Festival Bockesprongen biedt popmuziek in combinatie met straattheater. Er is wat te beleven voor jong en oud. (Foto: Peter de Koning).
Festival Bockesprongen biedt popmuziek in combinatie met straattheater. Er is wat te beleven voor jong en oud. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

UITMARKT, COM ROCK EN BOCKESPRONGEN: VOOR IEDER WAT WILS

Cultuurweekend wil Boxtel laten bruisen

Liefhebbers van cultuur komen zaterdag 20 en zondag 21 september in Boxtel volop aan hun trekken. Stichting Bockepruik, Boxtel Vooruit, Podium Boxtel en Uitpunt Boxtel bundelen de krachten en organiseren een weekend vol kunst, cultuur, theater, creativiteit, talent en... 'tenteren'!

Het programma start zaterdagavond met de Uitmarkt in Podium Boxtel aan de Burgakker. Circo Circolo bijt om 19.15 uur het spits af. Een van de bijzondere acts van het festival, dat van 16 tot en met 26 oktober plaatsvindt op landgoed Velder in Liempde, treedt die avond op: Tall Tales Acrobatics. Het is een turbulente act met veel interactie en acrobatische hoogstandjes. Elders op deze pagina is meer over dit bijzondere duo te lezen.

Teejatergroep Orion presenteert tijdens de Uitmarkt aan de Burgakker twee voorstellingen in de herberg 'In de Vergulde Eend'. Op het overdekt terras van Podium Boxtel wordt een tijdelijke herberg ingericht. Onder het genot van een smakelijke boerenmaaltijd in middeleeuwse stijl krijgen de gasten een inkijkje in het wel en wee van de uitbaatster en haar personeel. Iedere voorstelling duurt een uur, daarna kunnen de gasten met een gevulde maag genieten van de Uitmarkt. Er zijn nog kaarten verkrijgbaar voor de voorstelling van 18.45 uur. Deze kosten 12,50 en zijn verkrijgbaar bij het Uitpunt in bibliotheek De Meierij aan de Burgakker in Boxtel.

VOORPROEFJE

Om 20.00 uur zijn de podia in de grote zaal en foyer gereserveerd voor twintig Boxtelse verenigingen, groepen en individuen. Zij krijgen de kans zich in korte tijd aan het publiek te presenteren en te laten zien wat ze komend seizoen in petto hebben. Zo zijn onder meer pianist Pepijn de Brouwer, kamerkoor Ratatouille, Boxtel's Harmonie en het Wereldkoor te bewonderen.

Kunstenaarscollectief Kunstlicht '99 is present met de activiteit 'KunstStoten' waarbij iedereen op een speelse en verrassende manier een kunstwerkje kan maken. De afterparty start om 22.15 uur met de slotact Go Rome. De Uitmarkt is gratis toegankelijk voor iedereen.

Vervolgens kunnen mensen kiezen of ze op de Uitmarkt blijven of naar de de speciale editie van Com Rock gaan in partycentre De Comsche Hoeve. Northern Lights verzorgt vanaf 20.00 uur alvast een akoestisch voorproefje van het rock- en bluesfestival in Podium Boxtel. Daarna is de band ook op Com Rock te zien, samen met de Black Hawks en Big Bam Boom Band.

Het festival is dit jaar een eerbetoon aan de op oudejaarsdag overleden Boxtelse concertpromotor en muziekliefhebber Bert van Gils. De organisatie heeft bands gezocht die passen bij de Boxtelaar. In Northern Lights speelt de dochter van Van Gils, Black Hawks is een bluesband die aansluit bij zijn muzieksmaak. Aan de Big Bam Boom Band, de vroegere huisband van café De Beurs, bewaarde Van Gils goede herinneringen. Kaarten kosten 7,50 euro en zijn vooraf te koop bij tankstation BP van Esch, cafetaria Mikies en De Comsche Hoeve. Aan de zaal kosten kaarten tien euro.

Chaos en plezier

Een dag later, op zondag 21 september, zorgt Stichting Bockepruik voor een vervolg van het Boxtelse Cultuurweekend. In de bovenzaal van de bibliotheek De Meierij gaat de dag van start met de gratis toegankelijke lezing 'Eten in de kunst' door Katrien van Hettema van Kunstlicht '99. Na afloop staat een gratis brunch klaar voor alle bezoekers, beschikbaar gesteld door Hema.

Van 12.00 tot 15.00 uur vindt het vaste evenement 'Van Kitsch tot Kunst' plaats waarbij mensen van 'zolder- en kelderschatten' een waar kunstwerken kunnen laten maken. Een aantal van de kunstresultaten is die dag te zien in een winkelpand in De Croon.

Op de Markt is vanaf 13.00 uur weer een volledig straatprogramma te zien. Stichting Bockepruik heeft gezorgd voor een aantal gerenommeerde acts. Zo komt de Duitse Melanie Hagedorn naar Boxtel; ze voert de voorstelling 'Hang Loose - Ein Tag auf dem Siel' op. Toneelgroep Dapper speelt Pandora's Box over een stel koeriers dat de weg kwijtraakt tijdens het transport van een reusachtige kist met geheime inhoud.

Coexistence Acrobats toont 'Just the two of us', een straatshow vol energie, humor en acrobatiek. Voor een magisch avontuur is 'Mirlen's Mad Ride' van theatergroep Nieuw Lef een aanrader. Tovenaar Mirlen controleert de angst en nervositeit van de bezoekers... Ook Rol-e is van de partij, een rolstoel die zelf zijn eigen weg vindt en zich tussen de mensen manoevreert, af en toe praat en claxonneert.

Voor de basisschooljeugd verzorgt 'Niet Voor De Poes Theaterproducties' om 14.20 en 15.50 uur een programma waarbij een perfect geordend leventje wreed wordt verstoord als er een kat op de stoep staat. Orde en regelmaat veranderen in chaos en plezier...

Uitdaging

Nieuw tijdens Bockesprongen is de 'JRL Talent Stage'. In samenwerking met het Jacob-Roelandslyceum krijgen talenten van deze school de kans zich op een speciaal podium te presenteren aan bezoekers. Tijdens Awesummer, het festival dat vorige week bij JRL werd georganiseerd, zijn talentvolle scholieren gescout. Elders in deze krant worden de jonge artiesten voorgesteld.

Bezoekers die wel van een uitdaging houden, kunnen terecht in een speciale tent in het Boxtelse centrum waar ze samen met anderen culturele activiteiten mogen bedenken en doen. De organisatoren geven iedereen de kans hier een eigen uitdaging aan te geven. Alles mag, zolang het facilitair en financieel te regelen is.

Voor muziekliefhebbers is een volledig programma georganiseerd in café De Kerk. Punkband 'This is not OK' trapt af tussen 14.15 en 15.00 uur, The Surfbeat's Club treedt op van 15.30 tot 16.15 uur en No Man's Valley geeft een show met energieke orgelrock weg vanaf 16.45 uur. Vervolgens betreden ook Amberjacks (18.00-19.00), The Mothmen (19.30-20.30) en Hillbilly Hayride (21.00-22.00) het podium. De formatie Koelcell brengt vanaf 13.00 uur bij lunchroom 't Zonneke hits uit de jaren zestig, zeventig en tachtig. VanBakkus treedt in de middag bij restaurant En Garde! op en verzorgt akoestische covers in een meerstemmig jasje.

Boxtel

Dükerskoor

Het Dükerskoor houdt maandag 22 september vanaf 20.30 uur de eerste open zangavond van het nieuwe seizoen. Bezoekers kunnen samen met de koorleden allerlei liederen, zoals smartlappen en zeemansliederen, zingen in grand café Rembrandt aan de Rechterstraat 56 in Boxtel. De toegang is gratis, er zijn tekstbundels aanwezig voor bezoekers. De zaal is vanaf 19.30 uur geopend voor het publiek.