Kermisplezier is van alle tijden in Gemonde, zoals hier bij de draaimolen in 1979. (Archieffoto Brabants Centrum).
Kermisplezier is van alle tijden in Gemonde, zoals hier bij de draaimolen in 1979. (Archieffoto Brabants Centrum). Foto: Archieffoto Brabants Centrum

VOLKSFEEST VAN ZATERDAG TOT EN MET DINSDAG IN CENTRUM

Minikermis keert terug in Gemonde

De kermis in Gemonde wordt dit jaar gehouden van zaterdag 11 tot en met dinsdag 14 oktober. De officiële start staat gepland op zondag 12 oktober, waarbij muziekvereniging Sint-Lambertus het volksfeest om 13.00 uur muzikaal zal openen. De minikermis van Bert van Houten is terug van weggeweest.


Burgerkoning

schieten trekt

veel publiek

Het burgerkoning- en burgerprinsschieten bij de gildeaccommodatie Datmunda in Gemonde kon zondag rekenen op veel belangstelling. Zestien jeugdschutters schoten met de luchtbuks op een gipsen vogel, terwijl 27 geweerschutters mochten aanleggen op een houten vogel.

Rick Hoksbergen slaagde er bij de jeugd in om een groot deel van het de vogel eraf te schieten, waarna Tygo van der Leest geen moeite had om het restant naar beneden te halen en daarmee de titel burgerprins in de wacht te slepen. Dennis van de Sande mocht zich laten kronen als burgerkoning, waarbij het tot het 358ste schot duurde voordat het laatste stukje van de flink gehavende houten vogel geraakt werd. De organisatie was in handen van het gilde Sint-Joris & Sint-Catharina.

Van Houten werd vaak gevraagd of hij zijn fraaie modellen net als zo'n tien jaar geleden nog eens wilde tentoonstellen. De liefhebbers kunnen zondag hun hart ophalen en genieten van de mini-attracties. Als de weersomstandigheden het toelaten, bouwt Van Houten de minikermis op in een tent. De Gemondenaar begint rond 08.00 uur met de opbouw. ,,Als alles naar wens verloopt draait de kleine kermis van 13.00 uur tot een uur of zeven 's avonds. Daarna wordt die weer gedemonteerd en ingepakt."

Hij vervolgt: ,,Natuurlijk is er in die tien jaar wel iets veranderd. Zo zal de minirups nu draaien en laat ik mijn nieuwe project zien waaraan ik al twee jaar werk: het model van de draaimolen 'De Spin'. Het binnenwerk met de drijftechniek is zo goed als gereed en nu ben ik bezig met de bouw van de gondels. Voor alle duidelijkheid: de minikermis is alleen zondag te zien. Bij slecht weer gaat het feest niet door. "        

ATTRACTIES

De bezoekers van de kermis komen veel bekende attracties tegen op het terrein in het centrum van Gemonde, waaronder autoscooter, cakewalk, draaimolen, ponyrijden, lijntrekspel, eendenhengelspel, schietsport, grijpkranenspel, dartspel en kramen waar gebak, suikerwerken, vis en Vietnamese snacks verkocht worden.

De horecagelegenheden Kloosterzicht en De Schuif geven het volksfeest een extra tintje met optredens van You And Me, Faute Esther Band en DJ Crew Kapalone en een Ladiesnight (Kloosterzicht) en een concert van 100% Katoen (De Schuif).

• FOTO BOVEN: Kermisplezier is van alle tijden in Gemonde, zoals hier bij de draaimolen in 1979. (Archieffoto Brabants Centrum).


Gemonde

Rikken en jokeren

Het gilde Sint-Anthonius & Sint-Sebastiaan houdt morgen, vrijdag 10 oktober vanaf 20.00 uur een rik- en jokeravond in gildeaccommodatie Datmunda aan de Kaal Hoefsteeg. De zaal gaat open om 19.30 uur. Deelname kost 2,50 euro per persoon.

Expositie

Belangstellenden kunnen in de maand oktober onder de titel 'De blijde geheimen' vijf schilderijen van kunstenares Miep van Mil bezichtigen in de Sint-Lambertuskerk. Dit is mogelijk na het bidden van het rozenhoedje en de vespers op dinsdagen van 19.30 tot 20.00 uur (met uitzondering van 14 oktober) en op donderdag van 19.15 tot 19.45 uur.