Vrijdagavond voeren de leden van de Kampina Airborne Memorial Group over de Essche Stroom.
Vrijdagavond voeren de leden van de Kampina Airborne Memorial Group over de Essche Stroom. Foto: Peter de Koning

Televisiedocumentaire over bevrijding Boxtel

In aanloop naar de officiƫle herdenking van de Boxtelse bevrijding zendt de lokale omroep Dommelland dinsdag 14 oktober een nieuwe documentaire uit. Filmmakers Hans van Liempt en Guus Bekooy waren ruim anderhalf jaar bezig om de gebeurtenissen in september en oktober 1944 voor het nageslacht vast te leggen.

De documentaire wordt ingeleid tijdens het programma Dommelland Live dat om 20.30 uur begint en waarin onder meer de zonen van de verzetstrijders Klaas en Roel Dekker aan het woord komen. Ook Broer van Houtum, die twaalf jaar geleden het initiatief nam tot de oprichting van een verzetsmonument aan de rand van de Kampina, is in de studio te gast.

Bovendien schuift dichter Victor Vroomkoning aan. Hij presenteert op 24 oktober, precies zeventig jaar na de bevrijding van Boxtel, een nieuwe dichtbundel met illustraties van kunstenaar Ton Verstraten. In de documentaire van Van Liempt en Bekooy komt onder meer Gabriƫl Sauer aan het woord. Hij is een van de ooggetuigen

van het kampement dat het Boxtelse verzet in de Kampina inrichtte en bevoorraadde in september en oktober 1944. De hoogbejaarde Sauer woont in Amerika en kwam twee jaar geleden naar de bevrijdingsherdenking. Destijds vertelde hij al uitvoerig in Brabants Centrum over zijn ervaringen. De laatste zes weken dat Boxtel bezet werd door de nazi's, werden in de Kampina ruim honderd voortijdig gestrandde piloten van geallieerde zweefvliegtuigen verborgen gehouden.

Sinds 2003 wordt aan de rand van het natuurreservaat, bij het herdenkingsmonument aan het Verzetslaantje in de buurtschap Roond jaarlijks stilgestaan bij verzetsmensen die destijds actief waren. Dit jaar vindt die plechtigheid plaats op zondag 19 oktober vanaf 13.30 uur.

Er worden bloemen gelegd door het gemeentebestuur en het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris brengt een vendelgroet. Naast een koperensemble van de Gildenbondsharmonie verleent dit jaar ook een doedelzakkenband uit Tilburg muzikale medewerking aan de herdenking.