Illustrator en schrijfster Marjolein Krijger bespreekt de eerste schetsen voor het prentenboek over Jas de Keistamper met Paul van Alphen van Boxtel Vooruit (midden) en drukker Jasper Tielen. (Foto: Peter de Koning).
Illustrator en schrijfster Marjolein Krijger bespreekt de eerste schetsen voor het prentenboek over Jas de Keistamper met Paul van Alphen van Boxtel Vooruit (midden) en drukker Jasper Tielen. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

BIJZONDER VERJAARDAGSCADEAU VOOR STRATENMAKERSGIGANT

Reus Jas speelt hoofdrol in prentenboek

Als Jas de Keistamper zondag 5 oktober zijn 65e verjaardag viert, wacht hem een bijzonder cadeau. Dat maakte evenementenstichting Boxtel Vooruit deze week bekend. Schrijfster en illustrator Marjolein Krijger werkt aan een prentenboek voor kinderen waarin de Boxtelse reus de hoofdrol speelt. Het boek is nog lang niet klaar, maar de eerste tekening wel. En die kleurenprent krijgt Jas aangeboden.

De zogeheten Jas-werkgroep die binnen Boxtel Vooruit actief is, heeft zich ten doel gesteld de Boxtelse jeugd al vroeg bekend te maken met de reuzenstratenmaker. Alleen zo verwacht men dat ook nieuwe generaties de traditie van dit naoorlogse symbool van doorzettingsvermogen in stand kunnen houden.

Bestuurslid Paul Hermans van Boxtel Vooruit vond de plaatselijke illustrator bereid een verhaallijn te bedenken en deze vervolgens gestalte te geven in een zogeheten knieboek voor kinderen in de onderbouw van het basisonderwijs. Deze week bekeek hij de eerste schetsen, samen met directeur Jasper Tielen van de gelijknamige drukkerij in Boxtel waar het prentenboek van de persen gaat rollen. Het bevat straks boek geen teksten om het ook buiten Boxtel te kunnen gebruiken om de reuzencultuur als nationaal immaterieel erfgoed te kunnen promoten.

Tal van reuzen uit het hele land komen volgende week zondag naar Boxtel om de verjaardag van Jas de Keistamper mee te vieren. Volgende week ruim aandacht voor het feest in deze krant.