Abonnee Teun Vlaminckx leest Brabants Centrum altijd op een vaste plek: op de bank in de kamer van zijn appartement aan de Baroniestraat. (Foto: Peter de Koning).
Abonnee Teun Vlaminckx leest Brabants Centrum altijd op een vaste plek: op de bank in de kamer van zijn appartement aan de Baroniestraat. (Foto: Peter de Koning). Foto: Stefan Latijnhouwers

MEELEZER TEUN VLAMINCKX NU ABONNEE

'Brabants Centrum: onmisbaar!'

STEFAN LATIJNHOUWERS

Jarenlang las hij Brabants Centrum als 'meelezer' tijdens zijn wekelijkse bezoekjes aan zijn ouders. Maar Boxtelaar Teun Vlaminckx besloot deze zomer een abonnement te nemen op de lokale krant die zich profileert als 'Dagblad op Donderdag'. En daar heeft de financieel adviseur van de Rabobank in Eindhoven nog geen seconde spijt van gehad. ,,Alles wat er gebeurt in deze gemeente, lees je terug in Brabants Centrum. Dus, als je mee wilt praten, kun je eigenlijk niet zonder dit bijzondere medium."

Volgens Vlaminckx is het goed dat Brabants Centrum zich de laatste tijd steeds meer pofileert als een krant die uniek is in Nederland. ,,Ik heb begrepen dat er in Nederland niet veel nieuwsbladen meer zijn die eenmaal per week op abonnementenbasis verschijnen. Waar ik nooit bij stilgestaan heb is dat Brabants Centrum een stichting is zonder winstoogmerk, die bovendien veel aandacht en al zeventig jaar steun geeft aan het verenigingsleven. Zo'n stichting wil ik graag steunen. Zelf ben ik actief als lid van het eerste tafeltennisteam van Taverbo en vindt het natuulijk leuk om over mijn eigen club te lezen. Maar daarnaast spel ik de krant ook op nieuws over vrienden en bekenden van mij die lid zijn van andere sportverenigingen in Boxtel, waaronder de voetbalclubs ODC en RKSV Boxtel."

De Boxtelaar hoefde niet lang na te denken toen zijn vader deze zomer vroeg of hij hem aan wilde melden voor de WK-pool van Brabants Centrum. ,,Ik nam contact op met de krant en raakte aan de praat met directeur Henk van der Zee. Hij vertelde me allerlei zaken over de krant, waar ik voorheen nauwelijks bij stil had gestaan. Bijvoorbeeld dat Brabants Centrum een stichting zonder winstoogmerk is die het lokale verenigingsleven een heel warm hart toedraagt. Opvallend vind ik ook dat een jaarabonnement maar 47 euro kost. Eigenlijk is dat heel weinig, zeker als je kijkt naar de uitgebreide berichtgeving en het volume van de krant."

MEERWAARDE

Hij vervolgt: ,,Toen ik de krant nog bij mijn ouders las, was dat op een vast moment in de week. Het voordeel en grote meerwaarde van een abonnement is dat ik het blad nu op meerdere momenten door kan bladeren en er ook meer tijd voor neem. Als de krant op donderdagvond op de deurmat valt, dan ga ik er echt eens goed voor zitten op mijn vaste plek op de bank in mijn appartement. Brabants Centrum voelt bovendien heel vertrouwd aan en is voor veel Boxtelaren bijna niet weg te denken uit hun bestaan. De krant is net zo normaal als het NS-station in Boxtel. Dat is er ook al zo lang en hoort gewoon bij Boxtel."

Op de vraag wat volgens hem een groot pluspunt is van Brabants Centrum, hoeft Vlaminckx niet lang na te denken. ,,Het ons-kent-ons gevoel wat de krant uitstraalt en heel goed tot uiting brengt. Je leest en ziet foto's van mensen die je goed kent en regelmatig tegenkomt in het dorp, waardoor je je automatisch heel betrokken voelt bij de krant. Bovendien leest Brabants Centrum heel makkelijk weg en zijn de verhalen goed en degelijk geschreven, wat zeker geldt voor de politieke verslaggeving."        

SPORT

Vlaminckx is vooral in zijn nopjes met het feit dat Brabants Centrum de lezers 'heel breed' informeert. ,,Of het nou gaat om het algemene nieuws, gouden paren en jubilea, economie, cultuur en sport: alles wordt belicht. Ook onderwerpen die bij de jeugd en jongeren leven komen aan bod. Zelf lees ik graag over de hot items die in het dorp spelen, zoals verhalen over de veel besproken dubbele spoorwegovergang in de Tongeresestraat, de leegstand in het winkelgebied en berichten over een groot bedrijf als slachterij Vion, het voormalige Dumeco op bedrijventerrein Ladonk. Brabants Centrum schrijft met veel kennis van zaken over gebeurtenissen in de Boxtelse samenleving die veel inwoners raken en waar ze mee te maken hebben of gaan krijgen. Ook dat is een heel sterk punt."

Lachend: ,,Ik kan inmiddels ook bijna niet meer zonder de krant. Als de krant op donderdag een keer heel of zelfs niet bezorgd wordt, weet ik pas wat ik mis. Een prima lokale krant, die de lezers heel goed op de hoogte houdt van alles wat er speelt in Boxtel en omgeving. Daar kan geen huis-aan-huisblad aan tippen."


Tweedehands markt

Vogelvereniging Ons Ideaal houdt zondag 21 september van 13.00 tot 16.00 uur een tweedehands markt in gemeenschapshuis De Rots. De benedenverdieping wordt omgetoverd tot een grote marktplaats met zeventig tafels waar particulieren hun koopwaar aanbieden. De entree bedraagt één euro, kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen. De toegang in het laatste uur is 50 eurocent.

Alzheimercafé

In restaurant De Nachtegaal aan de Boxtelseweg in Schijndel wordt maandag 22 september een bijeenkomst gehouden van Alzheimercafé Regio 't Groene Woud. Het thema van de avond is 'Gedragsproblemen bij dementie'. Gastspreker is klinisch geriater Roger van der Hammen. Tijdens de bijeenkomst worden risicofactoren, behandelwijzen en de omgang met gedragsproblemen besproken met het doel om de kwaliteit van leven te bevorderen. De avond duurt van 19.30 tot 21.30 uur, toegang is gratis.

Tuinen van Appeltern

In de Tuinen van Appeltern vinden zaterdag 20 en zondag 21 september de FeelGood dagen plaats. Hier geven specialisten, onder wie de Boxtelse Yrsa Wehrmeijer, uitleg over energetische tuinen, die in harmonie zijn met de bewoners. Mensen kunnen tijdens het weekend kennismaken met het concept door lezingen en rondleidingen. Meer informatie: www.yrsa-tuinontwerp.nl.

Repair Café

In kringloopwinkel Het Goed aan de Industrieweg in Boxtel wordt zaterdag 27 september een Repair Café gehouden. Diverse vaklieden zijn tussen 12.00 en 16.00 uur aanwezig om kapotte apparaten en attributen te repareren. De reparaties zijn gratis; een vrijwillige bijdrage wordt gewaardeerd. Mensen die graag apparaten willen repareren, kunnen bellen naar Johan de Dreu, telefoonnummer (0411) 67 38 26.