijs en echtgenote Christel (Foto: Ruud van Nooijen). Foto: Ruud van Nooijen

STEMMIGE HERDENKING VAN ZEVENTIG JAAR BOXTELSE BEVRIJDING BIJ VERZETSMONUMENT KAMPINA

'Tweede Wereldoorlog moeten we blijven herdenken. Nog steeds...'

HENK VAN WEERT

Hij is inmiddels 92 en woont al jaren in Weert, maar de herdenking van de Boxtelse bevrijding slaat hij nooit over. Jan van Houtum is de enige plaatselijke verzetsman uit de Tweede Wereldoorlog die nog in leven is. Zeventig jaar geleden hielp hij onder meer mee om 106 neergeschoten geallieerde vliegeniers schuil te houden in natuurreservaat Kampina. ,,Goed dat we blijven herdenken. En vooral ook dat de jeugd erbij is. Want onze boodschap van vrede en veiligheid moet doorgegeven worden."

Bij het elf jaar geleden onthulde verzetsmonument in de buurtschap Roond legde burgemeester Mark Buijs zondagmiddag bloemen bij de plaquette waarop de namen van de verzetsmensen van weleer staan vermeld. Ook Van Houtum staat erbij. En dus kwam de oud-Boxtelaar met echtgenote Gé vanuit Limburg naar de Kampina om de bevrijding te herdenken.

Toen de ruim honderd zogeheten airbornes in de avond van 24 oktober 1944 vanuit de Kampina Boxtel binnentrokken, werden zij in het centrum ontvangen door een uitzinnige menigte. ,,Ik was op dat moment aan de andere kant van Boxtel: in de Liempdse buurtschap Kasteren. Daar rukten de Engelsen vanuit Schijndel op. Toen ik daags erna in Boxtel kwam, stond NSB-burgemeester René Thomaes met de handen in de lucht en waren de geallieerden al gearriveerd", vertelde Van Houtum na afloop van de herdenkingsplechtigheid.

Dat op deze momenten geen aandacht wordt besteed aan de Britse bevrijders die op 25 oktober tegen de middag met groot materieel vanuit het oosten Boxtel binnentrokken, vindt Van Houtum eigenlijk ook wel een beetje vreemd als hem daar naar wordt gevraagd. ,,Eigenlijk zouden die militairen ook best eens genoemd mogen worden..."

BLIJVEN UITDRAGEN

Robbie Steinfort (27) vroeg Van Houtum het twee jaar geleden verschenen boek Kampina Airborne te signeren. En dat deed de voormalig verzetsman met plezier. ,,Het is goed de jeugd aandacht heeft én houdt voor deze geschiedenis." Steinfort, die in Boxtel kwam wonen door zijn huwelijk met een Liempdse, vertelde dat hij altijd interesse voor de Tweede Wereldoorlog heeft gehad. ,,Ik ben geboren in de buurt van Nijmegen en dus heeft met name de operatie Market Garden mijn interesse. Daarom woon ik deze herdenking bij. Maar óók omdat het belangrijk is om de boodschap van vrede en veiligheid vandaag de dag te blijven uitdragen. Ook als de veteranen van toen er straks niet meer zijn."

Burgemeester Buijs gaf in zijn toespraak aan dat hij onlangs op de Kampina de schuilplaats van de airbornes had bezocht in het bijzijn van Broer van Houtum, de initiatiefnemer van het verzetsmonument, en oud-wethouder Willie van de Langenberg. Die vertelden hem wat hier zeventig jaar eerder gebeurde.

,,Ik heb even mijn ogen gesloten en proberen voor te stellen hoe het daar in die tijd was. En al gauw kom je tot het besef dat nog elke dag nieuwe helden nodig zijn die opstaan om ervoor te zorgen dat we onze vrijheid kunnen behouden. Later heb ik ook het oorlogsmuseum in Overloon bezocht en is me duidelijk geworden dat we de Tweede Wereldoorlog moeten blijven herdenken. Nog steeds, als voorbeeld en inspiratiebron voor de wereld van nu."

DOEDELZAKKEN

De herdenking bij het verzetsmonument werd als altijd muzikaal omlijst door een koperensemble van de Gildenbondsharmonie. Extra cachet kreeg de plechtigheid door de erewacht van Scouting Boxtel, de aanwezigheid van diverse veteranen, maar zeker door inbreng van The Dutch Pipes en Drums, een Tilburgs doedelzakkenorkest waarin Theo van der Meijden meespeelt. Hij is de zoon van Grard en Door van der Meijden, die beiden actief waren in het plaatselijke verzet. Theo's dochter Anne speelde het signaal Taptoe op trompet.

Het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris, dat het verzetmonument heeft geadopteerd en onderhoudt, bracht een vendelgroet en legde bloemen bij de plaquette die herinnert aan de doodgeschoten broers Schut waarover twee weken geleden in deze krant uitvoerig werd bericht. Na afloop schonk het gilde ook koffie en thee zodat er nog even nagepraat kon worden tijdens de zomerse herfstmiddag in de Kampina. Iedereen was het erover eens dat het weer een stemmige bijeenkomst was. ,,Het lijkt wel of er elk jaar meer mensen komen", sprak een van de circa tweehonderd aanwezigen.

DOCUMENTAIRE

Morgen, vrijdag 24 oktober zendt de lokale omroep Dommelland het eerste deel van een nieuwe documentaire uit over de bevrijding van Boxtel. Hans van Liempt en Guus Bekooy waren twee jaar lang bezig om de gebeurtenissen in september en oktober 1944 voor het nageslacht vast te leggen.

Naast Jan van Houtum komt in de documentaire ook een andere ooggetuige aan het woord: de in Amerika woonachtige Gabriël Sauer. Hij woonde twee jaar geleden de herdenking in de Kampina bij en vertelde bij die gelegenheid in deze krant al uitvoerig over zijn herinneringen. Lees meer over de uitzending in het artikel elders op deze pagina. Het eerste deel van de documentaire van omroep Dommelland wordt morgen om 19.00 uur uitgezonden en om 23.00 uur herhaald.

• FOTO LINKSBOVEN: Kranslegging door burgemeester Mark Buijs en echtgenote Christel (Foto: Ruud van Nooijen).

• FOTO RECHTSBOVEN: De herdenking werd onder meer bijgewoond door diverse veteranen. (Foto: Marcel Fischer).

De herdenking werd onder meer bijgewoond door diverse veteranen. (Foto: Marcel Fischer).