De spiegeltent van Circo Circolo werd deze week opgebouwd. Landgoed Velder in Liempde is bijna klaar voor tien dagen circustheater. (Foto: Peter de Koning).
De spiegeltent van Circo Circolo werd deze week opgebouwd. Landgoed Velder in Liempde is bijna klaar voor tien dagen circustheater. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

BRO: VOORKOM DAT CENTRUM EN OOSTERHOF ELKAAR BENADELEN

Duidelijke boodschap voor centrum

PETER DE KONING

,,Mensen winkelen in het centrum omdat het dichtbij ligt en omdat het hun gewoonte is. Dat is een schokkende conclusie. Attractiviteit speelt geen rol en dat maakt het centrum kwetsbaar. Dat zie je ook terug in het commentaar van mensen die buiten Boxtel winkelen. Dat doen ze om het winkelaanbod, de kwaliteit van die winkels en de sfeer. Kortom: de consument geeft een duidelijke boodschap."

Duidelijke woorden van Felix Wigman, directeur van adviesbureau BRO, tijdens de discussiebijeenkomst over de Boxtelse detailhandel, gisteravond in Classic Park. Hij gaf een samenvatting van het BRO-onderzoek naar de kansen en bedreigingen in Boxtel. Naast zijn kritiek op het centrum zette hij ook vraagtekens bij winkelcentrum Oosterhof: ,,Een centrum met een gedateerde uitstraling. Een impuls is ook daar nodig, onder andere door


Landgoed Velder maakt zich klaar voor Circo Circolo

De acht tenten worden geplaatst, tribunes opgebouwd en vlaggen opgehangen. Landgoed Velder in Liempde maakt zich op voor Circo Circolo...

Het circustheaterfestival wordt donderdag 16 oktober geopend met een spectaculaire voorstelling van de Canadese groep Flip Frabique. Daarna staat het Liempdse landgoed tien dagen lang in het teken van circus, theater, acrobatiek, humor en natuur. Internationale gezelschappen, maar ook studenten en Nederlandse acts zijn te zien in de tenten op het terrein. Op het uitgebreide programma staan voorstellingen voor kinderen én volwassenen.

Deze week werd hard gewerkt aan de opbouw van het circustheaterfestival dat elke twee jaar neerstrijkt op Velder. Bedrijven en vrijwilligers werden ingezet voor allerlei werkzaamheden. Langzaamaan krijgt het terrein vorm en volgende week donderdag moet alles klaar zijn voor tien dagen circus-plezier.

Op pagina 25 meer informatie over het programma van Circo Circolo.

uitbreiding van de supermarkten." En zo kwam direct het grootste discussiepunt op tafel: als het centrum en Oosterhof allebei versterken, rijden ze elkaar in de wielen. Wigman schetste vier scenario's: niks doen, alleen Oosterhof versterken, centrum en Oosterhof versterken of alleen het centrum versterken door onder andere het inpassen van de Oosterhof-winkels. Deze laatste optie is volgens BRO de beste op langere termijn. Een rigoureuze optie waarin winkelcentrum Oosterhof op den duur verdwijnt en opgaat in het centrum.

PASSANTEN

Een ander kernpunt uit het BRO-onderzoek is de komst van een supermarkt in het centrum of aan de rand ervan, bijvoorbeeld in plaats van de vijver naast het gemeentehuis. Wigman: ,,Een supermarkt trekt wekelijks 10.000 tot 15.000 bezoekers en zorgt zo de hele week voor passantenstromen. Zo'n 45 procent daarvan bezoekt ook andere winkels in een straal van 100 meter. Dat kan het centrum een impuls geven."

Moet dat beslist een supermarkt zijn, wilde de zaal weten. ,,Andere grote publiekstrekkers hebben geen trek in Boxtel", verwees Wigman naar het feit dat Boxtel al jaren tevergeefs probeert om een C&A of gelijksoortige publiekstrekker te strikken.

Enkele supermarktondernemers in de zaal reageerden kritisch op de veronderstelde trekkersfunctie van een supermarkt in het centrum. Zij verwezen naar andere onderzoeken die dat zouden tegenspreken en vrezen dat de trekkersfunctie niet verder gaat dan wat extra foodgerelateerde boodschappen bij een bakker en slager.

Een ander opperde een tussenoplossing: Oosterhof wel uitbreiden maar één van de twee supers naar het centrum verhuizen. Een duidelijk beeld van wat de 150 bezoekers echt wilden, bleef uit. Bij de vraag wie Oosterhof naar het centrum wil verhuizen, gingen slechts enkele vingers omhoog. Even later koos een meerderheid voor de optie 'compact centrum'.

ZICHTBAAR

Volgens BRO telt Boxtel 150 winkelpanden met samen 40.000 vierkante meter oppervlak. Vijf jaar geleden was dat nog 1.000 meter meer. Van die 150 staan er 32 leeg, waarvan 20 heel zichtbaar in het centrum. Gastpresentator Pamela van den Berg sprak van een complexe opgave waarbij elke ingreep op een bepaalde plek direct invloed heeft op een andere plek. ,,Bovendien hebben alle betrokken partijen hun eigen perspectief en hun eigen waarheid. Daarom komen we onmogelijk tot één oplossing die iedereen tevreden stelt. Laten we in elk geval goed naar elkaar luisteren. Dat is soms moeilijk maar laten we het toch proberen."