Het tienjarige motorcrosstalent Kay Karssemakers is afgelopen weekeinde voor de derde keer op rij Nederlands kampioen geworden. (Foto: collectie familie Karssemakers).
Het tienjarige motorcrosstalent Kay Karssemakers is afgelopen weekeinde voor de derde keer op rij Nederlands kampioen geworden. (Foto: collectie familie Karssemakers). Foto: (Collectie: familie Karssemakers)

What's Up, Kay?

De rubriek 'What's Up?' richt de schijnwerper op jongeren en wat hen bezighoudt.

Hoe heet jij? ,,Ik ben Kay Karssemakers, tien jaar oud, leerling van basisschool Sint-Lambertus in Gemonde, maar ik woon in Boxtel."

Gefeliciteerd, je bent afgelopen weekeinde in Veendam voor de derde keer op rij Nederlands kampioen motorcross geworden. ,,Klopt. Twee jaar geleden was ik de beste in de 50 cc-klasse, in 2013 in de categorie '65 cc kleine wielen' en dit keer in '65 cc grote wielen'. Of het al begint te wennen? Een beetje, maar natuurlijk ben ik blij met deze nieuwe nationale titel. Bovendien vond ik het heel leuk dat er best veel supporters voor mij waren, waaronder veel familie. We hebben samen een leuk feestje gevierd en bovendien heb ik een mooie beker gekregen."

Het NK motorcross in de klasse 65 cc grote wielen bestaat uit een serie wedstrijden. Hoeveel in totaal? ,,Zestien om precies te zijn en daarvan heb ik er tien of elf gewonnen. Zondag staan de laatste races op het programma in Boekel. Hoewel ik al kampioen ben, ga ik daar toch van start en ga ik opnieuw voor de eerste plaats. Ik wil de serie wedstrijden voor het NK zo goed mogelijk beëindigen."

Had je veel concurrentie? ,,Uiteindelijk viel het wel mee en ben ik met een duidelijk verschil kampioen geworden, maar in het begin ging het niet zo eenvoudig. Toen was ik ook nog best zenuwachtig voor een cross. Nadat ik paar keer gewonnen had, kreeg ik steeds meer vertrouwen en het fijne gevoel dat het bijna niet meer fout kon gaan. Toch was het belangrijk om elke keer weer geconcentreerd en scherp te blijven, want als je er te makkelijk over denkt, gaat het vaak fout. Maar ik doe altijd mijn best, dat kost me geen enkele moeite."

Je bent een groot talent, dat blijkt wel uit je uitstekende resultaten. Wil je later je brood gaan verdienen met motorcross? ,,Als ik er mijn beroep van kan maken, zou dat fantastisch zijn. Dus het antwoord is: Ja!"

• FOTO LINKS: Kay Karssemakers vliegt met zijn motor door de lucht. Afgelopen weekeinde werd Kay Nederlands kampioen. (Foto: familie Karssemakers).