Dinsdagmiddag speelden leerlingen van basisschool De Vorspenpoel het spel Democracity in de raadzaal. (Foto's: Henk van Weert).
Dinsdagmiddag speelden leerlingen van basisschool De Vorspenpoel het spel Democracity in de raadzaal. (Foto's: Henk van Weert). Foto: Henk van Weert

SCHOOLJEUGD BOUWT DEMOCRACITY IN RAADZAAL BOXTEL

Basisschoolleerlingen richten zelf nieuwe stad in

YVONNE VAN BEEK

Een gevangenis of toch een kinderdagverblijf? De kinderen van basisschool De Vorsenpoel mochten dinsdagmiddag in de Boxtelse raadzaal zelf kiezen welke gebouwen in hun denkbeeldige stad 'Democracity' kwamen.

Met Democracity, een initiatief van Prodemos, zetten kinderen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs de eerste stappen in het gemeentehuis en maken ze kennis met democratische besluitvorming door samen een stad te bouwen. Van maandag tot en met donderdag waren de Boxtelse scholen aan de beurt en dinsdag dus groep 8 van De Vorsenpoel.

De leerlingen mochten plaatsnemen aan de ronde vergadertafel van de Boxtelse raadzaal en werden verdeeld in vijf politieke partijen. De partijen bestonden uit een voorzitter, een woordvoerder, een secretaris en verschillende partijleden. Zij mochten samen een partijprogramma opstellen, gebouwen uitzoeken die zij graag in de stad zouden zien en daarna aangeven aan de andere partijen waarom juist deze gebouwen in de stad moesten komen.

DIVERSE PARTIJEN

Er kwamen partijnamen uit als de 'Partij voor Sport en Onderwijs', 'Partij voor de Vrijheid en Banen' en 'Veiligheid, Geluk en Groen' met allerlei verschillende speerpunten, zoals gelijke rechten, meer banen, geen discriminatie en meer sport.

Ook de gebouwen die werden uitgekozen, waren verschillend per partij, maar na enkele stemrondes werd toch een groot aantal gebouwen in de stad geplaatst. Zo werd een gevangenis verkozen boven een kinderdagverblijf, maar was iedereen het eens met de komst van onder andere een ziekenhuis, een basisschool en een pretpark.

GOED NADENKEN

De Boxtelse raadsleden Marria van den Hoven (INbox) en Vera Brouns (CDA) keken toe hoe de leerlingen overleg voerden en hun partijprogramma presenteerden. ,,Als je echt in de raad zou zitten, zou je wel moeten wachten op je beurt als je iets wil zeggen", vertelde Brouns na afloop lachend aan de leerlingen, die het af en toe wel erg lastig vonden om stil te zijn.

Brouns vindt het wel goed dat de kinderen iets van politiek meekrijgen. ,,Het is leuk om de kinderen te laten zien hoe het er hier aan toe gaat en dat ze leren om goed na te denken en te overleggen", legde het raadslid uit. ,,Ik hoop dat er hierdoor meer jongeren de politiek in willen gaan."

DE POLITIEK IN?

Ook de leerlingen zelf waren na afloop erg enthousiast over het spel. ,,Ik heb er wel veel van geleerd", vertelde Mathilde. ,,Het was vooral leuk dat we het hier konden doen, net als de echte raadsleden."

Dat vond ook Emma erg leuk. ,,We mochten dingen gebruiken, waarmee ze in het echt ook werken." Beide leerlingen vinden wel dat het op school meer over politiek mag gaan, al vinden ze dat ook wel wat voor het middelbare onderwijs. En of ze later zelf de politiek in willen? Er klinkt twijfel. ,,Nou, heel misschien wel", aldus Emma.

Spelenderwijs bouwde de jeugd van vier scholen een eigen stad in het gemeentehuis.