TERUGHOUDENDHEID BEELDREGISTRATIE

Cameratoezicht centrum
pas bij échte dreiging

HENK VAN WEERT

De twee mobiele bewakingscamera's die de gemeente Boxtel enkele jaren geleden voor zo'n 25.000 euro aankocht, worden pas ingezet als daarvoor in de ogen van de politie aanleiding bestaat. Oppositiepartij Balans kreeg dinsdagavond in de raadsvergadering nul op het rekest om het cameratoezicht te intensiveren en zo het veiligheidsgevoel in het centrum te bevorderen.

Namens zijn fractie kwam raadslid Willy van Zuijlen begin augustus, in aanloop naar de jaarlijks kermis, met zijn verzoek om meer cameratoezicht. Volgens hem vergroot de inzet van bewakingscamera's niet alleen het veiligheidsgevoel, maar gaat er ook een preventieve werking van uit. ,,Meer cameratoezicht kan leiden tot minder politie-inzet en verhoogt het rendement", schreef meent Van Zuijlen.

Zes weken geleden antwoordde burgemeester Mark Buijs, die verantwoordelijk is voor openbare orde en veiligheid, dat hij het er eerst over wilde hebben met zijn wethouders en met de politie. Dat is inmiddels gebeurd en resulteerde in het besluit dat de camera's pas ingezet worden als de politie daadwerkelijk bedreigende situaties verwacht en minder ingrijpende maatregelen niet het gewenste doel bereiken.

BIG BROTHER

Volgens Van Zuijlen zullen mensen die geen kwaad van zins zijn, er geen problemen mee hebben als er cameratoezicht hebben. ,,En plaats desnoods bordjes aan het begin van de bebouwde kom met de melding dat mensen er rekening mee moeten houden dat ze worden gefilmd." Dat idee ziet burgemeester Buijs niet zitten. ,,Ik heb het er met de politie over gehad. Maar dan lijkt het net of er in heel Boxtel cameratoezicht is en krijgen mensen het gevoel van Big brother is watching you." Dat effect wil de burgemeester voorkomen. Naar aanleiding van de vragen van Balans heeft het gemeentebestuur de twee mobiele camera's laten inspecteren. Ze werken prima en voldoen aan de wensen.

LADONK

Op bedrijventerrein Ladonk heeft het Parkmanagement, een samenwerkingsverband van werkgevers én gemeente, sinds enkele jaren wél permanent cameratoezicht. Ook vindt kentekenregistratie van voertuigen plaats. Op acht plekken, bij de invalswegen en belangrijke kruisingen, worden alle verkeersbewegingen geregistreerd. Momenteel wordt het systeem aangesloten op het glasvezelnetwerk dat in aanleg is.

In verband met het faillissement van het bedrijf de camerabeelden controleert, wordt momenteel gezocht naar een andere partner, meldt WeB-bestuurslid Siep Schukken: ,,Ondertussen gaan vaker surveillanten op pad op Ladonk. We willen niet over één nacht ijs gaan, want er zijn veel ontwikkelingen op dit gebied en we hopen een slag te maken op het gebied van beeldregistratie. Daarbij kun je denken aan surveillanten die tijdens hun ronde via een draadloos systeem de camerabeelden kunnen bekijken."