Het was druk tijdens de Herfstfair. Met name in de Stationsstraat ontstond een opstopping omdat het publiek een modeshow wilde zien.
Het was druk tijdens de Herfstfair. Met name in de Stationsstraat ontstond een opstopping omdat het publiek een modeshow wilde zien. Foto: Peter de Koning

20 reuzen, 60 soorten appels, 5.700 kilo fruit en vele kraampjes

Herfstfair brengt sfeer en gezelligheid

MARIËLLE WIJFFELAARS

,,Onze wethouder kan de boom in." Het was een veelgehoorde kreet tijdens de opening van de Sapdag en appelproeverij in de oude boomgaard. En jawel, natuurliefhebber en wethouder Peter van de Wiel beklom de ladder om appels te plukken en daarmee de activiteit officieel te openen. ,,Mooi om te zien dat ook dit evenement elk jaar weer groter en uitgebreider wordt. Appels zijn onlosmakelijk verbonden met de herfst en passen perfect bij dit mooie stukje natuur in hartje Boxtel", aldus Van de Wiel.

Tijdens de proeverij werden ruim zestig appelsoorten gepresenteerd en ook peren ontbraken niet. De kramen met kleurrijk fruit en enkele schapen gaven de boomgaard een vrolijk uiterlijk. De sappers op het terrein draaide overuren; ruim 5.700 kilo fruit werd verwerkt tot vers sap. In de oude boomgaard was een ladder geplaatst, mensen mochten deze gebruiken om appels van Boxtelse bodem te plukken. ,,Hé deze appel heeft allemaal bruine puntjes", meldde een meisje. Haar moeder legde uit dat dat kwam omdat de appel juist heel vers is. ,,Die in de supermarkt worden eerst opgepoetst", luidde de verklaring.

GRIEZELIG

Op de Boxtelse Markt waren allerlei kraampjes te vinden. Diverse verenigingen presenteerde zich, zoals de Scouting Boxtel waarvan de leden zorgden voor een kampvuur waar marshmallows werden geroosterd. Met het kille weer zochten veel bezoekers daar even wat warmte op. Maar er waren vooral veel kramen met allerlei herfst-artikelen. Pompoenen, honing, brood en lekkere warme truien vonden gretig aftrek.

Terwijl volwassenen genoten van een smakelijk herfstbiertje, kon hun kroost meedoen aan allerlei activiteiten. Zo presenteerde ZLTO Boxtel/Liempde een tractorrace en werd er volop geknutseld. De zesjarige Delano maakte samen met grote zus Kayla (8) een spinnenweb. ,,Lekker griezelig", vond het tweetal. Even verderop was Lizzy (7) druk bezig met haar creatie. ,,Het is wel moeilijk", vertelde ze. ,,Maar ik ben dol op knutselen, dus zo'n web moet ook wel lukken. Gelukkig helpt mama me."

Bij de kraam met paddenstoelen was het een drukte van belang. Verschillende mensen namen een zak met champignons, truffels of cantharellen mee naar huis. Joop uit Sint-Oedenrode verheugde zich bij voorbaat al op het gerecht dat echtgenote Inez hiervan zou gaan maken. ,,Ze maakt vaak stoofpotten met paddenstoelen erin. Echte herfstkost dus, héérlijk", zei hij watertandend.

MAGISCHE STENEN

Om de deelnemers aan de quiz nog verder tegemoet te komen, kon gebruik worden gemaakt van de nieuwe Beleef Boxtel-app waarin allerlei praktische informatie te vinden is over Boxtel. Maar ook een markies, marskramer, pater en parkeerwachter wandelden zondag rond in het centrum. De vier acteurs hielpen deelnemers aan de Ons Centrum Quiz op weg bij het beantwoorden van vragen. 'Welk bedrag is genoemd door de gemeente Boxtel als stimuleringsbijdrage om Boxtel economisch te versterken?' en 'Boxtel heeft 40.000 m2 winkeloppervlakte. Hoeveel procent hiervan zit in het centrum?' waren vragen waar de marskramer de antwoorden op wist. ,,Vooral de laatste vraag is best lastig", stelde hij. ,,Maar met een beetje hulp komen ze er wel."

Zoals het een echte marskramer betaamt, had ook acteur Nick van der Veer allerlei mooie spulletjes bij zich. ,,Ik heb stenen waar kalk mee uit de glazen gaat en speciaal water", vertelde de marskramer. ,,Maar er zijn maar weinig mensen die interesse hebben, ze willen allemaal de quizvragen maken."

REUZENHAP

Bij de diverse horecagelegenheden konden bezoekers aan de Herfstfair de dag afsluien met een reuzenhap; een gerecht van vijf euro om de verjaardag van Jas de Keistamper te vieren. ,,Het smaakt uitstekend", meldde Mandy van Oorschot, terwijl ze genoot van een flink stuk vlaai en een kop koffie. ,,De sfeer zit er dit jaar goed in, het lijkt wel of dit evenement elke keer weer groter en gezelliger wordt. Fijn dat het nog steeds droog is, dat draagt zeker bij aan een leuke Herfstfair."

Zowel de organisatie als bezoekers kijken terug op een geslaagde Herfstfair en wederom is bewezen dat het evenement een verdiende plaats op de kalender inneemt. Volgend jaar weer...

De reuzen die op verjaardagsvisite kwamen bij Jas de Keistamper, trokken veel bekijks. Meer foto's van de giganten in het centrum van Boxtel , zijn te zien op de Facebookpagina van Brabants Centrum.
Pompoenen worden in het najaar door veel mensen gebruikt als decoratie in huis.
In een mobiele pers werd liefst vierduizend kilo fruit tot sap verwerkt.
Wie een antwoord van de Centrum Quiz niet wist, kreeg hulp van diverse acteurs.
Zelf appeltjes plukken in de Boxtelse boomgaard, ook dat mocht tijdens de Herfstfair.