sophie walraven schildert in huizen

Inspiratie door keukens, badkamers en vloeren

MARIËLLE WIJFFELAARS

Tijdens de vakantie op zoek naar een oppas die meteen prachtige schilderijen van het huis maakt? Dat is wat Sophie Walraven doet. Tijdens het project 'Home is where the artist' neemt de kunstenares tijdens vakanties van mensen tijdelijk haar intrek in hun woning. En laat zich inspireren door gieters, vuilnisbakken, keukenvloeren en stoelen. De komende zestien dagen is ze te vinden in Boxtel, waar ze exposeert én schildert.

Walraven neemt haar intrek in bed & breakfast Coach House van Boxtelaren Marilou Vorsselmans en Jaap Jansen. Tijdens haar verblijf schildert ze in haar tijdelijke onderkomen, ook zal ze exposeren en werken in het Kijkvenster aan de Breukelsestraat. ,,Ik vind het fascineren om bij mensen binnen te kijken", legt Walraven uit. ,,Toen ik in New York woonde, werkte ik als babysitter en had ik de kans rond te kijken in allerlei huizen. Ik haal er veel inspiratie uit voor mijn schilderijen."

De kunstenares kwam in contact met mensen die een oppas zochten voor hun woning en huisdier tijdens de vakantie. Walraven kreeg het idee om tijdens de afwezigheid van de bewoners schilderijen te maken. ,,De keuken, vloeren en allerlei attributen kunnen ideeën voor schilderen opleveren", vertelt ze. ,,In de eerste huizen schilderde ik nog stiekem, wel liet ik polaroids voor mensen achter zodat ze wisten wat ik uitspookte. Een leuk aandenken toch?"

KOFFIE ZETTEN

Walraven startte met het project 'Home is where the artist' en woonde sinds februari in woningen door heel Nederland. Ze trok van huis naar huis, maar dat brak de kunstenares uiteindelijk wel op. ,,Het kostte me te veel energie", zegt Walraven. ,,Het is best vermoeiend om van de woning van andere mensen jouw plekje te maken. Ik kreeg veel behoefe om weer even in mijn eigen huis te zijn, nu wissel ik dus een beetje af.

Ze woonde de afgelopen maanden onder meer in Groningen, Zeeland, Limburg en Noord-Brabant. Zowel steden als kleine dorpen vormden haar tijdelijke woonomgeving. ,,Elk huis is hetzelfde en toch anders", stelt Walraven. ,,De koffiekopjes, afwasborstel en theeglazen staan veelal op dezelfde plek. Maar ik heb wel elke eerste ochtend staan vechten met het koffiezetapparaat. Daar zijn te veel verschillende soorten in."

Tijdens haar project heeft Walraven veel dingen meegemaakt. Zo kwam ze terecht in een volledig roze woning, een mini-huisje in Ulvenhout en een grote villa. ,,In dat roze huis heb ik amper iets kunnen schilderen", blikt de kunstenares terug. ,,Het stond zo ver van mezelf af, dat ik geen inspiratie kreeg. Toen heb ik de tuin maar geschilderd, want ik wil in elk huis minimaal één werk maken."

BINNENLOPEN

Marilou Vorsselmans en Jaap Jansen waren al langer bekend met het werk van de kunstenares en boden haar aan om twee weken in hun bed & breakfast door te brengen. ,,Fijn om welkom te zijn", zegt Walraven. ,,Dat zorgt al meteen voor een positieve sfeer en dat komt mijn werk ten goede."

Vanaf morgen, vrijdag 10 oktober gaat Walraven aan de slag. Elke vrijdag en zaterdag schildert de kunstenares in het Kijkvenster en belangstellenden mogen dan een kijkje komen nemen. ,,Graag zelfs", aldus Walraven. ,,Als de deur open is, zijn mensen welkom. Ik kom graag in contact met Boxtelaren."