GROOT AANTAL PLANNEN OP STAPEL IN GEMEENTE BOXTEL

'Vanaf 2015 gaat het pijn doen'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Sociaal domein, energie en duurzaamheid, burgerparticipatie of overheidsparticipatie, het nieuwe werken en economie en innovatie. De gemeente Boxtel zet de komende tijd hoog in op deze terreinen, zo blijkt uit de programmabegroting 2015. De kostenraming borduurt hiermee voort op het beleidsprogramma dat het college van B. en W. in mei presenteerde.

Wethouder Herman van Wanrooij, onder meer verantwoordelijk voor Financiën, laat weten dat er fors meer begroot is ten opzichte van vorig jaar. ,,Van 77 miljoen gaan we naar bijna 90 miljoen. Dat heeft alles te maken met de overheveling van de zorgtaken naar de gemeenten, dat brengt meer geld met zich mee." Volgens de wethouder komt de begroting jaarlijks op een gezonde manier tot stand. ,,We hoeven niet aan vreemde wielen te draaien om de begroting sluitend te krijgen. Ook blijven de lokale lasten voor inwoners op peil. Het is nu zaak om het geld dat we hebben op plekken te laten landen waar het thuishoort. Daar zijn we prima mee bezig."

De zogeheten kanteling van de zorg is een proces dat een aantal jaren in beslag gaat nemen, aldus wethouder Eric van den Broek. ,,De uitdaging van de decentralisaties is om de mensen uit te leggen wat de consequenties voor hen persoonlijk zijn. Ik heb al wat huiskamergesprekken gevoerd en hoor vooral terug dat mensen met informatie worden overspoeld, maar er niet achterkomen wat de veranderingen voor hun eigen portemonnee betekenen. Daarom wil ik in samenwerking met de afdeling voorlichting een communicatieplan opstellen. Daarop zal de komende tijd de nadruk liggen."

VOORTGANG

Eerder werd al duidelijk dat de gemeente Boxtel één miljoen euro uittrekt om de lokale economie een impuls te geven. Een van de eerste zaken die op verzoek van de ondernemersverenigingen moest worden aangepakt, is het actualiseren van de detailhandelvisie. Wethouder Van den Broek laat weten dat dit onderzoek inmiddels klaar is en dat de eerste resultaten zijn gepresenteerd aan een klankbordgroep die bestaat uit ondernemers. ,,Dit rapport vormt een goede basis voor belangrijke besluiten die in het centrum moeten worden genomen."

Ook worden stappen gemaakt met betrekking tot de parkeerregulering in het westelijk deel van het centrum, de herinrichting van de Markt en de plannen voor de cultuurhistorische route tussen kasteelpark Stapelen en de Sint-Petrusbasiliek. ,,Na jaren is er eindelijk voortgang", aldus Van den Broek.

Samen met Marusjka Lestrade deelt Van den Broek de economische portefeuille. ,,Ik was verbaasd dat er nog geen strategische economische visie was, daar spannen we ons nu voor in. Samenwerken met de regio, zoals Brainport, is van groot belang", laat Lestrade weten. Ze noemt de kostenraming een 'begroting in transitie'. ,,We zijn op weg naar een transformatie. Nu hebben we betrekkelijk weinig maatregelen genomen die de burgers pijn doen, maar de programmabegroting van volgend jaar ziet er heel anders uit." Een voorbeeld is het subsidiebeleid, dat vanaf 2015 op de schop gaat. ,,Samen met bewoners en organisaties kijken we wat zij belangrijk vinden om te behouden. Cultuur blijft echter belangrijk voor Boxtel, ook in de jaren daarna." In de programmabegroting van dit jaar zijn nog amper subsidiemaatregelen genomen. ,,Op enkele na, maar die zijn het resultaat van eerdere besluiten", legt Lestrade uit.

STAPPEN ZETTEN

Dat plannen al in de steigers worden gezet, is te zien in deze begroting. Tussen 2015 en 2018 zijn de geraamde investeringen 10,5 miljoen euro. Grote projecten zijn onder meer de aanpassingen aan sportcomplex Molenwijk van ODC, de herbouw van de Michaëlschool en het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer met de aanleg van de verbindingsweg Ladonk-Kapelweg. ,,Het is belangrijk om stappen te zetten en dossiers af te ronden", stelt Van Wanrooij. ,,Daarna zijn er weer genoeg andere mooie dingen om op te pakken."

Zoals de woonvisie, die in het najaar wordt geactualiseerd. ,,We moeten denken aan de toekomst", laat gemeentesecretaris Jan Fraanje weten. Ook voor de beleidsterreinen recreatie/toerisme en duurzaamheid staan genoeg plannen op de rol, zoals de start van een Green Tech Park in samenwerking met Helicon en uitvoering van de projecten die onder Landschappen van Allure vallen. Nieuw is het initiatief Dommelvallei, een samenwerking tussen twee waterschappen, tien gemeenten en partijen als ZLTO en Brabants Landschap. De focus ligt hierbij op water gerelateerde projecten in gebieden.

Eind september wordt de digitale programmabegroting 2015 aan de inwoners gepresenteerd. De gemeenteraad behandelt de begroting in twee termijnen: op dinsdag 14 oktober en dinsdag 4 november.