Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

STOEP MET HART VAN KIEZELS

Knekelhuisje kerkhof
wordt gedachteniskapel

PETER DE KONING

In de periode vóór de laatste viering in de Heilig Hartkerk op 4 januari 2015 wil het parochiebestuur diverse activiteiten organiseren. Zoals samen herinneringen ophalen, een fototentoonstelling en rondleidingen. In de kerk komt hiervoor een ideeënbus. Tijdens de gezinsviering van zaterdag 27 september (19.00 uur) mag iedereen een kiezelsteen meenemen die in de cement worden gedrukt voor de deur van het huidige knekelhuisje op het kerkhof. Dat wordt omgebouwd tot een gedachteniskapel.

De Heilig Hartkerk sluit de deuren, zo maakte het bestuur van de Verrijzenisparochie vorige week definitief bekend. Direct na de allerlaatste eucharistieviering start een veertigdaagse 'bezinningsperiode', vergelijkbaar met de vastentijd in aanloop naar Pasen. In die periode worden diverse activiteiten georganiseerd. Oók is er aandacht voor erfgoededucatie voor schooljeugd: om te laten zien hoe mooi en historisch waardevol de kerk is voor de wijk en voor Boxtel.

Een aantal belangrijke interieurstukken verhuist naar de Sint-Petrusbasiliek. Dat gebeurt meteen nadat in de kerk van de wijk Breukelen de laatste mis is opgedragen. Het is de bedoeling dat de inventaris in het weekeinde erna op hun nieuwe plek staan. Het gaat in elk geval om de katheder, credenstafel, gong, stoelen, altaartafel (enigszins aangepast) en het grote beeld van het Heilig Hart van Jezus. Onzeker is of ook het Maria-altaar, familie-altaar en de zandstenen heiligenbeelden naar de Sint-Petrus verhuizen. De Monumentencommissie moet dat nog bekijken.

KNEKELHUISJE

Het knekelhuisje op het kerkhof wordt een gedachteniskapel. Daarin krijgt het Mariabeeld een plek dat nu achterin de kerk staat. Ook de kleine kerkbanken uit de zijbeuken verhuizen erheen. De kapel wordt een 'Klein Hart' op het kerkhof. ,,We willen daar ook een mooie gedenksteen in de vloer, van de kiezels die de parochianen komende zaterdag meenemen naar de gezinsmis. Pater Hans de Visser helpt ons daarbij", aldus het parochiebestuur.

Voor beide orgels die in de Heilig Hartkerk worden gebruikt is nog geen nieuwe bestemming gevonden. ,,We zoeken partijen die ze verantwoord kunnen overnemen. De orgels liggen zeer aan ons hart", benadrukte pastoor Jacques Grubben maandag tijdens een informatieavond in de Angelaschool. ,,De kruiswegstaties zijn heel mooi en hebben grote catechetische waarde. Voor de Sint-Petrus zijn ze te groot. Wie weet vinden ze een plek in een andere kerk binnen de nieuwe fusieparochie die na 1 januari ontstaat."

Namens de Kunststichting Boxtel zei Joke van Koll dat er geen kunst voor Boxtel verloren mag gaan. Ook lieten diverse sprekers weten dat individuele parochianen om emotionele redenen belangstelling kunnen hebben voor kerkvoorwerpen. ,,Zonde als die bij het bisdom in de opslag komen", klonk het vanuit de zaal. Het parochiebestuur wil niets uitsluiten. ,,Kerkstukken naar individuele parochianen, verzorgingshuizen, andere parochies en kapellen in de omgeving. Het zou allemaal mogelijk kunnen zijn. Sommige parochies hebben zich al gemeld, maar verwacht geen beslissingen op korte termijn. We bekijken het van geval tot geval", aldus bestuurslid Robert Zwanenberg van de Verrijzenisparochie.

TUINPLOEG

Als coördinator van de tuinploeg maakte overbuurman Henk Renders van de gelegenheid gebruik een oproep te doen voor nieuwe leden voor de tuinploeg. ,,De huidige ploeg vergrijst en bestaat uit nog slechts zeven personen. Waar de leden eerst iedere vier weken een halve dag hun vrijwilligerswerk verrichtten, werd dat later om de twee weken. En tegenwoordig zijn alle leden iedere week van harte welkom", gaf Renders aan. Hij benadrukte dat deelname aan de tuinploeg geen verplichting is. ,,Alle hulp is welkom en vakmanschap is niet vereist. Gewoon gezellig schoffelen, harken, snoeien en wat bladeren harken. En voor dit jaar: nog één keer de kerststal opbouwen..."

Belangstellenden, zowel mannen als vrouwen, kunnen elke dinsdagmiddag tussen 13.00 en 16.00 uur een kijkje komen nemen als de tuinploeg aan het werk is. Bellen met coördinator Renders kan ook: telefoon (0411) 67 61 13.

• FOTO ONDER: Het vroegere knekelhuisje, nu in gebruik als berging voor onder meer tuingereedschap, wordt omgebouwd tot gedachteniskapel. (Foto: Peter de Koning).