Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BOSCH WIJNKOPERS VIERT 35-JARIG JUBILEUM IN STIJL

'Wijn hoort bij vreugde en verdriet'

,,Het was een fantastische dag", verzuchten Hans en Mieke als ze terugkijken op zondag, toen het echtpaar samen met genodigden het 35-jarig jubileum van het bedrijf vierde. ,,We sponsoren al jaren de wijn die bij evenementen in kasteel Stapelen wordt geschonken aan de bezoekers. Onlangs kregen we van Ars Vivendi, die activiteiten organiseert in het kasteel, een dagje Stapelen aangeboden. Het leek ons mooi om dit te combineren met het 35-jarig jubileum."

In de ridderzaal van kasteel Stapelen passen zo'n vijftig mensen, waardoor het echtpaar Bosch koos om het dagprogramma daar te houden. Het vervolg vond plaats in de winkel aan de Breukelsestraat. ,,In kasteel Stapelen traden vier muzikanten uit Utrecht op die tussen de 20 en 24 jaar oud waren. Zij bespeelden piano, cello en viool", vertelt Hans.

GOUDEN STEK

Vervolgens verzorgde Norbert Klok van Ars Vivendi een lezing over ex-libris, een eigendomsmerkje dat vroeger in een boek werd geplakt. ,,Ook bij wijnen werd zo'n merkteken gebruikt", aldus Mieke. ,,Het mooie is dat Norbert allereerst de ex-libris van de wijn Château d'Yquem toonde. Van die wijn hadden we nog een kist liggen, al is die na zondag inmiddels verkocht..."

Hans en Mieke Bosch startten 35 jaar geleden met De Stolp, een winkel aan de Breukelsestraat 9, waar kaasspecialiteiten werden verkocht. Met de komst van de kinderen sloot Mieke haar kaaswinkeltje en werd de wijnhandel vanuit huis voortgezet. Het echtpaar had al heel lang het huidige pand op het oog. ,,Uiteindelijke werd het pand vier jaar geleden per openbare inschrijving verkocht en werden wij de gelukkige eigenaren. Het is een gouden stek", zegt Mieke.

Een jaar later opende het echtpaar de nieuwe winkel. ,,Het grote voordeel van de Breukelsestraat is het Breukelsplein. Mensen gaan niet met wijndozen sjouwen, maar willen in de buurt kunnen parkeren", leggen Hans en Mieke uit. ,,Daarnaast is er een goede samenwerking tussen alle winkeliers in de wijk Breukelen. We bundelen regelmatig de krachten bij activiteiten."

De wijnwinkel is geopend van donderdag tot en met zaterdag. ,,Maar op de andere dagen zitten we zeker niet stil", grinnikt Hans. Zo verzorgt het echtpaar wijnproeverijen en leveren ze bestellingen af bij particulieren en horecabedrijven. ,,En we proeven natuurlijk wijnen om ons assortiment samen te stellen. Alles wat in de winkel staat, hebben we vooraf geproefd. Wijn is een levend product dat ieder jaar anders kan zijn. De druivenoogst is namelijk nooit hetzelfde", legt Mieke uit.

TOEKOMST

Vanwege de jarenlange contacten met leveranciers, weten de eigenaren inmiddels wel wat ze krijgen. ,,Tot verbazing van verkopers kunnen we vaak al ruiken welke druivensoorten in bepaalde wijnen zijn gebruikt. Toch blijft proeven héél belangrijk. We vinden het belangrijk om kwaliteit te kunnen bieden aan onze klanten."

Ook service staat bij Hans en Mieke hoog in het vaandel. ,,Wijn wordt gedronken bij vreugde, maar ook bij verdriet. Daarnaast hebben we heel trouwe klanten waarmee we veel persoonlijk contact hebben. Dat houdt in dat je moet inspelen op iedere vraag. Mensen die thuis niet genoeg glaswerk hebben, kunnen dit van ons lenen. En als er iets met een fles wijn is, kunnen mensen die altijd komen ruilen."

De toekomst van Bosch Wijnkopers lijkt veiliggesteld. ,,Het zal geen jaren meer duren voordat wij zullen stoppen, maar onze kinderen Pieter en Pien werken achter de schermen al veel mee. Ze starten binnenkort met een wijncursus om hun kennis uit te breiden. Dat is erg prettig. Vroeger spraken alleen Hans en ik over wijnen en het bedrijf, nu kunnen we ook veel sparren met Pieter en Pien", zegt Mieke. ,,Zij hebben toch weer andere ideeën en dat is alleen maar goed. Ook merkten we dat ze tijdens het jubileumfeest veel contact hadden met vaste klanten. Het is mooi als Bosch Wijnkopers in de familie blijft."

• FOTO BOVEN: Hans Bosch (links), samen met zijn vrouw Mieke eigenaar van Bosch Wijnkopers, spreekt de genodigden zondag toe in de winkel aan de Breukelsestraat. Die dag werd het 35-jarig jubileum van het bedrijf gevierd. (Foto: Peter de Koning).

VRIJDAG 26 SEPTEMBER

Vrij biljarten        13.00

Dansmariekes        18.00

MAANDAG 29 SEPTEMBER

Koning Willem 1 College        08.30

Biljarten De Walnoot        13.00

Yoga KVO        13.30

Fotocursus DS        19.00

Sint-Petrus & Sint-Cecilia        19.30

Bridgecursus Revanche        20.00

Rikken en jokeren        20.00

DINSDAG 30 SEPTEMBER

Koning Willem 1 College        08.00

Biljarten Ursulanen        09.00

Koffie-inloop        10.00

Biljarten KBO        13.00

Kienen KBO        14.00

Bridge Revanche        19.30

EHBO        19.30

Fotoclub Boxtel Ontspant        19.30

WOENSDAG 1 OKTOBER

Koning Willem 1 College        08.30

Biljarten Ursulanen        09.00

Gym        09.00

Biljarten Rentmeester        13.00

Orkest Da Capo        13.00

Fotocursus DS        13.00

Kienen IVV        13.30

DONDERDAG 2 OKTOBER

Koning Willem 1 College        08.30

Biljarten Ursulanen        09.00

Pilates        09.30

Biljarten        13.00

Bridge KBO        13.00

EHBO        19.30

Kienen Daphnia        20.00