De leden van de band Kovacs traden dit jaar op tijdens diverse festivals waaronder North Sea Jazz. Rechts violiste Daniëlle van Berkom, achteraan toetsenist Wouter Hardy. (Foto: collectie Kovacs).
De leden van de band Kovacs traden dit jaar op tijdens diverse festivals waaronder North Sea Jazz. Rechts violiste Daniëlle van Berkom, achteraan toetsenist Wouter Hardy. (Foto: collectie Kovacs). Foto: Kovacs

Wouter en Daniëlle uit Boxtel oogsten (inter)nationale roem met Kovacs

MARIËLLE WIJFFELAARS

Al drie jaar timmert Sharon Kovacs aan de weg als zangeres. 2014 werd hét jaar van de doorbraak van de Eindhovense zangeres. Samen met haar muzikanten trad ze onder de bandnaam Kovacs op tijdens diverse festivals, in radioprogramma's en op televisie. De Boxtelse violiste Daniëlle van Berkom en toetsenist Wouter Hardy maken deel uit van de band en kijken terug op een veelbewogen tijd. De opkomende formatie is beloond met de Radio 6 Award Beste Soul & Jazz Talent.

Optredens op Lowlands, North Sea Jazz Festival en Festyland. Regelmatig live te horen op radiozender 3FM en zelfs een optreden in het veelbekeken televisieprogramma De Wereld Draait Door. Van Berkom en Hardy kunnen het amper bevatten. ,,Het is zo ontzettend snel gegaan", vertelt de toetsenist. ,,In november 2013 kwam ik in contact met Sharon en werd ik gevraagd als bandlid. Ook heb ik meegewerkt aan een aantal nummers die ook op het eerste album zullen verschijnen. Maar we hebben vooral veel gerepeteerd om een goede show neer te kunnen zetten. Druk, maar vooral heel erg leuk."

Het was ook Hardy die ervoor zorgde dat violiste Van Berkom toe kon treden tot de band. ,,Sinds april ben ik betrokken bij Kovacs, dat was net voor de release van de eerste single My Love", blikt de Boxtelse terug. Dat nummer werd direct benoemd tot 3FM Megahit, een prachtige prestatie voor een opkomende band. Hardy: ,,Bij 3FM zijn de deejays erg onder de indruk van Kovacs en we treden daar vaak live op in de studio."

EERSTE ALBUM

Sinds april maakt de band steeds meer naam, zeker na een optreden bij De Wereld Draait Door. Ook is Kovacs te zien op allerlei festivals en wordt duidelijk dat de formatie in de smaak valt bij publiek én recensenten. Van Berkom: ,,We krijgen veel positieve feedback, mensen zijn heel enthousiast over onze muziek. Het winnen van de award voor Beste Soul & Jazz Talent was natuurlijk een extra opsteker. Het geeft aan dat we op de goede weg zijn."

2015 moet hét jaar van Kovacs worden. In het begin van het jaar wordt het album uitgebracht en meteen daarna staat een clubtour op het programma waarbij zalen in heel Nederland de band zullen ontvangen. Ook wordt gestart met een tweede album, met daarop ook nummers van Hardy en Van Berkom. ,,We hopen echt daar een muzikale bijdrage aan te mogen geven. Dat is ontzettend goed voor onze naam", zegt Hardy.

Maar eerst gaat de groep proberen om in andere landen bekendheid te krijgen. In Griekenland is dat al gelukt, daar staat Kovacs op de eerste plaats in de iTunes-hitlijst. Volgende stop: Duitsland. ,,Als je het daar goed doet, opent dat deuren naar de rest van de wereld", legt Van Berkom uit. ,,De komende tijd ligt daar onze focus."

KILOMETERS MAKEN

Veel op het programma dus en dat belooft in 2015 alleen maar meer te worden. De twee Boxtelse muzikanten hebben er vooral veel zin in. ,,We leggen nu al veel kilometers af in de auto. Hoe meer dat er zijn, hoe beter", zegt Hardy. Van Berkom vult aan: ,,We zitten in een achtbaan die steeds harder gaat. En dat is genieten."