De zevenjarige Isabel Keulemans uit Boxtel heeft een rol in 'Sprookjesboom de Musical: een wonderlijk muziekfeest'. (Foto: Peter de Koning).
De zevenjarige Isabel Keulemans uit Boxtel heeft een rol in 'Sprookjesboom de Musical: een wonderlijk muziekfeest'. (Foto: Peter de Koning). Foto: Annelieke van der Linden

Isabel keulemans (7) speelt in efteling-musical

'Het is leuk om voor veel mensen op te treden'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Op een kast in de woonkamer liggen een script, een programmaboekje, allerlei kaartjes met succeswensen van medespelers én een miniatuurversie van Langnek, de bekende figuur in attractiepark de Efteling. Het leven van de zevenjarige Isabel Keulemans uit Boxtel staat sinds mei in het teken van 'Sprookjesboom de Musical: een wonderlijk muziekfeest', een nieuwe musical van Efteling Theaterproducties. Na een aantal audities werd bekend dat ze de rol van het schoolmeisje Nina mag spelen. De première van de musical vindt plaats op zaterdag 27 september.

Toen Isabel de sprookjesmusical Klaas Vaak in het Efteling Theater bezocht, lagen er inschrijfformulieren voor kinderen die een gastrol wilden spelen in de productie. ,,Ik heb zo'n formulier ingevuld en toen hebben ze mij uitgekozen om mee te doen", glundert Isabel. ,,Ik was een zandkabouter die zandzakken mocht door-


Waar in Boxtel
overnachten
spreeuwen?

2014 is uitgeroepen het jaar van de spreeuw. Alhoewel je de vogel nog vaak ziet, is de spreeuw de laatste jaren schrikbarend achteruit gegaan. Vogelbescherming Nederland wil weten hoeveel spreeuwen er ongeveer nog zijn. In de broedtijd zijn al tellingen uitgevoerd en nu wordt geteld op slaapplaatsen waar de spreeuwen samenscholen.

Leden van de vogelwerkgroep hebben al verkenningen in het buitengebied uitgevoerd maar dat bleef nog zonder resultaat. ,,Je moet een beetje geluk hebben dat je net op het goede moment ter plaatse bent", zegt woordvoerder Frans Maas. Hij hoopt op tips van mensen mensen die in het buitengebied wonen.

Hoe een slaapplaats ontstaat is onbekend. Wél dat groepjes van alle kanten aan komen vliegen naar een plek om daar de nacht door te brengen. Maas: ,,Het is een prachtig gezicht als honderden spreeuwen gezamenlijk hun slaapplaats opzoeken."

Meldingen van slaapplaatsen zijn welkom via telefoonnummer (0411) 67 52 21 of e-mail: maassand@ziggo.nl.

geven." Vervolgens benaderde de kinderregisseur Isabel in maart voor een nieuwe productie: 'Sprookjesboom de Musical'. ,,Ik mocht auditie doen, dat ging in drie rondes", legt het meisje uit.

Zo bestond de eerste ronde uit het zingen van een liedje en de tweede ronde uit een dansje. ,,En in de derde ronde moest ik zingen én dansen voor de directie. Dat ging goed, ik was ook helemaal niet zenuwachtig", aldus Isabel. ,,Na de laatste auditie riep de regisseur ons bij elkaar en zei hij dat we allemaal waren uitgekozen voor musical."

WOLF, GEITJE EN HEKS

In augustus startten de kinderen met de repetities. ,,Zelfs tijdens onze zomervakantie reden we op en neer vanuit de provincie Zeeland naar Tilburg", lacht Isabel. ,,Thuis heb ik de liedjes vaak geoefend, mijn papa en mama kunnen ze nu ook allemaal meezingen…" Ook heeft Isabel meegewerkt aan filmopnames. Van een gedeelte van de musicalliedjes zijn filmpjes gemaakt die inmiddels op YouTube staan. Zo kunnen kinderen de dansjes ook thuis uitvoeren.

Isabel speelt de rol van Nina, een meisje uit een schoolklas. Samen met de muzieklerares verdwalen de kinderen in het sprookjesbos. Hier komen ze allerlei bijzondere bosbewoners tegen, zoals Wolf, geitje Benjamin, Assepoester, Roodkapje, Draak en Heks. ,,De musical duurt ongeveer een uur. Ik heb geen tekst, maar zing wel zes liedjes mee. Mijn favoriete liedje is Do-re-mi. De muziekjuffrouw geeft dan uitleg over toonladders aan geitje Benjamin", vertelt Isabel.

Ze maakt deel uit van één van de drie groepen, die om en om op het podium staan. ,,Ik treed ongeveer twaalf keer op. Vorige week hadden we try-outs, die gingen héél goed. Er was veel publiek aanwezig. Ook stond de regisseur niet op het podium. Dat was tijdens de repetities wel zo, dus dat was even wennen. Jammer genoeg mag een andere groep optreden tijdens de première. We mogen die dag wel helpen, zoals programmaboekjes uitdelen." Isabel treedt op 15 oktober voor de eerste keer op.

THE SOUND OF MUSIC

Dat ze meespeelt in een musical, is geen verrassing. ,,Ik vind het leuk om te zingen en op te treden. Zenuwachtig ben ik nooit, het is juist leuk als je voor heel veel mensen kunt optreden", zegt Isabel.

Haar droom is een rolletje in de bekende film 'The Sound of Music', die al vaak als musical is opgevoerd. ,,Het maakt me niet uit welke rol ik dan zou krijgen. Maar eerst maak ik 'Sprookjesboom de Musical' af…"

De musical is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar en is tot en met 1 maart te zien in het Efteling Theater. Kijk voor meer informatie op: www.efteling.com/sprookjesboom.