Afbeelding
Foto: Peter de Koning

ELEMENTEN MONTEREN OP 'DEN BERGH' EN 'LANDDUIN'

Huizen bouwen in recordtijd met prefab

PETER DE KONING

Aan de Achterberghstraat realiseert bouwbedrijf Hazenberg het plan Den Bergh, tussen Dommel en Bosscheweg. Tegelijkertijd verrijst het plan Landduin tussen Het Schild en Van Randerodestraat. Twee verschillende projecten met één opvallende overeenkomst: een snelle bouwtijd door toepassing van prefab. De woningdelen komen uit de fabriek en worden op de bouwlocatie gemonteerd.

Bouwlocatie Den Bergh voor starters en gezinnen dankt zijn naam aan de camping die hier vroeger gevestigd was. Twaalf rijwoningen en zes tweekappers komen op deze plek. De bouw is inmiddels een aantal weken onderweg en de rijwoningen beginnen al vorm te krijgen. Deze week werden de dragende wanden op de tweede verdieping van het eerste blok aangebracht. Zodra de constructie van de eerste zes rijwoningen gereed is, start Hazenberg met het plaatsen van de vloeren en dragende wanden van het tweede blok rijwoningen. Daarna worden van beide blokken de gevels gesloten en kunnen de kappen erop. Voor de twee-onder-één-kapwoningen liggen de funderingsbalken in de grond.

Landduin

De buurt Het Schild/Van Randerodestraat ondergaat een ware metamorfose. Van de 69 galerijwoningen die er eerst stonden, zijn er 21 gerenoveerd. De overige 48 werden gesloopt en op die plek verrijzen nu dertig huurhuizen. Samen vormen deze woningen het project Landduin van woonstichting Sint-Joseph. Door het gebruik van prefab elementen gaat ook hier de bouw razendsnel. In vier weken worden energiezuinige woningcasco's gemonteerd.

De locatie Panta Rhei op de hoek van de Molenstraat en Jan Kruijsenstraat is klaar voor bebouwing. De gemeente is gestart met het bouwrijp maken en dat werk is naar verwachting begin oktober gereed. Daarna neemt Bouwfonds het terrein over en kan de aannemer begin november aan de slag. Op deze locatie komen dertig koopwoningen met de focus op kwaliteit, duurzaamheid en betaalbaarheid, meldt Bouwfonds. Alle woningen op Panta Rhei zijn inmiddels verkocht.

• FOTO BOVEN: Het bouwplan Den Bergh omvat twaalf rijwoningen en zes tweekappers. Door prefab gaat de bouw erg snel. (Foto: Peter de Koning).