Afbeelding
Foto: Peter de Koning

ONDERZOEK NAAR HERBESTEMMING HEILIG HARTKERK

'Balans zoeken tussen hart en knikkers'

PETER DE KONING

De kans dat de Heilig Hartkerk wordt verkocht is groot. ,,Onze eerste insteek is verkoop, maar we zeggen erbij: dat is een goede mogelijkheid, geen zekerheid", meldde het parochiebestuur maandag tijdens een informatieavond over de toekomst van het kerkgebouw. Adviesbureau Dedato uit Boxtel doet de komende maanden onderzoek naar de toekomstige mogelijkheden van de kerk, de pastorie en de pastorietuin.

De Heilig Hartkerk wordt onttrokken aan de eredienst. De laatste viering vindt plaats op zondag 4 januari 2015. Vorige week berichtte deze krant daar uitgebreid over. Zodra de laatste viering voorbij is, verandert de kerk in 'een gewoon gebouw' waarvoor een nieuwe bestemming gevonden moet worden. ,,En in die zoektocht willen we een balans vinden tussen het hart en de knikkers", vertelde het bestuur van de Verrijzenisparochie maandag tijdens de informatieavond in de aula van de Angelaschool. Die was met zo'n tachtig belangstellenden goed gevuld.

Verkoop zal lastig en tijdrovend zijn, het parochiebestuur houdt er rekening mee dat dit lang kan gaan duren. Vanwege het complexe geheel (kerk, tuin en pastorie) en vanwege het grote aantal betrokken partijen: bisdom, parochianen, gemeente, provincie, pastoraal team, kerkbestuur, Monumentenzorg en potentiële gegadigden. Een tijdelijke invulling, totdat de definitieve herbestemming rond is, wordt niet uitgesloten. Eén ding is zeker: de begraafplaats blijft open. En de vrijwilligers die het groen onderhouden, blijven zorgen voor een goede aanblik van de kerk.

Onderzoek

,,Dit is lastige materie. Daarom is een gedegen haalbaarheidsonderzoek ook zo belangrijk", aldus het parochiebestuur. Een belangrijke vraag in het daarbij zal zijn: blijft de parochie (deels) eigenaar of gaat het eigendom over naar een andere partij? Het Boxtelse bureau Dedato, gespecialiseerd in herbestemming, voert dit onderzoek uit en adviseert over subsidiemogelijkheden. Het onderzoek betreft zowel de materiële als de immateriële waarden van het Heilig Hart-complex. ,,We onderzoeken ook wat de buurt en de wijk willen. Welke wensen en ideeën komen dan bovendrijven? Van daaruit werken we verder. We verwachten dat uit dit proces iets nieuws komt", vertelde een medewerkster van Dedato.

Monumenten

Een bijkomende moeilijkheid kan zijn dat het gaat om een complex in vier delen: twee rijksmonumenten (kerkgebouw en pastorie), een gemeentelijk monument (bebouwing tussen kerk en pastorie) en een grote tuin. Een bezoeker van de informatieavond vertelde dit en navraag bij de gemeente bevestigt zijn verhaal.

,,In 1991 werden kerk, pastorie en alle bijgebouwen gemeentelijk monument. Later promoveerden de kerk en de pastorie tot rijksmonument maar behielden de bijgebouwen de status gemeentelijk monument", aldus een woordvoerder van de gemeente. Aparte verkoop van de pastorie met tuin is in elk geval een mogelijkheid. Ook een aparte verkoop van alleen de tuin, bijvoorbeeld voor bebouwing, kan het parochiebestuur niet uitsluiten.

• FOTO BOVEN: Net als de Heilig Hartkerk is ook de pastorie in Breukelen een rijksmonument. De gang met poort die beide gebouwen verbindt is gemeentelijk monument. (Foto: Peter de Koning).


Cor Molenaar aan de
slag in Boxtels centrum

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Cor Molenaar, de bekende hoogleraar detailhandel en e-marketing, gaat aan de slag in Boxtel. Hij, de gemeente Boxtel en Centrummanagement hebben inmiddels afspraken gemaakt over zijn rol.

,,Er worden momenteel flinke stappen gezet in het centrum", stelt wethouder Eric van den Broek. Zo wordt de laatste hand gelegd aan de detailhandelsvisie, die volgens de wethouder een goede basis vormt voor besluiten. ,,Inmiddels is een klankbordgroep gevormd van ondernemers. Niet alleen de winkeliers uit het centrum, ook ondernemers die zijn gevestigd in de winkelcentra worden erbij betrokken. Zij gaan aan de slag met een plan van aanpak om de beleving van het bezoek aan het centrum naar een hoger niveau te tillen." De klankbordgroep komt op 9 oktober voor het eerst bij elkaar.

Molenaar verzorgde in mei een lezing in restaurant Molenwijk. ,,Dit heeft gezorgd voor behoorlijk wat enthousiasme onder ondernemers om er de schouders onder te zetten", aldus wethouder Van den Broek. ,,En dat is belangrijk. Het moet van de ondernemers komen." Niet alleen de winkeliers, maar ook de inwoners van Boxtel hebben een rol. ,,We vertellen hen over de plannen door middel van een publieksbijeenkomst in oktober. Ook kunnen zij op die avond met ideeën en tips komen." Dat is ook al mogelijk tijdens de Herfstfair, wanneer de gemeente een aantal onderwerpen onder de aandacht brengt, zoals de herinrichting van de route Stapelen-Sint-Petrusbasiliek, herinrichting Markt en parkeerregulering.

Centrummanagement is de opdrachtgever van Cor Molenaar en stuurt en coördineert het proces. De gemeente Boxtel en Rabobank dragen bij in de kosten.

Boxtel

Vrijwilligerssteunpunt

Het Vrijwilligerssteunpunt van welzijnsinstelling ContourdeTwern zoekt een wijkcoördinator, bestuursleden en -ondersteuners voor de Boxtelse afdeling van de Katholieke Bond van Ouderen (KBO). Bureau Sociaal Raadslieden heeft op maandag en dinsdag behoefte aan vrijwilligers met kennis van algemene wet- en regelgeving én een iemand die belastingaangiftes wil invullen. Belangstellenden kunnen van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 12.30 uur bellen naar telefoonnummer (0411) 65 58 99; mailen kan ook: vwsboxtel@contourdetwern.nl.


VNG in gesprek
met ministerie
over schaliegas

Wethouder Peter van de Wiel is benoemd tot lid in de commissie Mobiliteit, Energie en Milieu van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Gistermiddag was hij in Den Haag voor een overleg met het ministerie van Economische Zaken over schaliegas.

,,Binnen de commissie bestonden vijf thema's, maar daar is onlangs een zesde bij gekomen: 'Ondergrond en schaliegas'. Ik ben samen met een wethouder uit Leeuwarden benoemd tot portefeuillehouder, wat betekent dat ik de Nederlandse gemeenten de komende vier jaar vertegenwoordig op dit thema", legt Van de Wiel uit. ,,We starten met een overleg in Den Haag om te praten over de structuurvisie over schaliegas."

BRIEF GESTUURD

Vanuit de VNG is inmiddels een brief naar het ministerie gestuurd, waarin het orgaan de zienswijzen op de structuurvisie ondersteunt.