Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

JUBILEUMBOEK OVER 140 JAAR LIEMPDE EN ZIJN FANFARE

Opnieuw 'Serenade' voor Concordia

HENK VAN WEERT

Kort voor de gemeentelijke herindeling, inmiddels bijna twintig jaar geleden, kreeg de Liempdse fanfare Concordia de beschikking over De Serenade, een eigen repetitie- en concertzaal aan de Oude Dijk. Op die plek ontving het muziekkorps vrijdagavond andermaal symbolisch een muzikale hulde. In de vorm van het jubileumboek 'Serenade voor Concordia'.

Clubarchivaris Marcel Baijens loste een ruim tien jaar oude belofte in om de historie van fanfare Concordia te bundelen in boekvorm. Het heeft geleid tot een fraai vormgegeven en omvangrijk naslagwerk. De eerste exemplaren van het boek zaten tijdens de presentatie verstopt in een grote trom, waarvan de auteur in opdracht van clubpreses Bert van Ruremonde het vel kapot moest slaan.

En hoe hard Baijens ook sloeg, het tromvel wilde niet scheuren. Toen het met enige hulp uiteindelijk wel lukte, stak de archivaris zijn eindproduct fier in de lucht als had hij zojuist de eerste prijs op een muziekconcours in de wacht gesleept. Begrijpelijk, want de totstandkoming was een hele bevalling, zoals Van Ruremonde het omschreef. Toch was het schrijven geen zelfkastijding benadrukte Baijens: ,,Het plezier had de overhand. En daarbij is het goed om te melden dat ik van het clubbbestuur volledig de vrije hand heb gekregen. Er is géén censuur toegepast!"

'Serenade voor Concordia' bevat naast geschreven tekst zo'n tweehonderd foto's, die voor een belangrijk deel zijn aangeleverd door Gerard Schalkx. De grafische vormgeving was in handen van studenten van SintLucas en hun docent Koen Hamers, tevens werkzaam bij drukkerij Tielen, waar het boek van de drukpers rolde. Het jubileumboek moet gezien worden als een huldeblijk aan de fanfare, die in de 140 jaar van haar bestaan lief en leed deelde met de Liempdse gemeenschap.

OUDSTE EN JONGSTE...

Wethouder Peter van de Wiel, die samen met het oudste en jongste fanfarelid (respectievelijk Piet van Alphen en Pim de Wit) de eerste exemplaren van het boek in ontvangst nam, roemde de rol van de fanfare in de gemeenschap. Voorzitter Arnold van den Broek van heemkundestichting Kèk Liemt stond stil bij de totstandkoming van zijn organisatie naar aanleiding van het eeuwfeest van de fanfare veertig jaar geleden. Tussendoor vertolkte de fanfare marsmuziek, waarbij auteur Baijens, die jarenlang tambour-maître van het muziekkorps was, tot slot ook nog eenmaal de dirigeerstok ter hand nam.

Het jubileumboek 'Serenade voor Concordia' kost 25 euro en is te koop tijdens de jubileumexpositie die Kèk Liemt en Concordia samen hebben opgebouwd in De Serenade aan de Oude Dijk. De fototentoonstelling is nog te zien op zaterdag 27 en zondag 28 september van 11.00 tot 17.00 uur. Zondag, voorafgaand aan de laatste expositiedag, verzorgen de leerlingen van Concordia een Opa- en Omaconcert in de buitenlucht bij De Serenade. Dat begint om 10.30 uur.

• FOTO BOVEN: Marcel Baijens (links) bekijkt het door hem geschreven jubileumboek over de Liempdse fanfare met wethouder Peter van de Wiel en het oudste en jongste lid van Concordia, respectievelijk Piet van Alphen en Pim de Wit. (Foto: Albert Stolwijk).


Jeugd Concordia
verzorgt concert
voor grootouders

Het opleidingsorkest en de opleidingsslaggroep van fanfare Concordia laten zondag 28 september vanaf 10.30 uur aan hun opa's en oma's horen wat ze in hun mars hebben. Ook ouders, vrienden, bekenden en andere belangstellenden zijn van harte welkom.

Het concert van beide opleidingsorkesten wordt dit jaar voor zaal De Serenade aan de Oude Dijk opgevoerd, vanwege de tentoonstelling over 140 jaar fanfare Concordia en 40 jaar Kèk Liemt in de accommodatie. Het concert is gratis toegankelijk.