Afbeelding
Foto: Marielle Wijffelaars

Internationale interesse boxtelse pilot

Helicon Opleidingen verwerkt groenafval tot brandstoffen

,,We bieden een echt alternatief voor fossiele brandstoffen." Wethouder Peter van de Wiel is zichtbaar trots op de stappen die sinds januari van dit jaar zijn gezet. Samen met de provincie Noord-Brabant, bedrijven en opleidingen werd toen gestart met het realiseren van een zogeheten Greentech Park. Inmiddels is bij Helicon Opleidingen in Boxtel een proefinstallatie opgebouwd waar op kleine schaal snoei- en gft-afval wordt omgezet in energie. En er is zelfs al internationale belangstelling...

Eerder werd gedacht aan een biomassacentrale, maar Van de Wiel wilde graag nog een stap verder gaan. ,,Bij een dergelijke centrale blijft altijd afval over én is er overlast en co2-uitstoot. Bij onze installatie wordt het afval omgezet in energie en halffabricaten die weer kunnen worden gebruikt voor allerlei producten. Een echte duurzame cirkel dus", aldus de Boxtelse wethouder.

Het project is een samenwerking tussen de provincie, Avans Hogeschool. HAS Hogeschool, Brabantse Ontwikkelings Maatschappij, Agrifood Capital, Maris Projects, SER Brabant en de gemeente Boxtel. De installatie bij Helicon Opleidingen in Boxtel is inmiddels operationeel. ,,We verwachten dat de pilot zo'n twee jaar duurt", hoopt Van de Wiel.

Daarna zijn er grote ambities. Het is de bedoeling dat inwoners én bedrijven zich aansluiten bij het project zodat grotere installaties gerealiseerd kunnen worden. ,,Inwoners zijn dan een soort aandeelhouder. Het voordeel van deze installatie is dat ze geen overlast veroorzaken; ze kunnen dus prima bij een woonwijk worden geplaatst en zo een heleboel huishoudens van energie voorzien."

Op pagina 3: 'Boxtelse pilot is een uniek project'.

• FOTO BOVEN: De installatie bij Helicon Opleidingen is inmiddels operationeel. (Foto: Peter de Koning).