Jules van den Langenberg in gesprek met ontwerper Kirstie van Noort uit Eindhoven. De verlichting bij de diverse opstellingen is gecreëerd door derde- en vierdejaars studenten van mbo vakschool SintLucas uit Boxtel. (Foto: Peter de Koning).
Jules van den Langenberg in gesprek met ontwerper Kirstie van Noort uit Eindhoven. De verlichting bij de diverse opstellingen is gecreëerd door derde- en vierdejaars studenten van mbo vakschool SintLucas uit Boxtel. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

JULES VAN DEN LANGENBERG CURATOR TIJDENS DUTCH DESIGN WEEK

Opgewekte verrassingen in Eindhovense bedrijfshal

PETER DE KONING

Dee-Dee-Wee-Doom-Pa-Di-Dee. Als er een prijs zou zijn voor de mooiste titel tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven, dan zou die zonder twijfel gewonnen worden door Boxtelaar Jules van den Langenberg (26) en de zestig ontwerpers waarmee hij samenwerkt. In een bedrijfshal buiten het drukke stadscentrum presenteren zij een bijzondere verzameling ontwerpen met hier en daar leuke verrassingen.

In een bedrijfshal aan de Daalakkersweg in Eindhoven belandt de bezoeker in een dynamisch landschap waarin bezoeker en ontwerper elkaar in een rollenspel ontmoeten. Televisiesets gevuld met recente projecten en producten van jong talent en gevestigde studio's fungeren als staalkaarten van hedendaagse ontwikkelingen in de wereld van vormgeving en toegepaste kunst. Tenminste, zo staat het in het officiële persbericht van Dee-Dee-Wee-Doom-Pa-Di-Dee. Curator Jules van de Langenberg schiet in de lach en wil het best vertalen: ,,Je treft hier een combinatie van een tentoonstelling en een designbeurs. Met opzet gebruiken we geen stands, de hal is heel open ingericht en biedt bezoekers alle kans om actief betrokken te zijn."

BALLETJE

Boxtelaar Van den Langenberg noemt zichzelf een tentoonstellingsmaker. Eerder dit jaar, op zondag 25 mei verraste hij heel Boxtel met zijn project Local Heroes, waarbij het werk van 27 ontwerpers, kunstenaars en architecten te zien was op allerlei verrassende plekken in heel Boxtel. Tijdens de Eindhovense Dutch Design Week kiest hij opnieuw voor een afwijkende opzet. Dat begint al bij de entree. De bezoeker betaalt één euro in een bijzondere ticketmachine van ontwerper Jelle Mastenbroek.

Uit het apparaat rolt een balletje. Per driehonderd balletjes zit er één bijzondere tussen en de bezoeker die zo'n zeldzaamheid treft, wint een persoonlijke vip-behandeling: een ontmoeting met een van de ontwerpers inclusief een korte workshop.

Dit alles wordt voor het nageslacht vereeuwigd door een cameraploeg. ,,Een laagdrempelige en tv-achtige manier om bezoekers en ontwerpers met elkaar in contact te brengen. Het past ook bij de vier themalandschappen waaraan de geëxposeerde werkstukken refereren: National Geographic, Discovery Channel, As the World Turns of Cartoon Network", aldus Van den Langenberg.

SintLucas

De Dutch Design Week vindt plaats van 18 tot en met 26 oktober op tachtig locaties in Eindhoven, verdeeld over drie gebieden. Het totale programma telt vierhonderd evenementen, exposities en seminars. Van den Langenberg en de zijnen exposeren in Sectie-C Hal H aan de Daakakkersweg 2-16. Daar is werk te zien van zestig ontwerpers. Het meeste werk is speciaal gemaakt voor Dee-Dee-Wee-Doom-Pa-Di-Dee. Alle werken worden verlicht door goudkleurige lampen en schijnwerpers die ontworpen zijn door derde- en vierdejaars studenten van mbo vakschool SintLucas in Boxtel.

Hoewel de tentoonstelling buiten de stad ligt, hebben de ontwerpers over belangstelling niets te klagen. De eerste drie dagen passeerden al 1.500 bezoekers, waaronder een opvallend aantal gezinnen met kinderen. Natuurlijk, lang niet alle werken zijn geschikt voor onderzoekende kinderhanden. Maar de meeste creaties toveren vanzelf een glimlach op je gezicht en sommige zijn zelfs ronduit uitnodigend. Zoals het confettikanon dat je met fietspompen aan het werk zet. Of de loungecirkel met luie stoel, rookmachine en koptelefoon. En niet te vergeten de blauwe windpilaren waarmee oud-Boxtelaar Guus Voermans de fantasie prikkelt. Die ene euro in de bijzondere ticketmachine is deze week goed besteed.

Boxtel

Workshop e-books

In de bibliotheek aan de Burgakker wordt donderdag 30 oktober een workshop gehouden over e-books. Annemie van Rijswijk geeft belangstellenden informatie over het lenen van e-books in de bibliotheek en hoe deze kunnen worden gelezen.

Deelname is gratis, aanmelden kan via www.bibliotheekmeierij.nl/agenda.