Geholpen door voorzitter Wim Ketelaars van Boxtel Vooruit tekent Ine Jonkers als getuige de akte waarmee Jas en Hanne worden opgenomen in het bevolkingsregister. Rechts ceremoniemeester Paul Hermans en de voormalig geestelijk vader van Jas, Theo van den Aker. (Foto's: Peter de Koning).
Geholpen door voorzitter Wim Ketelaars van Boxtel Vooruit tekent Ine Jonkers als getuige de akte waarmee Jas en Hanne worden opgenomen in het bevolkingsregister. Rechts ceremoniemeester Paul Hermans en de voormalig geestelijk vader van Jas, Theo van den Aker. (Foto's: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Uitbundig Boxtel viert verjaardag keistampersreus

Jas en Hanne nu officieel Boxtelaar

ANNEKE VORSTENBOSCH

Jas de Keistamper en Hanne mî de moor zijn zondag officieel ingeschreven in het bevolkingsregister van de gemeente Boxtel. In andere steden en dorpen kregen reuzen al bij hun eerste verschijning een heuse geboorteakte, maar in Boxtel was die nooit opgemaakt. Maar daar kwam op het verjaardagsfeest voor de 65-jarige Jas verandering in.

Zondagmiddag vierde Boxtel uitbundig de 65e verjaardag van reus Jas de Keistamper. Bij de aftrap verzamelden zich veel publiek achter het monumentale Hofje naast het gemeentehuis. De feestelijke ceremonie werd onder anderen bijgewoond door de petekinderen van Jas: Jan metten Lippen en Trui van den Toren, de stadsreuzen uit Bergen op Zoom. Natuurlijk zorgde Jasband De Keiknoepers en dansgroep De Keigoeikes voor een sfeervolle omlijsting.

Heel veel mensen konden smullen van een reusachtige taart die werd aangeboden door het Centrummanagement. Het gebak werd echter pas rondgedeeld nadat beide Boxtelse reuzen waren geïdentificeerd en ingeschreven.

Jas gaat door…

,,Wie denkt dat onze Jas met pensioen gaat, heeft het helemaal mis", zei burgemeester Mark Buijs kort nadat hij de reus vanachter diens donkere wolk tevoorschijn had geroepen. Hij sprak daarmee de hoop uit dat de reus nog tot in lengte van jaren de Boxtelaren zal aansporen om de handen uit de mouwen te blijven steken en de samenleving zo op een hoger plan te brengen.

Theo van den Aker, jarenlang geestelijk vader én stem van Jas, werd samen met voorzitter Wim Ketelaars en Ine Jonkers opgeroepen om de reuzen te identificeren. Want dat was nodig voordat inschrijving in het bevolkingsregister mogelijk was. ,,We hadden geen betere getuige kunnen vragen. We vinden het heel fijn dat jij er vandaag bij wil zijn, Theo", sprak bestuurslid Paul Hermans van Boxtel Vooruit, die de ceremonie leidde. Na de voltrekking was het een feit: Jas en Hanne zijn officieel ingezetene van Boxtel. Dat het inmiddels was gaan miezeren, verhinderde niet dat er een feestelijk driewerf hoera losbarstte.

Mooie woorden

,,Menne god, wèn mooie woorden aon mèn adres. Ik ben d'r himmaol beduusd van. Dè'k zólang munne mond moes houwe, viel nie mee as de enige sprekende reus van Nederland", grapte Jas na een reeks van toespraken. De grootste inwoner van Boxtel zei niet te kunnen wachten om de ongeveer twintig reuzen in het centrum op te zoeken en te omhelzen.

Maar eerst liet hij blijken goed op de hoogte te zijn van wat er speelt in Boxtel. Zoals het opknappen van de zogeheten cultuurhistorische as tussen kasteel Stapelen en de Sint-Petrusbasiliek. ,,Het zal toch niet waor zijn dè de keinderkupkes uit de Burgakker weggehaald worden? Burgemister, kèk me eens aan en beloof me dat ze worden teruggeleejd." En: ,,Wè wordt er toch gewerkt in het gemintehuis. En dè ammaol vur het neije werken. Maar of het nou ouw of neij werken is: zorg dat er garen op de klos komt. Ik moet dè nog zien met die kantoorruimtes die umgebouwd worre tot loungeplekken…"

Prentenboek

Wie jarig is, krijgt cadeautjes. De Boxtelse illustrator Marjolein Krijger bood de reus een eerste tekening aan uit het nieuwe prentenboek dat zij momenteel maakt over Jas de Keistamper. De stratenmakersgigant was zichtbaar geroerd door dit mooie initiatief dat mede mogelijk werd dankzij de eerste Jonkers-van der Velden Cultuurprijs die Boxtel Vooruit vorig jaar ontving. Boxtel's Harmonie trakteerde de jarige tot slot op een daverend 'Lang zal-ie leven'.

• FOTO BOVEN: Geassisteerd door voorzitter Wim Ketelaars van Boxtel Vooruit tekent Ine Jonkers de akte van het bevolkingsregister.

De rug van burgemeester Mark Buijs dient als schrijftafel voor de ondertekening van de akte door getuige Theo van den Aker. Paul Hermans assisteert.
Boxtel's Harmonie luisterde het verjaardagsfeestje van Jas de Keistamper muzikaal op.
Ine en Ton Jonkers tonen de eerste prent uit het boek over Jas dat illustrator Marjolein Krijger (rechts) momenteel maakt. (Foto's: Peter de Koning).
Jan metten Lippen en Trui van den Toren, de stadsreuzen van Bergen op Zoom, woonden het officiële deel van het verjaardagsfeest als getuigen bij.