Pentatlon in De Adelaar:
twee mille voor hospice

HENK VAN WEERT

De negende editie van het pentatlonbiljarttoernooi in café De Adelaar heeft ruim 2.000 euro opgebracht voor het Boxtelse hospice Acacia. Het bedrag werd zondag na afloop van de finale, die voor de vierde keer werd gewonnen door Bart Wellerd, overhandigd aan de stichting Vrienden van het Hospice.

Voorzitter Huub van Susante en secretaris Marcel van Roosmalen van de vriendenstichting van Acacia waren zondag blij verrast. ,,Fijn dat het hospice zo breed aandacht heeft in onze samenleving", zei het tweetal tegen voorzitter Willem Witte van het organiserende Brukels Pentatlon Clubke, die de waardecheque in De Adelaar uitreikte. Van het geld worden onder meer een tillift en elektrische dekens aangeschaft.

Hospice Acacia werd vorig jaar ingebruikgenomen bij verpleeghuis Liduina. Terminale patiënten kunnen er met verzorging door professionals van Zorggroep Elde én vrijwilligers van Stichting Nabij hun laatste levensdag in een huiselijke omgeving doorbrengen.

OUD-WINNAARS

Gedurende twee weekenden streden 56 deelnemers in vier klassen om de hoogste eer. Tijdens de halve finale in de A-klasse stonden alleen maar oud-winnaars tegenover elkaar: aan de ene tafel Willie Smetsers (winnaar in 2007 en 2010) tegen Adtoine de Beer (winnaar 2005) en op het andere laken René van Hak (winnaar 2012) tegen Bart Wellerd (winnaar 2008, 2009 en 2011). De Beer verraste vriend, vijand én Smetsers door op indrukkende wijze zijn punten bij elkaar te spelen. Op de andere tafel kroop Wellerd door het oog van de naald; hij won met slechts één carambole verschil van Van Hak. In de finale nam Wellerd al vroeg een grote voorsprong die De Beer niet meer te boven kwam.

FINALE

De finale in de B-klasse werd gewonnen door Jeroen Loermans ten koste van Gerard Spijkers. In de C-klasse was publiekslieveling Eric van Weert in vorm; hij wees Albert van de Sanden terug. In de finale van de D-klasse was Gijs van Houtum zijn zenuwen iets meer de baas dan Wilma van Schijndel.

De hoogste procentuele serie van het toernooi werd gemaakt door Monique Drost (D-klasse). Zij wist maar liefst 50 procent van haar te behalen punten te maken en dat is zeer uitzonderlijk, aldus het organiserend comité.

PRIJSUITREIKING

Tijdens de prijsuitreiking schonken alle finalisten hun gewonnen prijzengeld terug aan de organisatie, zodat de gift aan de Vrienden van het Hospice met enkele honderden euro's kon worden verhoogd.


Bridge

Bridgeclub KBO

Uitslag donderdag 11 september

Dames Spoorenberg/v. Oers        64.58

Dames Kerssens/Paridaans        60.76

Dames Spelbrink/v. Weert        59.72