BAZAAR BOXTEL SCHENKT BON VAN 125 EURO

'De Voedselbank geeft deze cheque wél uit...'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Jaarlijks wordt op het multiculturele festival Bazaar Boxtel een loterij georganiseerd voor de bezoekers. Dit jaar werd één van de prijzen, een cheque voor een voedselpakket van supermarkt Plus Van der Horst ter waarde van 125 euro, echter niet opgehaald. Voor het bestuur van Bazaar Boxtel was al snel duidelijk waar de waardebon dan wél naartoe moest: Voedselbank Boxtel. Voorzitter Alphons van der Heijden nam de cheque dinsdag glunderend in ontvangst in de supermarkt in de wijk Selissenwal.

,,Toen bleek dat de bon voor het pakket met levensmiddelen niet was opgehaald, besloten we tijdens de laatste bestuursvergadering al snel dat deze cheque voor de Voedselbank moest zijn", aldus scheidend voorzitter Geert Duijghuisen en Michel Verhoeven, de nieuwe voorman van Bazaar Boxtel. ,,Dit past perfect in het gedachtegoed van Bazaar Boxtel. We vinden maatschappelijk verantwoord ondernemen erg belangrijk en vinden dat iedere maatschappelijk betrokken organisatie op ons festival moet staan, zodat het publiek hiermee bekend wordt", zegt Verhoeven.

VERSPILLING

Duijghuisen geeft aan dat de Voedselbank zelf mag bepalen waar ze de waardebon aan besteedt. Voorzitter Van der Heijden heeft wel een idee. ,,Een gedeelte van ons cliëntenbestand bestaat uit moslims. We willen hen graag een alternatief voor vlees kunnen bieden. Een ding is duidelijk: wij geven deze cheque wél uit..." Assistent-bedrijfsleider Jermaine Nettekoven van supermarkt Plus Van der Horst geeft aan dat dit geregeld kan worden. ,,Ook zou ik graag nog nauwer samenwerken met de Plus", geeft Van der Heijden aan. ,,Bij iedere supermarkt verdwijnen spullen in de container, terwijl deze nog goed te gebruiken zijn. Dat vind ik doodzonde, ik wil graag verspilling voorkomen."

Voedselbank Boxtel timmert hard aan de weg. ,,We worden gesubsidieerd, maar moeten ook creatieve oplossingen bedenken om geld bij elkaar te krijgen", legt Van der Heijden uit. Onlangs is de handtekening gezet voor aanschaf van een nieuwe bus met laadklep en koelcel om voedingsproducten in de regio op te kunnen halen. Studenten van SintLucas maken ontwerpen voor de buitenkant van de bus.

Daarnaast vraagt de Voedselbank ook aandacht op evenementen als Bazaar Boxtel. ,,En op 28 september staan we ook met een kraam op de Boxtel Oost Dag", zegt Van der Heijden. Voorzitter Verhoeven van Bazaar Boxtel laat weten dat de Voedselbank ook volgend jaar welkom is op het festival. De Bazaar vindt in 2015 plaats op zondag 14 juni.


Boxtel Oost Dag

De vierde editie van de Boxtel Oost Dag wordt gehouden op zondag 28 september. Tussen 11.00 en 16.00 uur worden allerlei activiteiten georganiseerd op de 'sociale as', het gebied tussen gemeenschapshuis De Rots en winkelcentrum Oosterhof. Er staan zo'n zestig marktkramen waar bezoekers informatie over organisaties kunnen krijgen en waar allerlei spullen te koop zijn. Op diverse plekken treden muziekgroepen op en worden demonstraties gegeven. In en rondom De Rots vinden activiteiten plaats rondom het thema 'kunst, cultuur en kinderen'. De winkels in Oosterhof zijn gedurende het evenement geopend, voor het winkelcentrum staan een draaimolen en een verrasingsattractie voor de oudere kinderen.