Afbeelding
Foto: Peter de Koning

TOINE COOIJMANS REIKT PRIJS WK-POOL UIT AAN EIGEN STICHTING

'In de 'grote pot' voor Dommelbimd'

Brabants Centrum, hét dagblad op donderdag, bestaat op 1 december zeventig jaar. Dat jubileum wordt gevierd mét de lezers die tijdens een pool rond het WK voetbal in Brazilië mee konden dingen naar een prijzenpot van 10.000 euro. Omdat de krant verenigingen en stichtingen in haar verspreidingsgebied een warm hart toedraagt, moeten de zestien winnaars de helft van hun prijzengeld doneren aan de instelling van hun keuze. Toine Cooijmans reikte vrijdag 250 euro uit aan de stichting Dommelbimd, waarvan hij zelf deel uitmaakt.

,,Behalve van natuur heeft Toine ook verstand van voetbal. Daar zijn we nu erg blij mee", aldus Sylvia van Gulik. Ze vormt samen met Cooijmans en Joost van Liebergen het bestuur van stichting Dommelbimd, de naam van het natuurgebied van 6,5 hectare tussen de Eindhovenseweg en kasteel Stapelen.

Het bestuur hoopt op 1 januari 295.000 euro bij elkaar te hebben om het gebied te kunnen kopen en veilig te stellen voor natuurontwikkeling. Zo komen allerlei bijzondere dieren- en plantensoorten voor, zoals de weidebeekjuffer, ijsvogel, grote valeriaan en kattenkruid. het gebied en de dieren- en plantensoorten die er voorkomen.

Momenteel heeft de stichting Dommelbimd 218.000 euro bij elkaar. ,,En daar komt die 250 euro nu bij, heel mooi", aldus Van Gulik en Van Liebergen. ,,Een dag voordat de inschrijvingstermijn voor de WK-pool van Brabants Centrum sloot, zag ik dat de helft van het prijzengeld van de winnaars naar een vereniging naar keuze ging. Ik dacht aan de Dommelbimd en wilde meteen meedoen", legt Cooijmans uit. Grinnikend: ,,En toevallig had de krant Trouw een paar dagen later een bijlage met tips hoe je een WK-pool moest invullen. Daar heb ik dankbaar gebruik van gemaakt."

TOEGANKELIJK

Cooijmans wil slechts twee tips onthullen. ,,Kijk naar de wereldranglijst van de FIFA en vul de pool zakelijk in en niet met je hart. Al klopt die tweede tip niet helemaal. Ik liet het Nederlands elftal in de poulefase eens niet winnen, dat was een verkeerde inschatting. Maar na de WK-finale eindigde ik toch op de gedeelde vijftiende plaats, goed voor een prijs."

Van Gulik en Van Liebergen geven aan dat het geld 'in de grote pot' verdwijnt om de aankoop van de Dommelbimd te kunnen financieren. ,,We werken hard om de resterende 79.000 euro voor het einde van het jaar bij elkaar te krijgen", legt Van Gulik uit. ,,Het mooie is dat ons initiatief inmiddels nationale bekendheid geniet. We worden door allerlei organisaties gevraagd presentaties te geven. Dat is leuk, maar onze prioriteit is nu de financiering rondkrijgen."

Een groot gedeelte van het bedrag is bestemd voor de aankoop van het natuurgebied, maar daarnaast is geld nodig om het gebied mooier, beleefbaar en toegankelijk te maken. ,,Momenteel is het gebied nog afgesloten voor publiek, maar we willen graag een wandelpad door het gebied realiseren, zodat mensen kunnen zien wat Dommelbimd te bieden heeft", aldus het stichtingsbestuur. ,,We nemen ook deel aan het overleg over kasteelpark Stapelen, omdat Dommelbimd aan dit perceel grenst en we verbindingen willen maken."

Het trio heeft er veel vertrouwen in dat dit gaat lukken. ,,We hebben nog wat ijzers in het vuur", aldus Van Liebergen. Hij doelt onder meer op de subsidieaanvraag die het stichtingsbestuur heeft gedaan bij het Prins Bernhard Cultuurfonds. ,,Ook hebben we nog contact met de gemeente Boxtel en waterschap De Dommel", voegt Van Gulik toe. Cooijmans: ,,Uitgangspunt van Boxtel is momenteel dat mensen actief worden, zelf met initiatieven komen en dat de gemeente een faciliterende rol inneemt. De Dommelbimd is hier eigenlijk hét voorbeeld van. De gemeente hoeft hier zelfs geen tijd in te stoppen. We hopen dat zij dit prachtige natuurgebied omarmt." Van Liebergen voegt toe: ,,Eerlijk is eerlijk: overheden zitten hier voor een dubbeltje op de eerste rang."

• FOTO BOVEN: Toine Cooijmans (links) reikt de cheque uit aan zijn mede-bestuursleden Sylvia van Gulik (tweede van rechts) en Joost van Liebergen. Ook aanwezig is redacteur Annelieke van der Linden van Brabants Centrum, die de cheque aan Cooijmans overhandigde. (Foto: Peter de Koning).