De Kampina Airborne Memorial Group hield vorig jaar een eerste re-enactment in en om de Kampina in Boxtel. De groep bootst in het eerste weekeinde van oktober de rol van de Airbornes na, die zes weken ondergedoken zaten in het natuurgebied. (Foto: Marc Cleutjens).
De Kampina Airborne Memorial Group hield vorig jaar een eerste re-enactment in en om de Kampina in Boxtel. De groep bootst in het eerste weekeinde van oktober de rol van de Airbornes na, die zes weken ondergedoken zaten in het natuurgebied. (Foto: Marc Cleutjens). Foto: Marc Cleutjens

KAMPINA AIRBORNES MEMORIAL GROUP VOERT terug naar 1944

Oók Boxtel herdenkt Market Garden

MARC CLEUTJENS

Boxtel haakt begin oktober aan bij de uitgebreide herdenking van Market Garden. De geallieerde luchtlandingsoperatie die precies zeventig jaar geleden begon en afgelopen weekeinde uitgebreid werd herdacht in Noord-Brabant, wordt vrijdag 3, zaterdag 4 en zondag 5 oktober met tal van activiteiten in en om natuurgebied Kampina in herinnering geroepen. De Kampina Airbornes Memorial Group gaat onder meer een aantal troepenbewegingen rond Boxtel nabootsen. Bezoekers zijn welkom.

Een kleine 25 liefhebbers van re-enactment – het natuurgetrouw nabootsen van situaties uit de wereldgeschiedenis, bijvoorbeeld de Tweede Wereldoorlog – werken aan een uitgebreid programma dat in het eerste weekeinde van oktober aan het publiek wordt aangeboden. Enkele activiteiten zijn besloten en vinden in nachtelijke uren plaats, maar vooral op zaterdag 4 en zondag 5 oktober is er in en rond de Kampina van alles te beleven. ,,We doen dat omdat de rol van Boxtel in de operatie Market Garden altijd wat onderbelicht is gebleven", zegt Roel Manders.

Manders is met Pieter van den Hout de enige Boxtelaar die bij de Kampina Airbornes Memorial Group betrokken is en vindt dat vooral de betrokkenheid van de meer dan honderd Airbornes die zes weken in de Kampina ondergedoken hebben gezeten, beter in beeld gebracht moet worden. ,,Zij waren immers ook onderdeel van Market Garden, maar hadden de pech dat hun gliders (zweefvliegtuigen) te vroeg moesten landen", vertelt Manders. ,,Daardoor kwamen ze in bezet gebied terecht en werden ze in groepjes door verzetsmensen samengebracht in de Kampina waar ze volledig verzorgd werden en uit handen van de Duitsers konden blijven. Eind oktober hebben ze Boxtel mee bevrijd."

HERDENKINGSMARS

Dankzij de publicatie 'Kampina Airborne' van amateurhistoricus Peter van der Linden uit Oisterwijk kan de gang van de Airbornes rond Boxtel tot op de vierkante centimeter gereconstrueerd worden. Stafkaarten worden gereproduceerd zodat alle routes opnieuw uitgestippeld kunnen worden. En dat is precies wat er in het eerste weekeinde van oktober gaat gebeuren. Na samenkomst bij hun kampement op de grens van Boxtel en Spoordonk gaan de leden van de Kampina Airbornes Memorial Group in de avonduren en 's nachts een herdenkingsmars door het buitengebied lopen, over de paadjes die ook toen met verzetsmensen gebruikt werden.

,,Daarbij splitsen we de groep op in drieën, zodat we precies de routes kunnen gaan lopen die de Airbornes destijds hebben afgelegd", vertelt Manders. ,,Eén groep gaat op pad als 82e Amerikaanse Airborne Division en wandelt vanaf het Kinderbos via Banisveld naar de Kampina. De andere groep loopt de route die de soldaten van het 101e Amerikaanse Airborne Division aflegden vanaf landgoed Bergenshuizen in Esch. Met kano's van De Pagaai maken ze de overtocht over de Essche Stroom en trekken ze via Uilenbroek en Helweg via Luissel richting het bos."

De derde groep speelt de rol van Eerste Britse Airborne Division en rijdt met enkele jeeps vanuit Biezenmortel richting Sparrenrijk. Ook zij steken de Essche Stroom met bootjes over en trekken op naar de Kampina. ,,Uiteindelijk verzamelen we bij hoeve Scheieind aan de Koevoortseweg waar ons kamp is ingericht", aldus Manders. Hij benadrukt dat toestemming is verkregen van Natuurmonumenten, waterschap De Dommel en verschillende grondeigenaren om terreinen te doorkruisen of over te steken.

HUIZE KAMPINA

Waar publiek de avondmarsen richting de Kampina niet op grote schaal kan bijwonen, zijn belangstellenden op zaterdag 4 en zondag 5 oktober welkom om de activiteiten van de Kampina Airbornes Memorial Group van dichtbij te bekijken. Zaterdagochtend zetten de Airbornes na het ontbijt in een colonne met authentieke militaire voertuigen koers naar kasteelpark Stapelen.

Hier wordt uitgebreid gepauzeerd alvorens de tocht wordt voortgezet richting andere plaatsen die tijdens Market Garden een rol van betekenis vervulden. Via Son keert men terug naar zorghoeve Scheieind aan de Nieuwedijk in Spoordonk waar een besloten avondprogramma op de rol staat. De re-enacters slapen hier op dezelfde wijze zoals de Airbornes dat in 1944 in de Kampina deden: in kleine tentjes.

De meeste bezoekers verwacht de Kampina Airbornes Memorial Group zondag 5 oktober als op de parkeerplaats aan de Kempseweg – aan de rand van de Kampina – van 10.00 tot 15.00 uur een educatief informatiepunt wordt ingericht. De Airbornes zullen in vol ornaat demonstraties verzorgen en uitleg geven over de gebeurtenissen die kort voor de bevrijding van Boxtel in en om het bos hebben plaatsgevonden. ,,Vanaf de parkeerplaats kan een wandeling van ongeveer vijf kilometer gemaakt worden die onderweg allerlei wetenswaardigheden zal opleveren, onder meer over huize Kampina", aldus Manders. ,,Ook bij twee brugjes over de Beerze richten we militaire posten in."

* * *

Volg de laatste ontwikkelingen rond de Kampina Airborne Memorial Group op www.kampina-airborne.com.

• OP DE FOTO: De Kampina Airborne Memorial Group hield vorig jaar een eerste re-enactment in en om de Kampina in Boxtel. De groep bootst in het eerste weekeinde van oktober de rol van de Airbornes na, die zes weken ondergedoken zaten in het natuurgebied. (Foto: Marc Cleutjens).