DRUKTE IN CENTRUM VAN BOXTEL

Bockesprongen maakt
theater toegankelijk

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Allerlei theaterfestivals in Europa afgaan en vooral goed zoeken, zodat je het publiek ieder jaar kunt verrassen met bijzondere acts. Dat is volgens Louis Meister van stichting Bockepruik het geheim van Bockesprongen, dat zondag weer veel bezoekers naar het Boxtelse centrum lokte. Zij werden onder meer getrakteerd op een koorddanseres en een magiër die hen van angsten af hielp...

Giechelend kwamen bezoekers de blauwgeschilderde caravan van theatergroep Nieuw Lef uit. 'Verlaat je angst en raak verlicht' stond er op het affiche dat op het voertuig hing. Een solo-rit werd omschreven als 'super eng', een duo-rit als 'ook heel eng'. Ondanks de griezelige aankondiging stonden er de hele dag rijen voor de caravan. Magiër Mirlen ontving telkens twee bezoekers in zijn kasteel.

Ivo en Bianca van Raaij uit Boxtel noemden de theaterattractie 'een aanrader'. ,,De magiër kijkt je diep in de ogen en haalt de angst weg. Vervolgens ga je in een achtbaantje en zie je jezelf in een spiegel met een aureool boven je hoofd", aldus het duo, dat vorig jaar voor het eerst een bezoek bracht aan Bockesprongen. ,,Zo'n evenement zouden ze vaker moeten organiseren. Bockesprongen maakt theater toegankelijk voor iedereen."

OCHTENDRITUEEL

De weergoden waren Bockesprongen goed gezind. Dit zorgde ervoor dat al vanaf de eerste voorstelling veel publiek naar de acts keek. Op tijd zijn bij een voorstelling was een vereiste: anders betekende het dat je achteraan moest staan en weinig van de act meekreeg.

Populair was ook de Duitse Melanie Hagedorn. Zij combineerde acrobatiek met theater door een volledig ochtendritueel - inclusief koffiedrinken, aankleden en de krant lezen- na te bootsen, terwijl ze balanceerde op het slappe koord. Ze kon op veel applaus rekenen, maar maakte één schoonheidsfoutje: ze rookte een sigaret tijdens de voorstelling. ,,Roken is slecht hoor", riep een aantal kinderen naar de koorddanseres. Toen ze vervolgens een balletvoorstelling op het koord verzorgde, leek het jonge publiek de sigaret al heel snel weer vergeten...

SAMENWERKING

Ook de Coextistence Acrobats zorgden met allerlei stunts voor spektakel op de Markt. Toneelgroep Dapper reed met een grote houten kist door het centrum en toonde tweemaal de inhoud: wapperende handjes en kleine televisieschermen waaruit bijzonder geluid kwam. Voor de jeugd werd in de Croonpassage een voorstelling opgevoerd over het leven van een keurige man, dat op zijn kop kwam te staan na de komst van een poes. Het huisdier wilde graag aandacht, maar zat overal in de weg.

Nieuw was de samenwerking met het Jacob-Roelandslyceum. Zo verzorgden talenten van de middelbare school optredens en was er een expositie met werkstukken van de JRL-leerlingen. ,,Mijn dochter Sophie treedt vandaag op. Ik was hier nog nooit eerder geweest, maar het is een sfeervol festival. En door die samenwerking met het JRL trek je weer ander publiek naar Bockesprongen, dus het is een goed initiatief", aldus Cindy Kuijpers uit Liempde.

Ook Meister van stichting Bockepruik noemde de samenwerking voor herhaling vatbaar. Grinnikend ,,Dan kiezen we wel voor een grotere tent, want die stond telkens bomvol." Meister geeft aan dat Bockesprongen vooral niet standaard moet zijn. ,,Mensen moeten jaarlijks verrast worden door de optredens. Kijk naar Hagedorn. Een eenwieler en een kegel heeft iedereen nu wel gezien. Zij geeft het genre circus een nieuwe dimensie."