'GEBIED MET EEN UITZONDERLIJKE NATUURWAARDE'

Natuurgroep telt 260 soorten in Dommelbimd

Natuurgebied Dommelbimd aan de Konijnshoolsedreef telt minstens 260 soorten planten en dieren. En waarschijnlijk zijn het er nog meer. Dat is de belangrijkste uitkomst van een recente telling door de Werkgroep Natuur en Landschapsbeher Boxtel (WNLB), op verzoek van de Stichting Dommelbimd. Zaterdag 27 september kan het publiek er een kijkje gaan nemen.

Het gebied Dommelbimd is tijdelijk eigendom van Brabants Landschap. De Boxtelse stichting Dommelbimd is al langere tijd bezig met het inzamelen van geld om het gebied op 1 januari 2015 te kunnen overnemen van Brabants Landschap. Lees meer hierover op pagina 3.

Om in de toekomst te kunnen meten of het behouden en versterken van de natuur echt lukt, is het belangrijk om nu een zogenaamde nulmeting te doen: om nu al te weten wat er leeft in het gebied. Zo'n twintig WNLB-vrijwilligers hebben die nulmeting uitgevoerd. Vele uren brachten zij door in het veld, soms tot diep in de sloten. Het resultaat is een schat aan telgegevens en een opvallende lijst gewone én bijzondere soorten.

Watersnip

De ijsvogel is misschien niet de grootste verrassing maar de stichting blijft het bijzonder vinden als die 'eisenblaue' schicht over het wateroppervlak scheert. De watersnip is wel een verrassende aanwezige. Deze vogel is afhankelijk van kletsnatte ouderwetse graslanden. Dat die er nog zijn, zo dicht bij de bebouwde kom van Boxtel, noemt de stichting echt waardevol. Ook de ooievaar werd foeragerend aangetroffen, maar het broeden bij Stapelen leidde niet tot nakomelingen.

Van de planten is onder meer de lange ereprijs bijzonder, die komt in Nederland vrijwel alleen nog in het Dommeldal voor. Ook zijn enkele plantensoorten waargenomen die wijzen op oeroud kwelwater. Van de libelles is de opvallende weidebeekjuffer, met blauwe vleugels en vlinderachtige vlucht, vermeldenswaard. In alle nattere delen van de Dommelbimd laat deze soort zich zien. Verder zijn ook hazen, vlinders, waterbeestjes, paddenstoelen en vleermuizen geïnventariseerd.

In totaal komt het aantal getelde dier- en plantensoorten op ruim 260. Maar dat is geen volledige inventarisatie. Veel soortgroepen zijn nog niet geteld, zoals nachtvlinders, zoogdieren, zweefvliegen, weekdieren, en spinnen. Simpelweg omdat de WNLB daar nog geen tijd voor heeft gevonden. ,,De inventarisatie bevestigt dat we hier te maken hebben met een gebied met uitzonderlijke natuurwaarde, dichtbij huis", concluderen Dommelbimd en WNLB.

Seizoensopening

Beide clubs hopen van harte dat het burgerinitiatief om het gebied voor de toekomst te behouden, gaat slagen en voldoende geld oplevert vóór 1 januari 2015. Zaterdag 27 september krijgen de Boxtelse burgers al een voorproefje, want de seizoensopening van de WNLB vindt dan plaats in de Dommelbimd, van 13.00 tot 15.00 uur. Er zijn excursies en activiteiten waarbij de handen uit de mouwen worden gestoken, zoals het opschonen van sloten, onkruid weghalen en het plaatsen van een vlechtheg. Kinderen mogen waterdieren zoeken en spijkers slaan in verschillende boomstammen. Het wordt aangeraden laarzen te dragen. Iedereen is welkom, de toegang is gratis.