Afbeelding
Foto: Saskia Boleij

Saskia Boleij met kaarten in bibliotheek

Tekst en beeld komen samen in expositie Groene Weelde

MARIËLLE WIJFFELAARS

De Boxtelse Saskia Boleij exposeert vanaf 1 november in bibliotheek De Meierij aan de Burgakker. In de tentoonstelling 'Groene Weelde' combineert Boleij haar liefde voor tuinen en fascinatie voor teksten. Tijdens de expositie verkoopt de Boxtelse ook kerstkaarten, de opbrengst hiervan komtt en goede aan de Stichting Maladah Gambia.

Haar grote liefde voor teksten is natuurlijk niet zo verwonderlijk. Als oud-medewerkster van boekhandel Elckerlijc bracht Boleij hele dagen door tussen de boeken. ,,Een bijzondere tekst, gedicht of zin geeft me inspiratie voor collages", vertelt ze. In haar nieuwe expositie in de bibliotheek staan tuinen centraal. Aanleiding was deze keer geen boek of uitspraak, maar een familiefoto van bijna honderd jaar oud. Boleij: ,,Het is een prent van de opa en oma van mijn echtgenoot met hun twee oudste kinderen. Ze zitten in een tuin en ik kreeg het idee voor een prachtige collage met dit als basis."

DOOLHOF

Het resulteerde in tien collages van verschillende tuinen. Zo zijn de Hof van Eden, een doolhof en een middeleeuwse tuin verwerkt tot kleurrijke collages. ,,Ik combineer in mijn werk teksten en beelden, die twee dingen sluiten feilloos op elkaar aan", zegt Boleij. ,,Ik ben geen professioneel kunstenaar, het is écht een hobby, maar ik probeer er wél iets van mezelf in te stoppen."

Tijdens de expositie verkoopt Boleij ansichtkaarten van de collages. Ook heeft ze drie kerstkaarten gemaakt die worden verkocht. De opbrengst is bestemd voor een goed doel: stichting Maladah Gambia. Boleij: ,,Boxtelaren Coby en Pierre Bressers zetten zich hier voor in en richten zich op onderwijs voor kinderen in Gambia. Elk jaar gaan ze naar het land toe om vrijwilligers een handje te helpen. Een prachtige stichting!"

De expositie is van 1 november tot en met 31 december te zien tijdens de openingstijden van de Boxtelse bibliotheek.