15 JAAR BOLWERK UITVAARTVERZORGING

'Geen eelt op mijn ziel'

STEFAN LATIJNHOUWERS

,,Of ik het derde lustrum van Lian Bolwerk Uitvaartverzorging nog ga vieren? Misschien later dit jaar, maar ik praat liever over beleven dan vieren. Dat is iets meer gepast gezien de aard van mijn werk." Lian Bolwerk (54) kijkt met een voldaan gevoel terug op de afgelopen vijftien jaar waarin ze als uitvaartsverzorgster een goede naam heeft opgebouwd in deze regio. Behalve in Boxtel en haar woonplaats Gemonde maken ook nabestaanden in Liempde, Olland, Schijndel en Sint-Michielsgestel van haar diensten gebruik.

Bolwerk heeft als uitvaartonderneemster een goede gewoonte aangeleerd. ,,Als de telefoon gaat, zeg ik nooit goedemorgen, goedemiddag of goedenavond, maar alleen mijn naam. Het kan altijd een nabestaande zijn. En ik vergis me nooit", benadrukt de Gemondse. ,,Waar ik veel waarde aan hecht is dat er een klik is met de familie die ik instensief begeleid en steun tijdens de vijf tot zes dagen tusen het overlijden en de begrafenis of crematie. Als die er niet is, dan laat ik dat zo snel mogelijk weten en raad ik de betrokkenen aan om een andere uitvaartverzorger te zoeken."

'Afscheid met persoonlijke aandacht' luidt het motto van Bolwerk. ,,Als ik op huisbezoek ga bij de nabestaanden, is het voor mij belangrijk om erachter te komen wat voor persoon de overledene was. In het begin is het vooral zaak om veel te luisteren en de familieleden hun verhaal te laten doen. Natuurlijk moeten er veel zaken geregeld worden en probeer ik de mensen zoveel mogelijk uit handen te nemen. De locatie moet natuurlijk snel duidelijk zijn, waarbij het allang niet meer zo is dat uitvaartdiensten alleen in kerkgebouwen plaatsvinden of crematoria. De keuze kan bijvoorbeeld ook vallen op een natuurbegraafplaats of een zaal als De Schuif in Gemonde."

ROUWKOE

Een van de taken van Bolwerk is om de familie te wijzen op de verschillende mogelijkheden die er zijn rond de invulling van de uitvaartdienst. ,,Ik geef mensen alle ruimte om de dienst en alles wat er komt kijken bij de uitvaart op hun eigen manier te organiseren. Dan praat je onder meer over de muzikale opluistering, de teksten die voorgedragen worden en wie van de familie er iets wil gaan zeggen. Ook kan men tegenwoordig kiezen uit verschillende manieren van vervoer van de overledene. Dat kan natuurlijk in een rouwauto, maar bijvoorbeeld ook met een fiets, een shovel, een jeep, een koets, een paard en zelfs een met een zogeheten rouwkoe die een wagen of een kar voortrekt met daarop de lijkkist."

Een snelle rekensom leert dat de Gemondse per jaar ongeveer dertig uitvaarten verzorgt, ongeveer 450 in de afgelopen vijftien jaar. ,,Soms gaan er een paar weken voorbij dat ik niet in actie hoef te komen en dan zijn er opeens twee in één week. Dan rijd ik echt van hot naar her om alles goed te regelen, maar die dynamiek maakt dit vak ook zo afwisselend. En vergeet niet de emoties waar ik ook als uitvaartverzorgster mee te maken heb. Er gaat bijna geen uitvaart voorbij waar ik geen traantje laat. Nee, na al die jaren heb ik nog lang geen geen eelt op mijn ziel. Afscheid nemen betekent ook herinneringen ophalen met de famile, waarbij veel gehuild wordt, maar ook veel gelachen om anekdotes over de overledene. Dat proces blijft me fascineren en maakt nog steeds veel bij me los."