Afbeelding
Foto: Henk van Weert

FRAAIE BODEMVONDST BIJ VILLA CATHARINA

Boxtelse 'schatzoeker' vindt Romeinse gordelhaak

In het weiland naast de monumentale Villa Catharina aan de Bosscheweg in Boxtel is eerder dit jaar een circa tweeduizend jaar oud, bronzen gordelhaakje gevonden. Het ringetje werd mogelijk gebruikt door Romeinse of Keltische soldaten om de heupriem met daaraan hun zwaard vast te 'gespen'. De vondst op de Dommeloever is gedaan door Boxtelaar Peter van Lierop met zijn metaaldetector.

Op het moment dat Nijs van Hezeken, de eigenaar van de door hem zo fraai gerestaureerde Villa Catharina, in het weiland een poel liet graven trok de archeologische werkgroep van de Heemkundekring Boxtel aan de bel. Aan de andere kant van de Bosscheweg, bij de bouw van woningen aan de Steenoven en de Florijn, zijn jaren geleden al belangwekkende archeologische vondsten gedaan. En dus was het aannemelijk dat ook het weiland van Van Hezeken bodemschatten zou bevatten.

De eigenaar gaf toestemming aan Van Lierop om met zijn metaaldetector aan de slag te gaan en dat resulteerde in ongeveer vijftig voorwerpen. ,,Het is niet allemaal even spannend materiaal, maar de bronzen gordelhaak is wel echt bijzonder. Voor zover bekend zijn deze dingen vooral gevonden in de buurt van het Duitse Trier; in Nederland nog nooit eerder", vertelt Van Lierop, die zijn vondst heeft laten determineren door de provinciaal archeloog Godfried Scheijvens. ,,Ik wist aanvankelijk niet wat het was en dacht aan een ringetje dat mensen aan hun vinger droegen. Het blijkt dus iets heel anders en erg uitzonderlijk." Volgens Van Lierop is bekend dat Romeinse soldaten die in dit deel van Europa bivakkeerden de gordelhaak gebruikten, maar het vermoeden bestaat dat ook de inheemse Kelten dat deden.

In de 25 jaar dat Van Lierop er in deze regio met zijn metaaldetector op uit trekt, heeft hij duizenden voorwerpen opgegraven. De gordelhaak is voor hem een unieke bodemschat. ,,En wie weet ligt het zwaard dat ooit aan de gordel hing ook nog ergens op die plek in de bodem verstopt. Dat heb ik niet meer kunnen vaststellen, omdat de werkzaamheden al aan de gang waren toen ik toestemming kreeg om te gaan speuren."

De gezamenlijke archeologiewerkgroep van de Heemkundekring Boxtel en de momenteel jubilerende heemkundestichting Kèk Liemt in Liempde is blij met mensen als Van Lierop. Volgens woordvoerder Dik Bol houden veel vrijwilligers die met een metaaldetector op pad gaan, hun vondsten angstvallig voor zichzelf waardoor informatie over het verleden verloren gaat. ,,Peter niet. Hij houdt ons voortdurend op de hoogte van nieuwe informatie", aldus Bol.

De Romeinse of Keltische gordelhaak is momenteel voor het publiek te bezichtigen in oertijdmuseum De Groene Poort, een eindje verderop aan de Bosscheweg. In dezelfde vitrine op de eerste verdieping worden ook andere voorwerpen getoond die Van Lierop aantrof nabij Villa Catharina. Het gaat daarbij onder meer om een muntje uit Dorestad (nu Wijk bij Duurstede) dat vier jaar geleden werd aangetroffen bij rioleringswerkzaamheden en een sestertie, een bronzen Romeinse munt. Maar ook veel munten uit de laatste vierhonderd jaar die bijna onherkenbaar zijn omdat het reliëf is aangetast.