Afbeelding
Foto: Peter de Koning

ZO'N DUIZEND MENSEN BIJ START CULTUREEL JAAR

UITmarkt belooft leuk theaterseizoen

Boxtelaren hebben hun culturele smaakpapillen flink kunnen laten verwennen zaterdagavond. En velen deden dat ook. Naar schatting duizend mensen bezochten de UITmarkt, die het startsein gaf voor het nieuwe cultuurseizoen. In en rond Podium Boxtel was er veel gezelligheid.

MARGO BARTELDS

De gevarieerde optredens tijdens de UITmarkt beloven veel moois voor het nieuwe culturele seizoen. Een ruime keus aan dans, theater, zang, acrobatiek, dicht- en schilderkunst, maar ook verschillende muziekstijlen en –uitingen stonden op het menu. Zowel jong als oud bediende het publiek op verschillende plaatsen in en rond de theaterzaal van SintLucas aan de Burgakker.

Voordat het acrobatenduo Tall Tales Acrobatics met een openingsact op het druk bezochte voorplein bij Podium Boxtel de bezoekers enthousiast maakte voor circusfestival Circo Circolo in de herstvakantie, hadden tweemaal vijftig gasten in herberg Inde Vergulde Eend hun maag gevuld.

Dat gebeurde tijdens een Bruegheliaanse maaltijd, bereid én verzorgd door álle leden van Teejatergroep Orion. Het idee van Karin van Leeuwen werd door regisseur Jan van Gemert uitgewerkt tot een uur middeleeuws vertier met de nodige liefdesperikelen voor Beatrijs, een rol van Judith Van Damme. Uiteindelijk zwicht moeder Hille (Annelies van Haaren) en leven Beatrijs en Diederik gelukkig verder. Hille liet zelf haar oog vallen op een van de bezoekers: ze wilde met burgemeester Mark Buijs aan de zwier.

De twee narren (Paul van de Sande en Zenia Faial Morais) zorgden voor de vrolijke noot in het verhaal. ,,Een mooi geheel van theater én een lekkere maaltijd", oordeelden Louis en Wilma Stuifmeel die vanuit Waalre naar Boxtel waren afgereisd.

TENTEREN

In de tent op het voorplein werd een nieuw woord in praktijk gebracht: er werd 'getenterd'. Beleids- en cultuurmakers en betrokken bezoekers gingen met elkaar in gesprek om te kijken hoe initiatieven elkaar kunnen versterken en hoe kunst van betekenis kan zijn voor maatschappelijke vraagstukken. De initiatiefnemers van Kunstproject Frisse Blik, Linda van Boxtel en Debbie Verschuren presenteerden hun plannen om een community art-project in te gaan zetten voor maatschappelijke behoeftes. Dit wordt ongetwijfeld vervolgd.

Na de acrobaten was er volop aandacht voor zangeres Inch en de kinderen van het KiKa-koor die met groot enthousiasme 'Dromenland' ten gehore brachten. Met dit lied op cd willen ze geld inzamelen voor Kinderen Kankervrij.

Wethouder Marusjka Lestrade opende met de UITmartkt het culturele seizoen in Boxtel. Zij nodigde iedereen uit mee te denken over cultuur in Boxtel. ,,Cultuur maak je samen", zei de wethouder. Daarbij vroeg ze aandacht voor de formule van Cor Wijn: Cultuur is B = P x (G + V) ofwel Beleid wordt gemaakt door Politieke koers maal de optelling van Geld en Vakkennis en enthousiasme. ,,Laten we daar samen aan werken", vroeg Lestrade de aanwezigen.

MUZIKALE FOTO'S

Na de openingstoespraak door de wethouder barstte het cultureel aanbod op de verschillende podia los. Boxtheater speelde in op de bejaardenzorg en lichtte daarmee een tipje op van de sluier die nu nog de jaarlijkse toneelproductie omhult. En de muzikanten van Boxtel's Harmonie namen veel ruimte in om duidelijk te maken dat zij eind november nationaal landschap Het Groene Woud ook muzikaal tot leven wekken in samenwerking met de Fotoclub Boxtel.

Kamerkoor Ratatouille blikte vooruit op het Vrijheidsconcert volgend jaar juni. En de Stripe Big Band en aansluitend rockband Go Rome zorgden voor een swingende uitsmijter van de UITmarkt. Het is een greep uit het brede aanbod van culturele optredens waarvan het talrijke publiek genoot. Het fraaie nazomerweer zorgde ervoor dat het niet alleen ín de theaterzaal en foyer van mbo-school SintLucas goed toeven was, maar ook op het voorplein. Wie zegt dat in Boxtel weinig te beleven valt, leeft onder een hele grote steen...

700 FIETSEN...

Voorzitter Paul van Alphen van stichting Podium Boxtel toonde zich na afloop tevreden. ,,Er zijn vanavond naar schatting zo'n duizend bezoekers geweest. Het aantal fietsen dat we telden was alleen al zevenhonderd. De mensen hebben echt genoten." De UITmarkt vormde de start van het Cultuurweekend, dat op dezelfde avond popconcert Com Rock én zondag muziek- en straattheaterfestival Bockesprongen omvatte. Het Cultuurweekend werd georganiseerd door Podium Boxtel, Boxtel Vooruit, Bockesprongen en het UITpunt.

• FOTO BOVEN: De acteurs van Boxtheater gaven het publiek tijdens de UITmarkt een verrassend kijkje in een zorginstelling. Vrijwel helemaal non-verbaal... (Foto: Peter de Koning).


Com Rock is weer terug...

Northern Lights zorgde zaterdagavond tijdens de UITmarkt in Podium Boxtel al voor een akoestisch voorproefje van Com Rock. ,,Als je nog meer wilt, en dan in een ruigere vorm, kom dan naar De Comsche Hoeve", zei leadzangeres Marit van Gils. In het partycentre aan de Stationsstraat kwamen de elektrische gitaren en drums dan ook tevoorschijn en werd er flink gerockt, óók door The Blackhawks en Big Bam Boom Band.

De organisatie koos dit keer voor een eerbetoon aan de overleden Boxtelaar Bert van Gils, een muziekliefhebber en concertpromotor pur sang. Hij stond aan de wieg van Com Rock, dat vaak tweemaal per jaar in De Comsche Hoeve werd gehouden. Henny van den Boom en Charles van Liempd gingen ter nagedachtenis aan hun vriend Bert de uitdaging aan om Com Rock te organiseren. De drie muziekformaties die zaterdagavond optraden, stonden allemaal in verbinding met wijlen Van Gils.

Het is de wens van beide organisatoren om het festival voort te zetten. De intentie is om een evenement te organiseren met live muziek en bands, goed geluid en mooie lichtshows. Dat is zaterdag bij de 'overgangseditie' goed gelukt. Het was lekker druk in De Comsche Hoeve, een teken dat het publiek een nieuwe editie van Com Rock graag verwelkomt...

• FOTO LINKS: The Blackhawks was één van de groepen die zaterdagavond optrad in De Comsche Hoeve tijdens het festival Com Rock. De Essche band bracht stevige blues. (Foto: Peter de Koning).