Fenne, Sofie, Karlijn en Loes gaven de bewoners van complex Witte School tijdens de officiële opening een aantal cadeautjes, waaronde een sleutel van chocolade. (Foto: Peter de Koning).
Fenne, Sofie, Karlijn en Loes gaven de bewoners van complex Witte School tijdens de officiële opening een aantal cadeautjes, waaronde een sleutel van chocolade. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

OFFICIËLE OPENING WITTE SCHOOL

'Als Liempde iets doet,
gebeurt het met kwaliteit'

YVONNE VAN BEEK

De Liempdse bewoners van complex Witte School wonen inmiddels al vier weken in hun zorgwoning, maar woensdagmiddag vond in dienstencentrum De Kloosterhof de officiële opening plaats.

Burgemeester Mark Buijs, voorzitter Jan Vorstenbosch van de stichting Goed Wonen Liempde en gerontoloog Tinie Kardol, gespecialiseerd in onderzoek naar ouderen, spraken een groep van zo'n 75 bewoners en andere belangstellenden toe. ,,Als Liempde iets doet, gebeurt het met kwaliteit", sprak de burgemeester over het project dat tussen de Nieuwstraat en de Dorpsstraat is gerealiseerd. Kardol vermaakte de toehoorders vooral met een verhaal over de vergrijzing van Nederland. Woningen moeten volgens hem meer afgestemd worden op de behoeften van ouderen, zoals in Liempde nu gebeurd is.

Inkleuren

Na de toespraken werden de genodigden opgehaald door Fenne van Ruremonde, Sofie Saris, Karlijn van der Pas en Loes van de Ven, leerlingen van de nabijgelegen basisschool De Oversteek. Zij hielpen de mensen symbolisch de oversteek te maken naar hun woningen aan de overkant. Daar wachtte nog een verrassing. Het terrein wordt opgeleukt door schilderingen van illustrator Fiep Westendorp uit de boeken van schrijfster Annie M.G. Schmidt. Twee vogeltjes waren echter nog niet ingekleurd en deze eer viel de burgemeester ten deel, tot vermaak van de toeschouwers.

Binnen kijken

De Witte School bestaat uit 21 woningen, waaronder het huis van Harrie en Jacqueline van de Loo. Zij stelden na afloop van de opening hun woning open voor publiek. Het Liempdse stel woont bovenin, in een appartement van bijna honderd vierkante meter. Vanuit elk gedeelte van de woning kunnen ze naar buiten kijken, onder andere in de richting van de school. Iets dat het uit het buitengebied afkomstige echtpaar erg fijn vindt. ,,Het is hier erg rustig en we hebben mooi uitzicht", vertelt Jacqueline van de Loo, die last heeft van Parkinson. ,,En als we hulp nodig hebben, kunnen we snel contact leggen met woonstichting Sint-Joseph of een mantelzorger. We hebben het erg goed naar onze zin."