'samenwerking ligt op schema'

Parochies zijn unaniem:

fusienaam is Heilig Hart

MARIËLLE WIJFFELAARS

De vier parochies van Boxtel, Esch, Lennisheuvel en Liempde (BELL) gaan per 1 januari 2015 samen onder de naam Heilig Hart. De geplande fusie loopt volgens pastoor Jacques Grubben mooi op schema en een nieuwe naam hoort daar ook bij. De keuze voor Heilig Hart is gemaakt door de vier parochiebesturen en inmiddels goedgekeurd door het bisdom 's-Hertogenbosch.

Boxtelaren leggen bij de nieuwe naam waarschijnlijk direct de link met de Heilig Hart-kerk die op 4 januari de deuren sluit in de wijk Breukelen. Maar dat is geen argument geweest bij de keuze voor Heilig Hart. ,,We hebben voor de naam gekozen omdat we graag het 14e-eeuwse bloedwonder erbij wilden betrekken", legt pastoor Grubben uit. ,,En dat natuurlijk over het bloeden van het Heilig Hart van Jezus. Ook druk de naam verbinding uit met de kern van het katholieke geloof én is het hart een aspect van de gemeenschap met God en met de parochianen." Voorts zijn de patroonheiligen van de huidige parochies verbonden met het Heilig Hart van de heer.

waardering

De sluiting van de Heilig Hartkerk was voor de parochiebesturen geen reden om deze naam te kiezen. Volgens Grubben wordt het door parochianen wél gewaardeerd. ,,De naam blijft toch behouden." Het was een bewuste beslissing om niet de naam van een van de vier BELL-parochies te kiezen. Grubben: ,,Dan zouden de andere drie zich wellicht achtergesteld voelen. En dat is juist niet de bedoeling; we gaan samenwerken en zijn dus allemaal even belangrijk." De kerkgebouwen in de fusieparochie behouden hun vertrouwde namen.

BRUG NAAR ELKAAR

Volgens de pastoor loopt het fusieproces voorspoedig. Momenteel wordt gewerkt aan een startdocument dat vóór 1 november aan de bisschop moet worden voorgelegd. Het document heeft als titel: 'Wees een brug naar elkaar'. ,,Erg toepasselijk", stelt Grubben. ,,Want juist in zo'n proces moet je elkaar tegemoet komen en de dialoog aangaan."

Naast dit pastorale document, wordt ook een voorstel gemaakt over de gebouwen en financiën. In november moeten beide documenten gereed zijn en kunnen deze aan de parochiebesturen worden voorgelegd. ,,De plaatsen in het bestuur van de nieuw te vormen parochie is grotendeels gevuld", vertelt de pastoor. ,,We hebben zes geschikte bestuursleden gevonden en zijn nog op zoek naar een zevende. Alle vier de kernen zijn vertegenwoordigd en dat vind ik heel prettig. We moeten het uiteindelijk allemaal samen doen."


Kienen WensAmbulance

In woonzorgcentrum Simeonshof aan de Annastraat wordt vrijdag 17 oktober van 14.30 uur gekiend ten bate van WensAmbulance Brabant. De prijzen zijn onlangs beschikbaar gesteld door de stichting Tweedehands markt voor goede doelen. Er is ook een loterij.