Na 114 jaar verliest de Boxtelse Heilig Hartkerk haar functie als gebedshuis. De fusieparochie die per 1 januari ontstaat zoekt een nieuwe bestemming. (Foto: Peter de Koning).
Na 114 jaar verliest de Boxtelse Heilig Hartkerk haar functie als gebedshuis. De fusieparochie die per 1 januari ontstaat zoekt een nieuwe bestemming. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

• LAATSTE MIS IN BREUKELEN OP 4 JANUARI • KERKHOF BLIJFT OPEN

Heilig Hartkerk sluit voor eredienst

HENK VAN WEERT

Op de eerste zondag van 2015 wordt voor het laatst in ruim hondertien jaar een eucharistieviering opgedragen in de Boxtelse Heilig Hartkerk. Tegelijk met de fusie van de parochies in Boxtel, Liempde, Lennisheuvel en Esch wordt het neogotische gebouw aan de Baroniestraat 'onttrokken aan de eredienst'.

Helemaal als een verrassing komt de sluiting van de kerk in de wijk Breukelen niet. Het kerkbezoek neemt al decennialang af, waardoor er overcapaciteit is ontstaan. Het onroerend goed drukt met circa 40 procent veel te zwaar op de begroting, zegt pastoor Jacques Grubben. ,,En daarin zijn we niet uniek. Dat gemiddelde is ook bij andere parochies herkenbaar", vult bestuurslid Robert Zwanenberg aan. Ook het feit dat het pastoraal team ook kleiner wordt, draagt eraan bij dat de tweede Boxtelse kerk wordt afgestoten.

Maandag 22 september vindt in de Angelaschool vanaf 20.00 uur een bijeenkomst plaats waarin de sluiting van de Heilig Hartkerk wordt toegelicht voor belangstellenden. ,,Het verlies van het kerkgebouw doet veel pijn binnen onze parochiegemeenschap. Het pastoraal team en het parochiebestuur vinden het belangrijk om deze pijn samen te delen en te dragen, maar ook om samen verder te gaan met een positieve blik op de toekomst", zeggen Grubben en Zwanenberg.

Zoals het er nu uitziet kunnen de kerken in Liempde, Lennisheuvel en Esch voorlopig open blijven. Om de twee jaar evalueert het parochiebestuur of het realistisch is om de gebouwen nog langer in stand te houden.

BEZINNING

Nadat de laatste eucharistieviering op 4 januari is gehouden, start een veertigdaagse bezinningsperiode. Vervolgens zal met diverse instanties overleg gevoerd worden over de herbestemming van de Heilig Hartkerk. Daarbij valt te denken aan het gemeentebestuur, de monumentencommissie, de Heemkundekring en de Kunststichting. ,,Het gebouw moet wat ons betreft een waardige nieuwe bestemming krijgen", vindt de pastoor.

,,Er worden al langer gesprekken gevoerd met belangstellenden. Daarbij moet je denken aan projectontwikkelaars en woonstichting Sint-Joseph", zegt Zwanenberg. Maar hij is realist genoeg om in te zien dat het niet meevallen om een andere invulling voor zo'n groot gebouw te vinden. ,,Ook het worst case-scenario sluiten we niet uit alhoewel dat de allerlaatste optie zal zijn. Namelijk om het gebouw te moeten slopen..."

Binnen de Verrijzenisparochie is al een commissie actief die nadenkt over wat er met de kerkinventaris moet gaan gebeuren. Kenmerkende attributen worden verdeeld over de vier kerken die open blijven. ,,Zo zullen het prominente Heilig Hartbeeld en de altaartafel naar de Sint-Petrusbasiliek verhuizen", weet pastoor Grubben. Zwanenberg, aanvullend: ,,En afhankelijk van de toekomstige functie zou het mogelijk zijn dat sommige interieurstukken als de schilderijen van de kruiswegstatie ín de Heilig Hartkerk blijven."

NEK UITSTEKEN

Het parochiebestuur en het pastoraal team beseffen zich terdege dat het proces dat nu wordt ingezet niet makkelijk zal worden. ,,Maar we willen onze nek uitsteken en de confrontatie aangaan om samen met anderen tot een zo goed mogelijke nieuwe invulling te komen. Uitgangspunt daarbij is dat we niet de laatsten zijn die de deur van Heilig Hartkerk achter ons dichttrekken, maar dat we onze schouders eronder zetten om nieuwe generaties weer te kunnen verwelkomen in het gebouw dat voor velen zo'n bijzondere betekenis heeft."

Op de enkele jaren geleden opnieuw in gebruik genomen begraafplaats naast de kerk blijft het ook na de sluiting van het gebedshuis mogelijk om overleden een laatste rustplaats te geven. Het knekelhuisje op het kerkhof wordt omgebouwd tot een gedachteniskapel. Na afloop van een eucharistieviering op 27 september wordt voor de entree daarvan een stoepje geplaveid met stenen die kerkgangers daarvoor zelf kunnen meebrengen.

• FOTO BOVEN: Na 114 jaar verliest de Boxtelse Heilig Hartkerk haar functie als gebedshuis. De fusieparochie die per 1 januari ontstaat, zoekt een nieuwe bestemming. (Foto: Peter de Koning).