GELDPRIJS OM VOORSTELLING TE REALISEREN

Regisseuse Sanne Nouws
wint Jeugdtheaterpitch

YVONNE VAN BEEK

Theatermaakster Sanne Nouws (27), geboren in Boxtel en inmiddels woonachtig in Amsterdam, heeft de Jeugdtheaterpitch 2014 gewonnen. Ze nam zondag 14 september de prijs in ontvangst.

De Jeugdtheaterpitch is een initiatief van Stip Theaterproducties, producent van jeugdtheaterproducties. De prijs maakt deel uit van het vorig jaar opgerichte Jeugdtheaterfonds. Het doel van de prijs is om de kwaliteit van jeugdtheater in Nederland te waarborgen.

Jonge theatermakers kunnen jaarlijks een beroep doen op de geldprijs, een bedrag van tienduizend euro, door middel van een pitch. Dit jaar stonden vier regisseurs in de finale, die plaatsvond in jeugdtheater De Krakeling in Amsterdam.

De pitch van Nouws heette 'Hendrik IV, ongeschikt voor kinderen'. In het stuk komen de acteurs er aan het begin van de voorstelling achter dat de show niet geschikt is voor kinderen en de show wordt daarom live gecensureerd. Dat gaat uiteraard helemaal mis, tot hilariteit van de kinderen en volwassenen in de zaal.

ENTHOUSIAST

"Ik wist niet goed wat mijn concurrenten zouden doen, maar het publiek was tijdens mijn pitch erg enthousiast", vertelt de Boxtelse. "Dat was natuurlijk erg fijn, vooral omdat er jeugdtheatergezelschappen in de zaal zaten en het publiek de winnaar zou kiezen."

Nouws is al jaren actief in de theaterwereld. Ze volgde eerst de opleiding Theater aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg en studeerde vorig jaar cum laude af aan de regieopleiding van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Het winnen van de pitch levert haar een prijs op van 10.000 euro, waarmee ze de voorstelling kan realiseren.

Samen met theaterproducent Stip gaat Nouws op zoek naar een gezelschap waarmee ze de voorstelling kan uitvoeren. Behalve het geld wordt er ook een tournee georganiseerd voor haar voorstelling, die waarschijnlijk in het theaterseizoen 2016/2017 te zien is.

ALLERLEUKST

Op dit moment is Nouws druk met regie- en eindregieopdrachten. ,,Natuurlijk is het regisseren van een eigen voorstelling het allerleukst. Het is mooi als je je eigen idee helemaal kan uitwerken", aldus de theatermaakster. ,,Helaas krijg je als beginnend regisseur weinig kansen."

Vorig jaar regisseerde Nouws haar debuutvoorstelling 'Goed Kwaad', die langs verschillende basisscholen reisde. In deze opvoering komt acteur Niek van der Horst 54 en een halve keer het toneel op . Hij speelt in zijn eentje een klas vol pestkoppen en meelopers, uitdagers en uitlokkers, waaghalzen en lafbekken. In de klas mag heel veel niet, maar het meeste gebeurt toch.

De productie is zondag 28 september te zien in de Verkadefabriek in 's-Hertogenbosch, in het kader van het festival 24 Uur Verkadefabriek. De oude koekjesfabriek, waar inmiddels allerlei culturele activiteiten worden georganiseerd, viert dit jaar het tienjarig jubileum komend weekeinde met een non-stop festival vol theater, muziek en exposities.