Tot 2016 geen besluit over schaliegas

B. en W.: 'Teleurstelling over reactie ministerie'

MARIËLLE WIJFFELAARS

Minister Henk Kamp heeft het moratorium op schaliegasboringen verlengd tot begin 2016. Dit betekent dat er geen nieuwe boorvergunningen worden verleend. Kamp maakte deze week bekend pas een definitief besluit te willen nemen als de structuurvisie schaliegas gereed is. Ook reageerde het ministerie van Economische Zaken op de bijna 2.500 zienswijzen die zijn ingediend op de conceptnotitie Reikwijdte en Detailniveau voor het milieuonderzoek naar schaliegas.

Gemeenten, inwoners, belangenorganisaties en bedrijven dienden in totaal 2.464 zienswijzen in op deze notitie, in totaal verzamelde het ministerie van Economische Zaken zo'n vijfduizend pagina's aan kritiek op de plannen voor (proef)boringen naar schaliegas. Deze week maakte het ministerie een reactienota bekend waarin in hoofdlijnen werd gereageerd op de zienswijzen. Wethouder Peter van de Wiel van de gemeente Boxtel was teleurgesteld over deze gang van zaken. ,,De zogenaamde reactienota omvat slechts vijf pagina's en ik vind dat je daarmee de zorgen die er zijn niet serieus neemt", oordeelde Van de Wiel.

Dat deskundigen stellen dat bij eventuele schaliegasboringen ook schalie-olie wordt gevonden, baart de Boxtelse wethouder zorgen. ,,Minister Kamp wil dat nu ook mee gaan nemen in zijn MER-onderzoek. Een zorgelijke ontwikkeling, want de discussie wordt daardoor anders", aldus Van de Wiel. In het milieuonderzoek wordt bekeken wat de mogelijke gevolgen zijn van boringen naar schaliegas. Deze rapportage gaat deel uit maken van de structuurvisie schaliegas.

GEEN SCHALIEGAS

Wethouder Van de Wiel juicht wel het door Kamp verlengde moratorium toe. Dit houdt in dat het besluit over schaliegasboringen op Nederlands grondgebied nog een jaar is uitgesteld. ,,Maar: uitstel is nog geen afstel", waarschuwde Van de Wiel. ,,We blijven duidelijk maken dat we tegen boringen zijn. We willen geen schaliegas. Niet in Boxtel en niet op andere plekken."

De plannen voor schaliegasboringen zorgden voor veel opschudding in Nederland. Inmiddels hebben 221 gemeenten en negen provincies zich schaliegasvrij verklaard. Milieudefensie maakte deze week bekend blij te zijn met verlenging van het moratorium. ,,Want zolang het moratorium geldt, kunnen geen nieuwe vergunningen worden afgegeven", verklaarde Milieudefensie. ,,Het lijkt erop dat de minister eindelijk doorkrijgt dat er in Nederland geen draagvlak is voor boringen. Zowel inwoners als bedrijven en organisaties spreken zich uit tegen schaliegas. We willen dat gewoon niet."

STEM LATEN HOREN

Wel zegt ook Milieudefensie dat uitstel nog geen afstel is. ,,Een moratorium is geen verbod. We moeten duidelijk blijven maken dat schaliegas in Nederland niet wenselijk is." 2016 is ook het jaar van de Tweede Kamer-verkiezingen, dus mogelijk dat straks een nieuw kabinet moet beslissen over de boringen. ,,Onze stem laten horen, dat is van belang. Want Kamp gaat wél gewoon door met zijn onderzoek naar geschikte boorlocaties", zo meldde Milieudefensie.

Het moratorium betekent niet dat de verleende vergunningen in Boxtel, Haaren en Noordoostpolder worden vernietigd. Kamp wil de aanvragen van Cuadrilla en Hexagon aanhouden totdat de structuurvisie klaar is.


'Boxtelse pilot is

een uniek project'

VERVOLG VOORPAGINA

De installatie bij Helicon Opleiding trok deze week zelfs al Chinese belangstelling. Een Boxtelse delegatie bracht eerder een bezoek aan de provincie Jiangsu aan de oostkust van China waar werd gesproken over biomassa en energie. ,,Op hun beurt kwamen de Chinezen onlangs naar Nederland om kennis uit te wisselen", vertelt beleidsmedewerker Daan Arkesteijn van de gemeente Boxtel. De delegatie maakte televisieopnames bij Helicon. Van de Wiel: ,,Miljoenen Chinezen zien straks waar we in Boxtel mee bezig zijn. Dat biedt heel mooie kansen, want dit project is uniek in de wereld."

GEEN KOSTENPOST

Arkesteijn en de wethouder zijn erg enthousiast over de mogelijkheden die de Boxtelse installatie brengt. ,,Zolang er zon en regen is, ontstaat er snoeiafval en kunnen we mensen van energie blijven voorzien", zegt Arkesteijn. Van de Wiel vult aan: ,,De natuur was al circulair en nu doet Boxtel hetzelfde. De kostenpost afval levert ons straks juist geld op."

Beiden zien de pilot bij Helicon als hét alternatief voor fossiele brandstoffen. ,,Schaliegas hebben we dus helemaal niet nodig, het alternatief is er. Nu moet alleen de overheid het nog oppakken..."

Woensdag 15 oktober brengt commissaris van de koning Wim van de Donk een werkbezoek aan Boxtel tijdens de zogeheten regiodag. Ook Helicon Opleidingen wordt dan bezocht waarbij de installatie centraal zal staan.