De deelnemers Damian en Ricardo van De La Salle bereiden zich met de vrijwilliger Peter Tetteroo (links) en medewerker Rik Santegoets (rechts) voor op de City Run, een onderdeel van de marathon in Eindhoven. (Foto:Peter de Koning).
De deelnemers Damian en Ricardo van De La Salle bereiden zich met de vrijwilliger Peter Tetteroo (links) en medewerker Rik Santegoets (rechts) voor op de City Run, een onderdeel van de marathon in Eindhoven. (Foto:Peter de Koning). Foto: Peter de Koning).

JONGEREN 'DE LA SALLE' DOEN MEE AAN MARATHON EINDHOVEN

'Spannend, hardlopen met veel publiek'

De cliënten van De La Salle kunnen bijna niet wachten tot het startschot klinkt voor de 'IAK City Run', zoals het loopevenement officieel heet. Het hoofdprogramma, de marathon, start om 10.00 uur. ,,Wij gaan vijf minuten later van start", weten Damian de Wit (12) en Ricardo Odogaso (18), twee De La Salle-jongeren die zondag ook meelopen. ,,Ik heb vorig jaar al meegedaan aan de City Run. Dat ging toen prima, al vond ik het best spannend om voor zoveel publiek te lopen", vertelt Damian.

TRAINEN

Ook Ricardo weet wat het is om aangemoedigd door veel toeschouwers een parcours van een kilometer of vijf af te leggen. ,,Ik heb aan een loop in Middelburg deelgenomen, zonder te trainen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik toen ook een beetje gewandeld heb, maar verder ging het eigenlijk best goed. En nu heb ik al enkele keren geoefend onder leiding van vrijwilliger Peter Tetteroo uit Oisterwijk, die heel goede tips geeft. Bijvoorbeeld over hoe je moet ademhalen, dat we ons eigen tempo moeten lopen en als je echt heel moe bent, je gewoon even moet stoppen om even later weer verder te gaan."

Rik Santegoets, projectmedewerker Gezonde Levensstijl bij De La Salle, benadrukt dat de Olympische gedachte 'meedoen is belangrijker dan winnen' nog steeds het motto is. ,,Daar verandert niets aan, maar het leek ons en de vertegenwoordigers van De Hondsberg leuk om deze keer samen te werken. Beide werkstichtingen gaan de gemiddelde looptijden van alle deelnemers met elkaar vergelijken. De zorginstelling met de beste en dus laagste gemiddelde looptijd ontvangt een wisseltrofee waarmee de winnaar een jaar lang mag pronken."

Damian en Ricardo zijn helemaal klaar voor de City Run, waaraan ongeveer zesduizend lopers meedoen. Het plan om met ongeveer veertig cliënten van De La Salle en bijna net zoveel jongeren van De Hondsberg aan de start te verschijnen en op een sportieve manier de strijd met elkaar aan te gaan, vinden ze best spannend. ,,Bovendien krijgen we voor onze deelname een medaille en mogen we het wedstrijdshirt houden. En vooraf gaan we met een man of tachtig van De La Salle en De Hondsberg ook nog op de foto", lacht Ricardo. ,,Ik zou het leuk vinden als De La Salle de wedstrijd wint, maar het plezier staat voorop."

• FOTO BOVEN: De deelnemers Damian (tweede van links) en Ricardo van De La Salle bereiden zich met de vrijwilliger Peter Tetteroo (links) en projectmedewerker Gezonde Levensstijl Rik Santegoets (rechts) voor op de City Run, een onderdeel van de marathon in Eindhoven. (Foto: Peter de Koning).


Negen teams in bekerstrijd biljartbond

Vorige week zijn de wedstrijden voor het Boxtels teamkampioenschap biljarten libre weer begonnen. Negen teams met in totaal 71 personen spelen in achttien rondes om de beker. Dat gebeurt in vier verschillende horecagelegenheden op zes avonden.

Elke deelnemer speelt met zijn eigen gemiddelde, dat al sinds 1927 voor groot en klein biljart wordt bijgehouden door de Boxtelse biljartbond BBB. De hele organisatie wordt op professionele wijze gratis geleverd door het Boxtelse bedrijf ARACOM, dat ook de website verzorgt. Via www.boxtelsebiljartbond.nl kunnen deelnemers en belangstellenden de nieuwste ontwikkelingen volgen.

Vorig jaar werd biljartclub De Adelaar kampioen. Op medio februari is de nieuwe winnaar bekend. Tot die tijd publiceert Brabants Centrum wekelijks over de resultaten en persoonlijke dramatiek van de Boxtelse cafébiljarters.

Na de eerste ronde heeft De Comsche Hoeve 3 op sensationele wijze met 48 punten de koppositie ingenomen. De vier teamgenoten behaalden allen het maximale aantal van 12 punten. Dit ging ten koste van zusterploeg De Comsche Hoeve 2, die nu met slechts 27 punten de rode lantaarn voert.

Overige uitslagen

Amateur 2 - Groene Laken 2        32-36

Krijtje - De Amateur 1        39-43

Groene Laken 1 - Comsche Hoeve 1        39-30

Opvallend is verder dat A. van de Sande zijn partij in elf beurten met 3,0 gemiddeld winnend afsloot, terwijl zijn geboekte moyenne slechts 1,0 bedraagt.