Tien leerlingen uit groep 8 van de Angelaschool vormen een van de twee teams die in november deelnemen aan de First Lego League. Van links naar rechts: (onder) Stijn, Jesse, Tim, Jelle en Tom; (boven) Hilke, Anouk, Wies, Aniek en Nick. (Foto: Peter de Koning).
Tien leerlingen uit groep 8 van de Angelaschool vormen een van de twee teams die in november deelnemen aan de First Lego League. Van links naar rechts: (onder) Stijn, Jesse, Tim, Jelle en Tom; (boven) Hilke, Anouk, Wies, Aniek en Nick. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Techniek en wetenschap in First Lego League Challenge

Angelaschool strijdt met robot om ereplaats

ANNEKE VORSTENBOSCH

De First Lego League Challenge. Een prachtig wereldwijd initiatief dat kinderen uitdaagt te denken als wetenschapper en technici. Twee leerlingenteams van de Angelaschool uit Boxtel strijden zaterdag 22 november om een podiumplaats tijdens de regiofinale. Sinds de zomervakantie besteden deze Boxtelse scholieren veel van hun vrije tijd aan het maken en programmeren van een heuse Lego-robot. Het thema van de wedstrijd is: 'De toekomst van leren'.

,,Wij zijn ATLT 1 van de Angelaschool in Boxtel. ATLT 1 staat voor: Angela Technisch Lego Team 1. Wij hebben het volgende verzoek…". Zo begon het mailtje dat de redactie van Brabants Centrum vorige week van één van de twee teams ontving. Behalve dat de tien leerlingen uit groep 8 van Team 1 al wekenlang bezig zijn met het vervaardigen van een lego-robot, moeten zij zelfstandig ook voor de PR en voor een projectplan rondom het thema 'leren' zorgen. Vandaar dat de redactie graag op bezoek ging om kennis te maken met ATLT 1.

Extra schooluren

,,ATLT 1 bestaat uit twee groepen. Het technische groepje is verantwoordelijk voor de robot en het andere groepje voor het project", aldus woordvoerder Stijn. Samen met zijn negen groepsgenoten blijft hij twee keer per week tussen de middag op school om aan het project te werken. En als dat soms niet genoeg blijkt te zijn, blijven de leerlingen na school ook doorwerken.

,,Nee, tijdens schooltijd mogen ze er niet aan werken. Dat zorgde voorgaande jaren voor teveel inhaalwerk", legt coach en leraar Gerrit de Jong uit. De Lego-robot moet in staat zijn om tijdens de finale een bepaald parcours mét zogenaamde missies af te leggen. De jongens en meisjes zijn dan ook druk bezig met het oefenen en programmeren van de robot.

Maar daarnaast moet ATLT 1 ook een idee bedenken rondom het thema 'wat is de toekomst van het leren?'. Dat de leerlingen goed out-of-the-box kunnen denken, weet De Jong als geen ander. ,,Nee, wij helpen nergens mee. Het enige dat de coach doet, is sturen."

ONDERZOEK

En zodoende bedacht het team zelf dat het interessant zou zijn om te onderzoeken wat kinderen met een handicap zouden willen leren én waar een robot hen bij zou kunnen ondersteunen. De leerlingen zochten contact met de Mytylschool Gabriël in 's-Hertogenbosch en werden uitgenodigd voor een bezoekje. De ontmoeting maakte indruk op de Boxtelse leerlingen.

,,Toen we terug naar Boxtel gingen, waren we vooral erg blij dat we zelf gezond zijn", aldus De Jong. En ook bleek het bezoek voldoende inspiratie op te leveren. ,, Het bleek al snel dat de kinderen Lego ook heel leuk vinden, dus een idee zou zijn om de robot met legosteentjes te gaan 'beplakken'", aldus Stijn.

Die dag inventariseerde hij samen met zijn groepsgenoten de behoeften van kinderen met een handicap. ,,Het zou mooi zijn als de robot een rolstoel kan duwen en als de robot klok kan kijken", weet Stijn. ,,En soms is het ook nodig dat de robot even kan roepen dat een kindje stil of rustig moet zijn", vult Aniek aan.

Dat de robot tegen een stootje moet kunnen, staat ook vast. ,,Ja, want misschien gooit één van de kinderen de robot zomaar ineens uit het raam", zegt Tim.

De jongens en meisjes van ATLT 1 vertellen vol overgave over hun project en stralen als de robot een demonstratie geeft. Op dit moment zijn er twee programma's in het Lego-apparaat geprogrammeerd. Jelle demonstreert het vierkante parcours dat de robot probleemloos door hun vertrouwd klaslokaal kan afleggen. ,,Ik hou van Lego en van technische dingen", verklaart hij zijn deelname. ,,En ik wil graag leren hoe je zoiets moet programmeren via de computer want daar wist ik helemaal niks van", zegt Tim.

Hilke is het enige meisje in het technische groepje, maar zij staat haar mannetje. ,,Ik ga vaak naar mijn neefjes om daar met Lego te spelen." ,,En", vult Tim aan: ,,Hilke heeft heel goed geholpen met de regels van het robot-parcours."

De robot is nog niet klaar voor de finale, maar de jongens en meisjes zijn vol vertrouwen dat het apparaat 22 november op volle toeren draait.