DEELNEMERS spelen voor goed doel

Teams lopen warm voor
eerste Bokselse Kwis

MARC CLEUTJENS

Terwijl de eerste teams zich al hebben gemeld, werken Patricia van Amelsfoort en Saskia Maltha aan het lijvige vragenboek dat iedereen zaterdag 15 november om klokslag 18.00 uur krijgt uitgereikt in café En Garde! aan de Markt in Boxtel. Hier klinkt dan het startschot voor de eerste Bokselse Kwis, die niet alleen veel dorpelingen in beweging zal brengen maar bovendien geld gaat opleveren voor een goed doel. De inschrijving is inmiddels geopend, aanmelden kan tot uiterlijk 1 november.

In navolging van veel plaatsen in de Meierij krijgt ook Boxtel zijn eigen dorpsquiz. Dit voorjaar zijn Patricia en Saskia gestart met de voorbereidingen van de quiz, waaraan teams gaan meedoen die minimaal uit tien spelers moeten bestaan. Omdat het een 'Bokselse' quiz is, moet de teamcaptain uit Boxtel komen en dient zijn ploeg op een adres binnen de gemeentegrenzen aan de meer dan honderd vragen en opdrachten te werken.

,,Een stevig team, kwalitatief én kwantitatief, is vereist omdat het heel veel vragen zijn", zegt Patricia. ,,Daarnaast is er een doevraag die iemand op locatie ergens in Boxtel moet gaan maken. Omdat de vragen om klokslag 23.00 uur weer bij En Garde! moeten worden ingeleverd, is het zaak dat met een flinke groep mensen aan de opdrachten gewerkt kan worden. Daarbij mogen alle mogelijke hulpmiddelen worden ingezet, ook digitaal."

HILARISCH

Sinds de zomervakantie werken Patricia en Saskia aan de uitwerking van de vele vragen, die onderverdeeld worden in tien categorieën. ,,We beleven soms hilarische momenten omdat de voorbereiding al zo leuk is", grinnikt Patricia. ,,Bij één vraag moeten de deelnemers echt iets bijzonders gaan doen, bij een andere vraag krijgen ze te maken met een bekende lokale persoonlijkheid. Ik kan bijna niet wachten tot het 15 november is..."

Wie meedoet aan de Bokselse Kwis kan aangeven welk goed doel gesteund wordt. ,,De winnaar van de quiz krijgt een aanzienlijk geldbedrag dat voor het goede doel naar keuze besteed kan worden", legt Patricia uit. Teams die zich thans al hebben ingeschreven, gaan strijden voor hospice Acacia, dagcentrum De Werf of een sportclub. ,,Alleen de winnaar krijgt straks een geldprijs, dus het is zaak met een enthousiast en sterk team op de proppen te komen en te gaan voor de eindzege."

HUISSTIJL

De komende weken wordt de opzet van de Bokselse Kwis verder geperfectioneerd. Het vragenboek wordt aangevuld, onder meer met vragen over vroeger waarbij dankbaar gebruik zal worden gemaakt van het rijke archief van Brabants Centrum. Verder rekenen Patricia en Saskia op medewerking van docenten van het Jacob-Roelandslyceum, Baanderherencollege en SintLucas, die wellicht bereid zijn vragen mee op te stellen. SintLucas heeft ook bijgedragen aan de totstandkoming van de huisstijl van de Bokselse Kwis.

UITMARKT

Wie wil meedoen aan de quiz, kan zich met een team tot uiterlijk 1 november aanmelden. Via sociale media als Facebook wordt de komende weken extra aandacht voor de quiz gevraagd; ook staan Patricia en Saskia zaterdagavond op de Uitmarkt in Podium Boxtel om folders uit te delen. ,,De komende weken zullen mensen die tijdens het boodschappen doen in Boxtel goed opletten ook wel iets gaan merken dat de quiz eraan komt", grinnikt Patricia geheimzinnig. Wat er precies gaat gebeuren, is een verrassing. ,,Houd ogen en oren open!", is haar advies.

Nadat de inschrijving is gesloten, zullen de deelnemende teams worden opgewarmd voor de Bokselse Kwis. ,,We gaan een letterspeurtocht in het centrum uitzetten waarbij we willen samenwerken met ondernemers. Letters die dan verzameld worden, zullen tijdens de quiz op 15 november van pas komen bij de beantwoording van de vragen", aldus Patricia.

MEEDOEN

Teams van minimaal tien personen kunnen zich vanaf heden aanmelden voor de Bokselse Kwis via e-mail: debokselsekwis@gmail.com. Meer informatie staat op de Facebookpagina van de quiz. Deelname kost 15 euro per team.

Hoe meer ploegen meedoen, hoe groter het bedrag dat aan het (winnende) goede doel geschonken kan worden. Bij aanmelding dient de naam van het team en de captain bekendgemaakt te worden. De prijsuitreiking vindt medio december plaats tijdens een grote feestavond.

• Saskia Maltha (links) en Patricia van Amelsfoort poseren bij het standbeeld van een de bekendste Boxtelaren: Stopke Voets. Ze organiseren op 15 november de Bokselse Kwis. (Foto: Peter de Koning).