Bij de opening van zijn overzichtstentoonstelling in museum MuBo toont kunstenaar Frans Bank dat een portret dat zijn tekenleraar ooit van hem maakte. (Foto: Peter de Koning).
Bij de opening van zijn overzichtstentoonstelling in museum MuBo toont kunstenaar Frans Bank dat een portret dat zijn tekenleraar ooit van hem maakte. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

OVERZICHTSTENTOONSTELLING IN MUSEUM MUBO TE ZIEN TOT 23 NOVEMBER

'Schitterende nieuwe ervaring' voor Frans Bank

PETER DE KONING

Een rijk leven vol kunst en educatie, hoe vat je dat samen? Schilder, tekenaar en oud-docent Frans Bank (93) vond er wat op. Hij toonde een portret van zichzelf als scholier en hield het naast zijn gerimpelde maar nog kraakheldere hoofd. Een mooi moment tijdens de opening van zijn overzichtstentoonstelling in Museum Boxtel (MuBo), die werd geopend door burgemeester Mark Buijs.

De tentoonstelling in het voormalige havo-gebouw, waar Bank decennia les gaf, is een indrukwekkende verzameling schilderijen en tekeningen. Tijdens de officiƫle opening vrijdagavond noemde MuBo-voorzitter Jan van Homelen het een 'groot genoegen' om dit werk te kunnen exposeren. ,,Je gaf je culturele bagage mee aan vele honderden scholieren. Wij wensen je een schitterende nieuwe ervaring", sprak hij richting Bank.

Het portret dat de exposant van zichzelf toonde, werd destijds getekend door zijn vroegere tekenleraar. Ook Bank legde, tijdens zijn docentenjaren, heel wat leerlingen vast op papier. En dat bracht hem op een idee: ,,Een portretten-expositie van Boxtelse mensen, gemaakt door diverse kunstenaars", opperde hij richting het MuBo-bestuur.

VAKMANSCHAP

Atty Bax van het Brabants Kunst en Cultuur Centrum roemde Bank: ,,Studenten willen zich meer en meer het vakmanschap eigen maken weer gewoon goed leren tekenen. Ik zou zeggen: kom kijken en leer. Frans kijkt met liefde voor de wereld om hem heen en ziet de schoonheid." De expositie duurt tot en met 23 november.