Leden van de re-enactmentclub Kampina Airborne Memorial Group speelden afgelopen weekeinde de bevrijding van Boxtel na. Zaterdagochtend waren ze bij kasteel Stapelen.
Leden van de re-enactmentclub Kampina Airborne Memorial Group speelden afgelopen weekeinde de bevrijding van Boxtel na. Zaterdagochtend waren ze bij kasteel Stapelen. Foto: Peter de Koning

WEINIG PUBLIEK BIJ ONTMOETING RE-ENACTMENTGROEP OP STAPELEN

'Herdenken blijft altijd belangrijk'

YVONNE VAN BEEK

Een tiental toeschouwers zag zaterdagochtend de Kampina Airborne Memorial Group in jeeps aankomen bij kasteel Stapelen, nadat ze eerst een korte ronde door Boxtel hadden gemaakt. Het hele weekend stond voor de re-enactmentgroep in het teken van de laatste weken vóór de bevrijding in oktober 1944, toen het Boxtelse verzet ruim honderd geallieerden schuildhield in de Kampina.

De groep verbleef afgelopen weekend drie dagen in de omgeving van Boxtel, de leden voeren vrijdagavond over de Essche Stroom, reden zaterdag met jeeps door Boxtel en hadden een fotomoment bij Stapelen en zondag waren er publiekswandelingen door de Kampina.

Bij kasteel Stapelen kregen de leden van de groep zelf uitleg over hoe het er zeventig jaar geleden precies aan toe ging in Boxtel. Ook gingen ze op de foto met kinderen en andere belangstellenden. ,,Het is belangrijk om wat meer bekendheid te genereren over wat er juist in de kleinere gemeenschappen gebeurd is", legde Marc de Bolster uit, zelf uit Voorburg afkomstig. ,,Daar leer je zelf ook van en daar haal je dan weer inspiratie uit."

Boxtelaar Theo van Hal, een van de toeschouwers, gaf aan dat hij het mooi vindt dat de bevrijding ook op deze manier wordt herdacht. ,,We volgen het al jaren. Dit zou zeker elke twee jaar moeten gebeuren." Van Hal is persoonlijk betrokken bij de verhalen van zeventig jaar geleden. ,,Mijn ouders woonden vlakbij de Kampina en mijn vader ging op de fiets melk brengen naar de soldaten die verborgen werden gehouden voor de Duitsers."

VETERANEN

Veteraan Harrie van Haaren weet ook nog precies hoe het eraan toe ging in die periode. Hij was zelf zeventien jaar en bewaakte met een geweer de spoorwegovergang toen de geallieerden kwamen. ,,Ik ga elk jaar naar de herdenking", vertelde de veteraan, die zelf in Indonesië vocht tijdens de zogeheten politionele acties. Hij praatte wat met leden van de Kampina Airborne Memorial Group en ging ook met ze op de foto. ,,Zo heb ik al een hele verzameling", lachte Van Haaren. ,,Dit is gewoon een leuk verzetje voor mij."

VERZAMELEN

De uit Kerkdriel afkomstige Olaf doet vaker mee aan dit soort nabootsingen van oorlogssituaties, meest ook met compleet nagespeelde veldslagen. ,,Het begon met het verzamelen van speelgoedauto's en -tanks en nu ben ik acteur", lachte hij. ,,We hebben er veel plezier in, maar het gaat om zo veel meer dan dat."

De leden van de re-enactmentgroep vinden het van belang om de tijd te nemen om met de toeschouwers te praten, vooral met de veteranen. ,,Het herdenken blijft belangrijk", weet De Bolster, ook bestuurslid van de Britse veteranenvereniging. ,,Veteranen zijn bang om vergeten te worden. Wij zorgen er op deze manier voor dat dat niet gebeurt."

• FOTO BOVEN: Leden van de re-enactmentclub Kampina Airborne Memorial Group speelden afgelopen weekeinde de bevrijding van Boxtel na. Zaterdagochtend waren ze bij kasteel Stapelen.