AVOND OVER ENERGIE OP 30 SEPTEMBER

'Hopelijk staan in Boxtel nieuwe ambassadeurs op'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

In 2030 wordt een groot deel van de energie in Nederland opgewekt door zonnepanelen, windmolens en andere duurzame bronnen. Wat betekent dat voor de toekomst? Hoe zien onze huizen er in 2030 uit? Op welke manier reizen we naar ons werk? Deze vragen staan centraal tijdens de bijeenkomst 'Energie van de toekomst' op dinsdag 30 september vanaf 20.00 uur. Iedereen is welkom.

Eerder werden al avonden georganiseerd in Amsterdam en Apeldoorn. ,,Ook Leiden komt nog aan de beurt. We kozen voor Boxtel, omdat duurzaamheid in deze gemeente leeft. Daarnaast wilden we een goede afspiegeling van Nederland voor het onderzoek dat aan deze avonden is gekoppeld. Nu hebben we twee grote steden, een studentenstad en een grote gemeente", aldus Michiel Hulshof van Bureau Tertium, zelf oud-Boxtelaar en de presentator tijdens de energie-avonden.

De Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en de Technische Universiteit Delft verrichten onderzoek naar duurzaamheid. ,,Uit iedere stad zijn twintig mensen geselecteerd die aanwezig zijn op één van de publieksavonden", legt Hulshof uit. ,,Doel is te weten te komen hoe we burgers actief krijgen op het gebied van duurzame energie. De geselecteerde inwoners zijn mensen die normaal gesproken niet naar zo'n bijeenkomst zouden gaan." De mensen worden na de bijeenkomst ondervraagd door wetenschappers.

AANSPREEKPUNT

Na de bijeenkomsten krijgen de geselecteerde mensen ook de gelegenheid om op de VU onder begeleiding van wetenschappers te werken aan eigen energieprojecten. ,Niet iedere geselecteerde inwoner zal met een initiatief komen, maar we moeten er als gemeente Boxtel voor zorgen dat we meewerken", legt wethouder Peter van de Wiel uit. Zo is binnen de gemeente beleidsmedewerker Maaike de Wijk aangesteld als aanspreekpunt voor de inwoners. ,,We hopen dat we nieuwe ambassadeurs voor duurzaamheid mee krijgen."

Ook mensen die niet aan het onderzoek deelnemen, zijn van harte welkom op de publieksavond, benadrukt Hulshof. ,,Het is een informatieve en leuke avond over energie." Zo verzorgt Raoul Kiksen van 'Nederland Isoleert' een lezing. Hij heeft de ambitie om binnen tien jaar alle woningen in Nederland van betere isolatie te voorzien. ,,Om te laten zien wat er in Boxtel zelf aan initiatieven op de rol staat, hebben we ook lokale mensen uitgenodigd voor een presentatie." Zo zal Marc Verbeeten van de Energiecoöperatie Boxtel een lezing verzorgen. Voorzitter Tossy de Man van de Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) vertelt over hoe je mensen enthousiast maakt om mee te doen met een initiatief.

Tijdens een 'productenparade' presenteert theatermaker Daniel van Veen op verrassende wijze de beste energie-innovaties. ,,Zo heeft hij onlangs een sjaal getoond waarmee je een mobieltje kan opladen", aldus Hulshof. Muzikant Timon Koomen, bekend van het jazztrio Kapok, zorgt voor energie-opwekkende muziek.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden via boxtel@tertium.nl. De toegang is gratis. Kijk voor meer informatie op www.tertium.nl.


Braderie Den Oorsprong

Op camping Den Oorsprong aan de Eindhovenseweg in Boxtel wordt zondag 28 september van 11.00 tot 16.00 uur een braderie gehouden. Ook is er muziek, een rad van fortuin en voor de kinderen is er een grabbelton. De entreeprijs bedraagt 1,50 euro en komt ten goede aan accordeonclub Blij Leven; kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang.