Acteurs van Teejatergroep Orion serveren tijdens de UITmarkt in herberg 'Inde Vergulde Eend'. Het is de opmaat voor het eerste Cultuurweekend dat ook festival Bockesprongen op zondag omvat.(Foto:  Peter de Koning),
Acteurs van Teejatergroep Orion serveren tijdens de UITmarkt in herberg 'Inde Vergulde Eend'. Het is de opmaat voor het eerste Cultuurweekend dat ook festival Bockesprongen op zondag omvat.(Foto: Peter de Koning), Foto: Peter de Koning

DIGITALE PROGRAMMABEGROTING

Boxtel biedt burgers
een kijkje in de keuken

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Een kijkje in de keuken van de gemeente Boxtel. Zo omschrijft het college van B. en W. de nieuwe programmabegroting. In plaats van een papieren boekwerk kiest Boxtel dit jaar voor een nieuwe opzet. Op een speciaal ingerichte website kunnen inwoners per beleidsterrein zien wat er precies gaat veranderen, welke doelstellingen de gemeente heeft en waar rekening mee wordt gehouden.

,,Om vertrouwen te krijgen van inwoners, is het zaak om goed te laten zien waar je mee bezig bent. Dat noem je transparantie. Dat gebeurt al op een aantal manieren in deze gemeente. We betrekken mensen bij onderwerpen, brengen voorstellen naar buiten en presenteren nu de begroting op een nieuwe manier", licht burgemeester Mark Buijs toe in een begeleidend filmpje bij de digitale programmabegroting.

Op de speciale website, die eind september wordt gelanceerd, zijn alle beleidsterreinen opgedeeld in twaalf programma's, zoals 'Openbare orde en veiligheid', 'Onderwijs' en 'Zorg, Jeugd, Werk en Participatie'. Per onderwerp is te zien wie de portefeuillehouder is, wat het financiële plaatje voor de komende jaren is en wat de gemeente op dat beleidsvlak wil bereiken.

Volgens het college van B. en W. zien mensen door deze nieuwe opzet beter hoe allerlei terreinen met elkaar samenhangen. ,,Dat zou tot meer begrip voor bepaalde keuzes kunnen leiden", aldus wethouder Marusjka Lestrade. Ook staat de gemeente open voor feedback. ,,Waar je in eerste instantie alleen de gemeenteraadsvergaderingen had als inspraakmomenten, is daar nu een nieuw systeem bij gekomen", aldus Bas Schel, hoofd Communicatie. ,,Informatie is heel snel beschikbaar voor mensen. Ook kunnen ze acuut reageren. Mensen krijgen een kijkje in de keuken van de gemeente Boxtel."

Op pagina 5: 'Vanaf 2015 gaat het pijn doen'.


Breugheliaanse kost met Orion
tijdens Cultuurweekend Boxtel

,,Ho ho, niet alles mag op de foto. Sommige dingen moeten een verrassing blijven." Het was gisteravond een vrolijke boel in Lennisheuvel. Teejatergroep Orion repeteerde voor de UITmarkt, zaterdag in Podium Boxtel. De acteurs serveren er Breugheliaanse maaltijden. Er zijn nog kaarten à 12,50 euro beschikbaar bij het UITpunt. Lees meer, ook over festival Bockesprongen, op de pagina's 11 en 13.