Tijdens de tweede editie van het culturele evenement Op Drift zullen de oplichtende letters opnieuw weer te zien zijn. Vorig jaar maakte het publiek kennis met Esch' talent, nu staat Op Drift in het teken van film. (Foto: Peter de Koning).
Tijdens de tweede editie van het culturele evenement Op Drift zullen de oplichtende letters opnieuw weer te zien zijn. Vorig jaar maakte het publiek kennis met Esch' talent, nu staat Op Drift in het teken van film. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

OPENLUCHTBIOS AAN ESSCHE STROOM

Liefst drie filmpremières
tijdens Op Drift in Esch

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Op een kleedje of in een klapstoeltje genieten van ruim dertig filmpjes die op een groot doek in de openlucht worden vertoond. Zo ziet de organisatie van 'Op Drift', dat vorig jaar haar eerste editie beleefde, het voor zich. Zaterdag 27 september zijn mensen vanaf 20.00 uur welkom aan de Postelstraat 21 in Esch voor een avond die in het teken staat van het genre film.

Waar de organisatie in eerste instantie dacht aan een evenement dat om de vijf jaar zou plaatsvinden, staat een jaar na de eerste editie van Op Drift toch alweer een vervolg op het programma. ,,Het bloed kruipt waar het niet gaan kan", grinnikt voorzitter Xaveer van Lokven. ,,Hoewel we het in eerste instantie wat kleiner wilden houden, is het toch weer groots geworden."

Gekozen is voor een nieuwe locatie: een weiland achter de boerderij van Henk van Oirschot aan de Postelstraat 21. ,,Hier komt een groot scherm van 6 meter breed en 4,5 meter hoog te staan", vertelt Van Lokven. Mensen worden gevraagd om het weiland te betreden via de dijk aan de Essche Stroom, waar ze worden opgewacht door een bekend filmpersonage.

ZES HOOFDSTUKKEN

Om 20.30 uur gaat het filmprogramma van start. ,,We hebben Esschenaren opgeroepen om met suggesties te komen. Uit alle inzendingen is een selectie gemaakt van zo'n dertig filmpjes, die tussen de dertig seconden en vijftien minuten lang zijn en onderverdeeld zijn in zes hoofdstukken: bijzondere mensen, verwondering, Esch, premières, humor en jammen.

Bij de laatste categorie kunnen mensen ter plekke nog een suggestie doorgeven. Vervolgens zoeken we die filmpjes via internet op en zijn ze op het scherm te zien", zegt Van Lokven. Esschenaren Tom Witlox en Gerrit Stubbe kondigen de verschillende beelden aan.

EIGEN SCHULD...

Tijdens het evenement gaan liefst drie zelfgemaakte filmpjes in première. ,,Zo hebben twee Esschenaren een eigen versie van het BNN-programma 'Hoe gastvrij is Nederland' gemaakt door te onderzoeken hoe het gesteld is met de gastvrijheid in Esch." Daarnaast heeft Van Lokven een filmpje gemaakt en beleeft een zelfgemaakt stop-motionfilmpje, waarbij gebruik wordt gemaakt van een speciale filmtechniek, zijn première.

Het weiland is ingericht met verschillen bars waar onder meer koffie, bier en snacks te verkrijgen zijn. ,,Het evenement heeft natuurlijk ook een sociale functie waarbij mensen elkaar kunnen ontmoeten en bijpraten", zegt Van Lokven. Hij is benieuwd wat het publiek van de filmavond vindt. ,,We weten niet hoe zo'n evenement valt bij de mensen. Vorig jaar was een groot succes, dus ik verwacht dat er toch weer heel wat bezoekers naar de Postelstraat komen als het mooi weer is." Lachend: ,,En als mensen de filmpjes niet zo leuk vinden, zeg ik: eigen schuld, dikke bult. Mensen mochten namelijk zelf met suggesties komen..." De organisatie gebruikt vrijdagavond om proef te draaien met het grote scherm. ,,Tot nu toe zijn de weersvooruitzichten voor zaterdag goed. Als het erg stormachtig wordt, zijn we genoodzaakt Op Drift af te gelasten. Maar daar gaan we niet vanuit", aldus Van Lokven.

Het publiek wordt opgeroepen om wandelend of met de fiets naar het terrein te komen. Voor mensen die met de auto komen, is een weiland links van de boerderij ingericht als parkeerterrein.