Afbeelding
Foto: Peter de Koning

HANS WIJDENES REIKT PRIJS WK-POOL UIT AAN RUGBYCLUB DUCKS

'Maar één doel mogelijk: onze jeugd'

Vijftien jaar was Wijdens lid van rugbyclub Ducks. Hij maakte deel uit van het zogeheten 'Stiekel-team'; een jongerenploeg die op vrij hoog niveau rugby speelde. ,,Ik was een van de eerste jeugdleden en heb daar van genoten", vertelt Wijdenes. ,,We reden het hele land door voor wedstrijden." Inmiddels is de Boxtelaar niet meer actief, maar de vereniging kan nog steeds rekenen op zijn steun en sympathie. ,,Mijn zoon voetbalt en mijn dochter zit op hockey. Ikzelf heb niet meer de juiste conditie om rugby te kunnen spelen. Eigenlijk best jammer", zegt de prijswinnaar. ,,Maar Ducks is een leuke en gemoedelijke club en ik ga graag naar wedstrijden kijken. Geen beter doel dus dan mijn oude vereniging."

NIEUW LEVEN

Wijdenes nam deel aan de WK-Pool van Brabants Centrum en stond daarin wekenlang op de nummer 1-positie. De finale tussen Duitsland en Argentinië zorgde ervoor dat de Boxtelaar naar de tiende plaats kelderde. ,,Als Duitsland gewoon had verloren, was ik eerste gebleven", verklaart Wijdenes. ,,Jammer natuurlijk, maar ik vind het allang leuk om een mooi bedrag aan Ducks te kunnen schenken."

Voorzitter Steven Soederhuizen was aangenaam verrast met het bedrag en wist daar direct een goede bestemming voor. ,,Onze jeugd natuurljik." De uitreiking van de cheque vond dan ook plaats tijdens de training van de jeugdleden. ,,Een paar jaar geleden stond onze club op de rand van stoppen", legt Soederhuizen uit. ,,Met een paar oud-rugby'ers zijn we toen opgestaan om de vereniging nieuw leven in te blazen. En opbouw begint bij de jongeren. Zonder hen, geen toekomst."

De rugbyclub telt inmiddels zo'n tachtig leden waarvan veertig kinderen en jongeren. Een kleine vereniging dus, met beperkte middelen. Soederhuizen: ,,We willen juist investeren, vooral in onze jeugd. Het bedrag komt dan ook mooi uit, nu kunnen we nieuwe shirts kopen. Of we vervangen de lampen langs het veld, want dat is ook hard nodig."

KRIEBELEN

Hoewel Wijdenes zelf niet meer actief lid is van de vereniging, blijft hij de rugbysport een warm hart toedragen. ,,Het is de meest eerlijke sport die er is", stelt de prijswinnaar. ,,Rugby is in Nederland erg klein, maar voor mij is het de mooiste sport die er is. En als ik hier nu zo op het veld sta, gaat het eigenlijk wel weer kriebelen..."

• FOTO BOVEN: Hans Wijdenes (rechts) overhandigde dinsdag de cheque van de WK-Pool aan voorzitter Steven Soederhuizen (links). De winnaar kreeg zijn prijs uit handen van redacteur Mariëlle Wijffelaars van Brabant Centrum. Dit gebeurde in aanwezigheid van jeugdleden. (Foto: Peter de Koning).


Zure nederlaag
voor Liempdse
hockeysters

De hockeysters van de Liempdse hockeyvereniging HCL speelden zondag de derde thuiswedstrijd; deze keer stond een partij tegen Shot op het programma. In een eerdere ontmoeting tegen deze ploeg boekte HCL een nederlaag en ook zondag wisten de vrouwen niet te winnen.

HCL begon sterk aan de wedstrijd en creëerde ook wat kansen. Randi van de Wiel wist de cirkel te bereiken en gaf de bal voor. De spits benutte de kans echter niet. Het balbezit bleef bij Liempde en HCL bleef het sterke spel vasthouden. Annet Saris kreeg de bal in de cirkel, maar ook deze kans liep op niets uit.

Shot begon steeds meer druk te zeten en naarmate de helft vorderde gingen de Liempdse vrouwen steeds slordiger spelen. Dat leidde uiteindelijk tot een strafcorner voor Shot. Dankzij enkele reddingen van Suzan van der Steen en Fleur Schoenmaker kwam de tegenstander niet tot scoren.

Na rust liet HCL weer sterk spel zien maar via een snelle counter kwam Shot op een 1-0 voorsprong. De Liempdse hockeysters lieten zich hierdoor niet uit het veld slaan en kregen nog twee strafcorners. Ondanks diverse mogelijkheden, bleef een tegengoal uit en ging Shot met de winst naar huis.

MANNEN ONGESLAGEN

Het eerste mannenteam van HCL speelde zondag in Wijchen. Al in de eerste minuut scoorde Floris van Leeuwen na mooie acties van Noud van der Heijden en Alex van der Zwam. De thuisploeg koos voor de aanval en bracht via strafcorners de stand op 1-1. Dankzij een treffer van Van der Zwam ging HCL alsnog met voorsprong de rust in. Diezelfde topschutter scoorde wederom in de derde minuut van de tweede helft. Wijchen benutte nog een strafbal voordat ook Van der Heijden scoorde. Vijf minuten voor tijd kwam de tegenstander nog terug tot 3-4. HCL blijft hierdoor ongeslagen op de eerste plaats staan.

Handbal HCB '92

Afgelopen weekeinde verrasten het D1-jeugdteam en dames 2 scheidsrechter Gina Smulders met zonnebloemen. Dat gebeurde voorafgaand aan de thuiswedstrijd in sporthal De Braken, in het kader van de week van de scheidsrechter die de Nederlandse Handbal Bond had uitgeroepen. Smulders vervult een belangrijke rol binnen HCB '92. Het presentje viel in goede aarde en zorgde voor een ontroerend moment, aldus een woordvoerster van de club.