UITREIKING BUURTLABEL VEILIG VERKEER

Voet van gaspedaal in
wijk In Goede Aarde

MARC CLEUTJENS

Achter bijna ieder raam hangt een poster, de meeste kliko's zijn beplakt met grote stickers. De bewoners van de duurzame Boxtelse woonwijk In Goede Aarde vragen aandacht voor de verkeersveiligheid in hun wijk en grijpen de festiviteiten rond de landelijke burendag op zondag 28 september aan om iedereen te wijzen op de maximum snelheid: 30 kilometer per uur. Veilig Verkeer Nederland (VVN) komt ook en reikt het eerste Buurtlabel in Boxtel uit.

In aanwezigheid van wethouder Herman van Wanrooij zullen twee vertegenwoordigers van VVN zondagmiddag het Buurtlabel uitreiken aan het bestuur van buurtvereniging In Goede Aarde. Met het label vraagt de buurtvereniging aan de eigen wijkbewoners maar ook andere weggebruikers om gas terug te nemen en de maximum snelheid niet te overschrijden. ,,Iedereen weet dat er veel te hard gereden wordt in de Huijgensstraat en de Einsteinstraat, maar het is zaak dat er nu iets gaat gebeuren om mensen hiervan bewust te maken", zegt Carla Bressers.

Met collega-bestuursleden Dayenne Maas en Sander Ewald ontvouwde ze deze week de plannen voor de burendag, die komende zondag helemaal in het teken zal staan van (verkeers)veiligheid. ,,We hebben alle wijkbewoners de voorbije weken bezocht en folders, stickers en posters uitgereikt", vertelt Dayenne. ,,Wat opviel? Iedereen heeft tien minuten nodig om zijn of haar ervaringen met hardrijders te delen. Heel veel mensen rijden steevast te hard en dat maakt de straten onveilig, vooral voor kinderen die hier heel veel wonen."

BUURTCOACH

Het bestuur van buurtvereniging In Goede Aarde kaartte de problemen rond de snelheidsovertredingen aan bij VVN, dat speciale projecten mee opzet in buurten en wijken. Sander: ,,Onze plannen worden ondersteund door VVN dat zelfs een buurtcoach gaat aanwijzen om mee te werken aan de uitwerking van initiatieven die de wijk veiliger moeten maken."

Terwijl het bestuur van de buurtvereniging de actie nu initieert, hopen de bestuursleden dat de wijkbewoners de kar mee gaan trekken. ,,De goede ideeën hoeven niet alleen van ons te komen", meent Dayenne. ,,We horen heel veel tips en suggesties om de straten veiliger te maken, bijvoorbeeld door meer drempels aan te leggen of meer bomen te planten." Carla: ,,Onze wijk staat te boek als duurzaam, maar in de Einsteinstraat is geen enkele boom geplant. Bovendien zou er volgens de eerste plannen een klinkerweg komen, maar is jammer genoeg gekozen voor asfalt waardoor het hier vaak op een racebaan lijkt."

HERRIEFIETSEN

Alvorens wethouder Van Wanrooij wordt ontvangen op het Newtonplein en getuige is van de uitreiking van het Buurtlabel Veilig Verkeer, starten de festiviteiten in de wijk In Goede Aarde met een gararesale. ,,Hiermee trappen we onze deelname aan de burendag officieel af", vertelt bestuurslid Sander. ,,Tussen 10.00 en 13.00 uur kunnen liefhebbers op heel veel adressen in de wijk terecht voor leuke tweedehands spulletjes, die te koop worden aangeboden."

Het feestprogramma wordt na 13.00 uur vervolgd op het Newtonplein, waar alle kinderen uit de wijk In Goede Aarde welkom zijn om fietsen te versieren en zelfontworpen verkeersborden te maken. ,,Ook gaan we herriefietsen maken", aldus Dayenne. ,,Je kent dat wel: met een wasknijper en een speelkaart of stukje karton een soort motortje aan je fiets vastmaken. Leuke truc om aandacht voor verkeersveiligheid te vragen."

Het officiële gedeelte met wethouder Van Wanrooij staat gepland vanaf 14.00 uur. Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk en staan ook open voor wijkbewoners die geen lid zijn van de buurtvereniging.

• FOTO LINKSBOVEN: De bestuursleden van buurtvereniging In Goede Aarde hebben deze week posters, stickers en spandoeken opgehangen om aandacht te vragen voor de maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. (Foto: Marc Cleutjens).