Econasium uitdaging voor
talentvolle JRL-leerlingen

PETER DE KONING

Econasium is de naam van de nieuwe profilering op het Jacob Roelandslyceum (JRL). Op het economisch vakgebied biedt dit nieuwe excellentieprogramma extra uitdaging en verdieping voor talentvolle leerlingen van klas VWO 4 tot en met klas VWO 6. Het programma start in januari 2015.

Het Econasium is ontstaan in samenwerking met de Tilburg University. Daar blijkt dat in het eerste jaar van de economische studierichtingen een meer dan gemiddeld aantal studenten afhaakt. ,,Dat komt onder andere omdat ze moeite hebben met de vereiste onderzoeksvaardigheden", vertelt Toon van Brunschot, coördinator Econasium op het JRL.

,,Ook beginnen ze vaak met een onjuist beeld aan zo'n studie. Om dat te ondervangen, heeft de Tilburg University in samenwerking met twaalf Brabantse scholen dit nieuwe excellentieprogramma in het leven geroepen. En één van die twaalf scholen is ons JRL. Daar zijn we superblij mee. Het is een prachtige aanvulling op de drie profileringen die we al langer bieden: Engels Plus, Technasium en Cultuur. Vier profileringen op één school zie je heel weinig. Vier wegen om leerlingen extra uitdagingen te bieden, daar zijn we best trots op."

Extra energie

Het Econasium is bedoeld voor leerlingen die Economie en/of Management & Organisatie (M&O) volgen, minstens een 7 gemiddeld staan voor wiskunde A/B en nog geen andere profilering volgen. Kandidaten moeten duidelijk interesse hebben in een economische universitaire studie en gemotiveerd zijn om er extra energie in te steken.

Tijdens hun Econasium-tijd leren de jongeren onder andere hoe ze een goed onderzoek op universitair niveau moeten opzetten en uitvoeren. Ze gaan op bezoek bij bedrijven en volgen ook enkele colleges op de Tilburgse universiteit. Leerlingen die het Econasium succesvol afronden, krijgen voordelen op de Tilburg University, zoals automatische toelating voor het eerste jaar van een economische studie. ,,De universiteit weet immers zeker dat dit leerlingen zijn met voldoende niveau en motivatie", aldus Van Brunschot.


Welstand geeft

positief advies

'Cronenborg'

De welstandscommissie heeft gisteren een positief advies gegeven over het wooncomplex Cronenborg aan het Zusterspad in Boxtel.

Het bouwplan bij de bestaande woonzorgcentra Vinckenrode en Elisabethsdael bestaat uit 27 zorgeenheden (groepswoningen), dertien appartementen en vier patiowoningen. Vorig jaar gaf de commssie al groen licht voor het project, maar omdat er in de tussentijd wat wijzigingen zijn aangebracht, bogen de leden zich opnieuw over de bouwtekeningen. ,,De uitstraling van de voorgevels van de patiowoningen aan de Brederodeweg is verbeterd, terwijl de achtertuin zijde nu juist minder kwaliteit heeft. Eerst was sprake van een hogere wand, nu eerder van een schutting. Het advies blijft positief, maar het plan vraagt nog wel om een goede afwerking", aldus de commissieleden.