• Jan Smulders (links) en voorzitter Peter-Jan Simons bij het feestbord aan de Roderweg. (Foto: Peter de Koning).
• Jan Smulders (links) en voorzitter Peter-Jan Simons bij het feestbord aan de Roderweg. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

40 JAAR BUURTVERENIGING RODERWEG

'Een hechte club van heel verschillende mensen'

Buurtvereniging Roderweg bestaat veertig jaar en viert dat zaterdag 26 en zondag 27 september. Maar liefst zes commissies, bij elkaar zo'n veertig mensen, zijn druk met organiseren. ,,Dat zegt iets over de saamhorigheid", vinden voorzitter Peter-Jan Simons en bestuurslid Jan Smulders.

De vereniging ontstond tijdens het koperen huwelijksfeest van Hein en Tonnie van Oorschot. Wijlen Willem van der Steen opperde het plan en kreeg enkele mensen enthousiast. ,,Het was gezellig op dat feest, er werd een glaasje gedronken. Je kent dat wel", vertelt Jan Smulders, lid sinds het eerste uur. ,,Maar de volgende avond zaten ze al bij ons thuis voor de eerste bespreking. En tijdens de eerste vergadering werd bijna iedereen lid. Nog steeds is ruim 90 procent aangesloten, 425 leden achter 135 voordeuren." Dat zijn flinke getallen, beseft voorzitter Peter-Jan Simons. ,,Het is een hechte vereniging van mensen die van elkaar verschillen en dat van elkaar respecteren en accepteren. Dat zou wel eens ons 'geheim' kunnen zijn."

Een belangrijk moment in de clubgeschiedenis was het 25-jarig bestaan. Het bestuur, dat tot die tijd alles regelde, besloot het werk te verdelen over commissies. ,,Een gouden greep", weet Smulders. ,,De groep actieve mensen groeide snel en nog steeds spelen de commissies een belangrijke rol." Een blik op de website zegt genoeg, de lijst met vrijwilligers lijkt eindeloos. ,,Het zijn er bijna dertig, alleen al voor de vlooienmarkt in april zijn ruim honderd mensen actief."

De viering van het robijnen jubileum startte afgelopen zondag met een geslaagd Efteling-bezoek voor 45 tieners. Komend weekend barst het feest echt los in en om de tent aan de Koestraat. Zaterdag een gezellig samenzijn voor 65-plussers, de zeskamp (4-12 jaar) en de feestavond 'Roderweg in Rosso'. Op zondag een levend ganzenbord op 63 plekkene aansluitend een gezinsbarbecue.

Over de toekomst maken Smulders en Simons zich geen zorgen. De vereniging vergrijst een klein beetje, de jonge aanwas van de nieuwbouw aan de Koolhof wordt al wat ouder. Maar dat is meer een gegeven dan een probleem. ,,De vereniging loopt goed, we gaan voorlopig zo door", verwacht Smulders.

Simons vult aan: ,,We willen alle leeftijden blijven aanspreken. Zoals met 'Eten bij de buren': wandelend door de buurt bij mensen gerechtjes proeven. En hoewel de animo voor de zeskamp lichtjes afneemt, blijft die activiteit belangrijk voor de oudere jeugd. Je ziet, we hebben genoeg te doen."